Städblogg - allt om städning


Vem kunde tro att det var så enkelt?

22 maj 2021

Efter att ha hört från bekanta som är så nöjda med sin hemstädning vill man själv testa det. Bara något samtal bort för att hitta den perfekta firman, sen sköter de allt själva. Väldigt enkelt.

Man går lätt och drar sig från saker, tanken på att ha hjälp med städningen har funnits länge. Men trots det har man inte tagit tag i det. Livet i Stockholm är alltid i full gång, kanske ska man skylla på det? Samtidigt är det en av anledningarna till att det behövs hjälp. Det finns för mycket annat att göra så städningen kommer alltid i kläm. Det är inte heller en rolig sak att göra, att prioritera sin tid är inget man vill. Med ett snabbt och enkelt samtal kommer vi nu att få hjälp med hemstädning i Danderyd, de sköter städningen, vi är ute och gör exakt det vi vill.

Höga förväntningar

Sen man var liten har man fått höra att man ska följa sina drömmar. En dröm var att aldrig göra som föräldrarna gjorde – jobba varenda dag. Att en hel dag ska förstöras då det är jobb hela tiden är inte ett alternativ. Dagarna spenderas på olika vis, i Stockholm finns det alltid att göra. Lunch på uteserveringen när vädret tillåter, promenader i parken, shopping i stan och framförallt alla vänner man har här. Allt detta kan man göra dagligen, när man önskar, ingen stress för att komma hem. Och när man kommer hem, då är hemmet renare än vad man hade förväntat sig.

Trappstädning ger en trevlig miljö

19 apr 2021

Ett trapphus bör vara rent och välkomnande för alla som befinner sig i byggnaden. Anlita en certifierad firma som tar sig an trappstädningen med ett leende. Välj en firma med god renommé.

Som fastighetsägare vill man att det ska kännas fräscht och välkomnande för såväl de boende som deras gäster i trappuppgången. Dessutom bör det inte stå saker som räknas som lättantändliga eller brandfarliga i trapphuset. Det är viktigt att se till att inga saker blockerar utvägarna om det uppstår en akut händelse och man behöver utrymma byggnaden.

Det kan låta som många pekpinnar och mycket ansvar, men egentligen är det ganska bra och enkla regler. För att undvika förvaring av barnvagnar och cyklar i entrén bör man se till att det finns ett förråd att tillgå för hyresgästerna.

Anlita en städfirma för arbetet

Ett annat sätt att hålla rent från det mesta är att återkommande se till att det städas i trapphuset. Givetvis kan man som fastighetsägare själv sopa, våttorka, torka av ledstänger, putsa fönster med mera. Men det är bättre att frigöra den tiden till andra saker och leja bort trappstädningen till en erfaren städfirma. De följer noggrant en checklista så de inte missar några detaljer eller spindelnät i hörnen.

Städfirman bör vara ISO-certifierad vilket borgar för en hög kvalité på arbetet. Många företag har också en ”nöjd-kund-garanti” för att få ett bra jobb gjort. Hur ofta de städar beror lite på säsong och behov. När det är lerigt och snöigt ute kan man behöva ha tätare intervaller till exempel. Läs mer om trappstädning på denna webbsida: trappstädningvästerås.se/

Tid över till annat

18 mar 2021

Hur är det möjligt att det blivit såhär stökigt? Man går och städar lite hela tiden, trots det står disken på hög och damm gömmer sig under soffan. Allt som ligger på fel ställe ska vi inte tala om.

Man tänker sig att man borde kunna hålla det städat och rent runt omkring sig, men uppenbarligen håller inte det. Disken går inte att undvika, den står på en hög och väntar på att bli omhändertagen. Lite överallt ligger det saker som verkligen inte ska vara där, nej detta måste göras något åt. Det är så tråkigt att städa, inget man vill lägga sin lediga tid på, framförallt inte behöva stressa med det när man kommer hem från jobb. Helst av allt vill man komma hem till ett städat fint hem, vad måste man göra för att få ha det så?

Städhjälp till din service

Medan man är på jobb kan man låta en städfirma sköta städning, det låter himla bra. Dessutom funkar det lika bra som det låter; de kommer dit och sköter hemstädningen medan du är på jobb, eller gör något annat. Äntligen slipper du komma hem till ett stökigt hem, disken är obefintlig, dammråttorna som legat och väntat har nu fått flytta ut. Så här vill man ha det hela tiden, och det kan man. Kolla upp vilka abonnemang just den städfirman har, vill du ha städning en gång i veckan så gör de det. Nu behöver du inte längre bli stressad över ditt stökiga hem. Mer om hemstädning här: hemstädninggävle.se

Vill du flytta utan att städa efter dig?

20 jan 2021

Kanske har du stor vana vid städning, och tänker att det är fel att smita ifrån den när du ska flytta. Men tänk istället på hur mycket stress du sparar när du låter någon annan göra jobbet.

Allt har sin tid. Ibland har du städat otroligt mycket för din familjs trivsel, och så en dag ska du flytta och har gjort det mesta av packning och flyttförberedelser, utom att städa för dig själv. Det är en ganska omfattande sak, din flyttstädning i Huddinge. I vanliga fall städar man lite som man vill, men när man ska lämna över bostaden till nästa hyresgäst ställs det helt andra krav. Det måste vara totalt blåst och välstädat.

En städfirma tar sig an det du vill slippa

Så tänk inte att du borde eller måste städa själv, för en städfirma har mängder av duktiga proffs som vet hur man gör rent in i minsta skrymsle. De har verktyg, de har medel och de har rutiner och kunskaper för att rengöra alla ytor på rätt sätt. Boka in dem, så kan du koppla av.

Du kan utnyttja ditt RUT-avdrag för delar av arbetskostnaden, och städfirman garanterar arbetets kvalitet. Det är skönt att veta. När man flyttar är det en nystart på många sätt. Man har mycket att bestyra och få på plats i skåpen, så att vardagen kan flyta på smidigt. Därför är det bra att låta andra sköta städningen i den gamla bostaden, så kan du koncentrera dig på något roligare.

Att komma hem till ett rent hem är något vi alla vill

25 sep 2020

Att komma hem från jobbet kan ibland kännas så tråkigt när man vet att man kommer hem till en ostädad lägenhet eller villa. Då har vi tur att det finns städfirmor som hjälper oss och gör rent.

När dygnets timmar inte räcker till, dammråttor under soffan, smuts bakom toan, det behövs dammas och skuras i skåpen. Att ta rum för rum men att aldrig hinna bli färdig kan vara så tråkigt. När man städar vill man att allt ska bli rent, men kanske finns inte tiden där. Eller kanske vill du lägga din fria tid på något roligare. Då är det helt perfekt att anlita en pålitlig städfirma. Det kan ge så mycket, så kom hem från jobbet till ett rent, väldoftande hem. Inget damm under soffan, inga sopor som ska slängas.

Hur kan en städfirma hjälpa till?

En städfirma erbjuder massvis med olika saker, allt från städning i hemmet, efter en fest eller på ett kontor. Om du ska flytta är det skönt att bara kunna komma till ro på det nya stället utan att behöva tänka på flyttstädningen, och även det hjälper städfirman dig med. Säg vad som önskas så fixar de det.

Du kanske har ett smutsigt rum i din bostad som du inte orkar handskas med? Då räcker det att du bokar in städning för det rummet. När städfirman är hos dig behöver du inte vara hemma, de fixar allt själv. De som jobbar på städfirman är duktiga och noggranna på att göra sina jobb. Att ha en som verkligen kan städa så det blir så rent som du önskar, det är guld värt!

Att ha det städat runt omkring sig ger bättre hälsa

Att slippa ha fullt med damm och smuts, vare sig på jobbet eller kontoret, eller att dagligen gå rundor bland en massa smuts och bakterier är inte hälsosamt, varken fysiskt eller psykiskt. Därför är det värt att anlita en städfirma. Du väljer själv antal dagar du vill ha dem, kanske en storstädning en gång i månaden? Eller unna dig lyxen att ha dem flera gånger per månad. Du hittar enkelt olika städfirmor genom att söka efter det. Läs gärna även recensioner och begär prisuppgift, och välj sen den firma du tror passar dig själv bäst. Det är viktigt att du är trygg med vem du väljer. Medan du får egentid hjälper de dig att hålla ditt hem rent. Läs mer om hur en städfirma kan hjälpa dig på denna sajt: stadhuset.se

Rengör din cykel med klassiska husmorsknep

14 sep 2020

Rengör din cykel med klassiska husmorsknep. En cykel kräver viss omsorg och ju bättre man tar hand om den - desto mer hållbarhet få man. En cykel kan, med rätt skötsel och underhåll, vara en vän för livet. Det innebär att man också måste lägga manken till och byta däck, byta kedja, fixa sadeln och då och då även se över stänkskärmarnas skick. Man ska även rengöra cykeln då detta håller rost och annat otyg borta. Rätt rengöring kan dessutom få en gammal cykel att se som ny ut igen.

Hur ofta du använder din cykel - och till vad - är naturligtvis avgörande i hur ofta och hur grundligt du ska rengöra den. Faktum är dock att många vardagscyklister skulle må bättre av att rengöra cykeln lite mer frekvent än vad man gör. En ren cykel är dels fräschare och dels så kommer den också att gå snabbare och smidigare att framföra. Man ska även tänka på att vägdamm och avgaser sätter sig på cykeln och att detta både påverkar livslängd samt utseendet.

Rengör oftare, det är vårt råd. Oavsett om det handlar om att du cyklar någon gång i veckan efter en vanlig cykelväg eller om du cyklar i skog eller längs landsväg. Din cykel behöver lite kärlek, så enkelt är det.

Så här gör du för att få en ren cykel

Vi tänkte rada upp några steg kring hur du ska agera för att rengöra din cykel och vi ska dessutom passa på att tipsa om lite annat smått och gott. Vi börjar emellertid med våra steg som ser ut som följer:

 1. Fyll en hink med ljummet vatten och såpa. Se till att cykeln står stadig - du kan med fördel vända den upp och ner - och gå metodiskt igenom alla delar. Ramen, kassetten, stänkskärmar och så vidare. Använd en tvättsvamp. För en vanlig cykel krävs sällan mer än såpa. Använder du något typ av avfettningsmedel så ska du se till att detta inte rinner ner i avloppet och hamnar i våra dagbrunnar.
 2. Olja in kedjan. Börja med att plocka bort bakhjulet. Då detta är gjort så kontrollerar du att kedjan är intakt och att den inte är alltför rostig. Om så är fallet - byt ut den mot en ny. En rostig kedja kan gå av och sker detta vid fel tillfälle så finns det också en stor skaderisk. Använd vanlig cykelolja då du oljar kedjan. Gör även en kontroll av sadelns skick. Är den av läder så kan du passa på att smörja in den med lite fett. Det förhindrar att den spricker.
 3. Rengör ekrarna. Det är lite pillrigt, men det går. Ett tips är att du plockar bort hjulen och därigenom möjliggör en enklare process vid rengöringen. Detta kräver emellertid att du även sätter däcken på plats igen och det tar lite tid. Vårt husmorsknep här är att använda ättika. Blanda lite sådant i en sprayflaska och fyll på med vatten. Spraya på och låt dra i några minuter innan du torkar av med en fuktig svamp. Ättika får dina ekrar att skina igen och det här kan du för övrigt prova på alla ytor som är metallic-färgade. Ättika är det bästa husmorstipset vi kan ge i samband med rengöring av din cykel.
 4. Mycket sand? Tänk på att viss smuts ska behandlas olika. Om du har mycket lera och sand på din cykel så ska du undvika att gnugga med en tvättsvamp. Det kan repa cykeln. Där bör du börja med att spola av cykeln med hjälp av en vattenslang där strålen är åt det mer strilande hållet. Använd inte högtryckstvätten då den skarpa strålen kan skada ytan.
 5. Viktigast! Det viktigaste området på din cykel och det som ska rengöras allra mest noggrant är dina bromsar. Bromsskivor där smuts fastnat kan vara livsfarliga. För att rengöra bromsarna ska du använda dig av ett speciellt rengöringsmedel som tagits fram specifikt för just cykelbromsar. Det finns att köpa i vanliga sportaffärer. Det ska användas både för bromsskivor och för vajrarna - oavsett om det är hydrauliska sådana eller mekaniska. Om du har möjlighet så se till att plocka bort delarna separat för en mer noggrann rengöring. Om de ser hårt smutsade ut och du samtidigt känner osäkerhet kring hur du ska montera av- och på bromsarnas delar så är rådet att du lämnar in cykeln på en verkstad. Det kostar inte många kronor, men det beslutet kan leda till att du förhindrar en allvarlig olycka. Fuska inte med bromsarna!

Se till din flytt och flyttstädning sker korrekt

7 sep 2020

Många som flyttar gör detta utan att ta någon hjälp. Det är ett alternativ som har både för- och nackdelar. Den stora fördelen ligger i det rent ekonomiska. Oavsett hur man vrider och vänder på det så är det billigare att hyra en egen flyttbil, leja några vänner och ta hand om all packning och allt bärande själv. Likaså då det kommer till den obligatoriska flyttstädningen. Det kostar pengar att anlita en städfirma.

En annan fördel med att flytta på egen hand ligger i att man själv har ansvar, kontroll och att man därigenom också är mer noggrann. Man behandlar sitt bohag med stor försiktighet och man ser till att ingenting går sönder. Dessutom så gäller den egna hemförsäkringen också. Skulle någonting gå sönder så täcker hemförsäkringen kostnaderna - ofta med ett tak dock - och man är genom detta säker. Vill man ha extra trygghet så kan man också teckna en flyttförsäkring. Då finns ingen ersättningsbegränsning.

Nackdelarna med att flytta på egen hand är ganska givna. Det är jobbigt att genomföra en flytt. Väldigt många saker måste göras både före-, under och efter en flytt. Planeringen innan är ofta avgörande för hur det färdiga resultat blir och ju fler missar som sker, desto mindre tid får man på sig att klara av den flyttstädning som ska göras. Detta gör att många är beredda att betala för professionell flytthjälp. Något som inte ska göras utan att man först undersöker de alternativ som finns.

En seriös flyttfirma ger utrymme för flyttstädning

För det första så bör man vara medveten om att vissa flyttföretag inte håller den klass man kan förvänta sig rent kvalitetsmässigt. Det finns många oseriösa företag på marknaden och det är inte helt lätt att veta hur man ska agera för att separera dessa agnar från vetet.

Vi tänkte ge några tips kring hur man kan göra för att säkerställa en högre kvalitet och hur man hittar en seriös aktör inom flyttbranschen:

 • Försäkring. Hemförsäkringen gäller väl? Ja, om du flyttar på egen hand. Väljer du en flyttfirma så täcker inte din hemförsäkring några eventuella skador. Det är istället flyttfirmans försäkring som ska göra det. Problemet är att många saknar ansvarsförsäkring och att man som kund i och med detta kan hamna i väldigt prekära situationer om olyckan är framme. Att det även finns en trafikförsäkring bör också kollas upp.
 • Bohag 2010. Bohag 2010 är en bestämmelse sluten mellan flyttbranschen och Konsumentverket. Ett flyttföretag som följer dessa riktlinjer ger också bättre jobb där man tar ansvar genom hela kedjan. Det är även fördelaktigt sett till betalningen då det finns tydliga direktiv att förhålla sig inom detta. Priserna får, exempelvis, inte överstiga 15% av det ungefärliga pris ni avtalat om. Det sker inga överraskningar vad gäller totalsumman alltså. Gällande betalning så ska du se till att få ett skriftligt avtal och du ska se till att företaget har F-skatt. Vill du använda Rut-avdraget så är det en förutsättning. Betala aldrig svarta pengar heller och undvik gärna kontanter: begär alltid kvitto.
 • Referenser. Se till att få några nummer till tidigare kunder. Vilka vet bättre om hur ett företag arbetar än de som anlitat företaget i fråga tidigare? Om det inte finns några sådana så är det läge att dra öronen åt sig. Där finns det en del frågetecken.

Dessa punkter kan hjälpa dig att göra ett bättre val. Kolla även hur exempelvis hemsidorna ser ut och om man kan erbjuda speciella lösningar - exempelvis tunga lyft. Det ger indikationer på en högre kvalitet. https://peterakare.se är ett exempel på en flyttfirma som erbjuder den möjligheten och som även i övrigt uppfyller de krav du har rätt att ställa.

Anlitar du en flyttfirma så ger du dig också en enklare väg till flyttstädningen. Det arbetet kan sätta igång nästan i exakt samma stund som den sista kartongen lämnat bostaden. Något som också kan behövas då det arbetet kräver både tid, precision och tålamod.

En sista sak angående en flyttfirma: se till att de, så att säga, håller på etiketten. Att smuts kommer att dras in i samband med en flytt är ofrånkomligt. Ingen kan begära att de som bär ska av- och på skor vid varje passering in i bostaden. Skor är även något som skyddar. Däremot kan man begära att de är försiktiga. Golv, bänkskivor, skåpluckor och andra ytskikt får inte skadas. Det kan påverka exempelvis köpeskillingen. Den som ska flytta in vill göra detta i den bostad han har besiktigat - inte en som har en massa nya skador. Rätt flyttfirma jobbar effektivt, men utan att skada ytskikt.

Använd Rut-avdraget och få en bekväm flytt

Som vi sa ovan så är flyttstädningen det som sätter pricken över i:et. Den måste göras - och den måste vara noggrann. En flyttstädning innebär att allting i din bostad ska städas och detta grundligt. Det tar tid. Räkna åtminstone med en arbetsdag - beroende på hur pass stor din bostad är samt hur hårt smutsade ytor det handlar om. Vi kan här nämna att ett exempelvis följande saker inkluderas i en flyttstädning för att ge ett hum om vilket projekt det handlar om:

 • Alla ytor ska rengöras. Det gäller från golv till tak och där exempelvis garderober och lådor ska städas och torkas.
 • Golvbrunnar och avlopp ska rensas.
 • Fönster ska putsas. Detta från alla sidor och där du även ska torka mellan.
 • Kyl ska rengöras - frys ska frostas ur och städas.
 • Ugn och spis samt alla ugnspannor ska vara klinisk rena.
 • Toalett och handfat ska vara rengjorda.
 • Vask ska vara ordentligt städad.
 • Kakel och klinker ska vara skinande rena

Allt detta är bara ett axplock av vad som ska genomföras i samband med att flyttstädning. Ser man bara till hur lång tid det tar att putsa fönster eller rengöra en ugn så förstår man också varför man behöver varje sekund till sitt förfogande - och varför en flyttfirma kan vara en god idé.

Ett annat alternativ är naturligtvis att ta hjälp även med flyttstädningen. Det går - precis som vid en flyttfirma - att använda Rut-avdraget för. Att låta professionella företag sköta båda dessa detaljer ger dig en mest bekväma flytt du kan tänka dig.

Det kostar naturligtvis pengar, men det kan definitivt vara värt det. Du kan flytta in i den nya bostaden med ett leende på läpparna och samtidigt lämna över nycklarna till de nya ägarna av din gamla bostad med ett gott samvete. Vissa saker är, helt enkelt, värda att betala för.

Svar på frågor om städning i hemmet

24 jun 2020

Kan man få hjälp med städning i hemmet och vad kan man få hjälp med i städväg? Behöver man röja undan i hemmet innan städaren kommer? Ska man själv stå för städverktyg och rengöringsmedel?

Om man känner att man inte kan hålla efter städningen i hemmet på ett sätt som man önskar, så kan man fundera över om man ska ta hjälp av en städfirma istället. Kanske har man inte tiden, inte orken eller lusten att sköta om städningen själv, och då kan det vara en bra lösning att anlita någon annan till det istället. Det första man bör tänka ut är vad man vill ha hjälp med och hur ofta man vill ha det utfört. Sedan letar man upp ett par städfirmor som finns i närområdet. Man kan fråga grannar, vänner och släkt om de har någon att rekommendera. Efter kontakt bokas en tid då städfirman kommer och tittar på hemmet och får informationen om vad som ska utföras och hur ofta. De ger en offert och besked om när de kan komma, och efter det fattar man ett beslut gällande vem man ska välja för städningen.

Hur en städning är upplagd

Innan man anlitar städfirman går man igenom vem som står för vad gällande städverktyg och rengöringsmedel. En städfirma brukar vilja använda egna medel men brukar uppskatta om det finns en dammsugare, svabb och hink på plats som man kan använda. Avtorkning av samtliga ytor, som fönsterhyllor, bänkar, bord och golv, brukar vara grunden i en hemstädning. Kanske vill man även att ugn, spis och mikro ska rengöras. Badrum med toalett, dusch och badkar brukar också rengöras vid varje tillfälle. Och fönster kanske man önskar få rengjorda en eller två gånger per år. Men man kan få rengjort i stort sett vad man önskar.

Förberedelser inför besök

Då man vet om att städfirman ska komma är det en god idé att se till att de ytor som ska rengöras är tillgängliga. Man kanske inte behöver ta bort mattor från golven, men man förkortar absolut städtiden om man plockar undan kläder, tidningar, disk med mera så detta inte är i vägen för städningen. Finns det djur i hemmet så är det bra ifall de är instängda i ett avtalat rum eller i en bur. Man kan också gå en sväng med sin hund eller katt, under själva städningen, om de finns i hushållet.

Så skyddar du ditt hem mot coronaviruset

10 maj 2020

I dessa dagar finns mycket oro över hur man bäst skyddar sig mot viruset. Att hålla sig informerad och att ta väl hand om sig är en viktig. Men hur gör man för att göra hemmet fritt från smitta?

Frågorna är många och att vanliga symtom som bland annat hosta och feber kan skada är surrealistiskt. Att ha en fiende som inte vare sig hörs eller syns, om inte någon hostar förstås, är väldigt skrämmande. Men det finns så många saker som man som individ kan göra. Informationen som vi får är entydig. Bra hygien och minimal kroppskontakt. Att följa restriktioner är mycket viktigt. Tvätta händerna. Hosta i armvecket. Stanna hemma om man visar symtom. Ja, det är några av de viktigaste sakerna att tänka på. Men minst lika viktigt är att inte vistas i stora folksamlingar, samt att inte ha fysisk kontakt. Det sistnämnda kan vara nog så svårt, för är det något vi behöver i dessa tider så är det stöd och massor av kärlek. Vi vet alltså vad vi ska göra ute i den stora världen, men hur är det i det egna hemmet och ute på arbetsplatserna? Finns det något man kan tänka extra på där förutom den personliga hygienen?

Städa bort bakterier

Att ta hjälp av ett städbolag med utbildad personal med spetskompetens för att klara av olika typer av städjobb kan vara bra. Det kan var vanlig städning, saneringar såväl som virusbekämpning. De har nämligen all kunskap och alla produkter för att kunna genomföra ett perfekt arbete. Med hjälp av speciellt utformade produkter kan exempelvis en arbetsplatsen vara helt bakterie- eller virus fri på 10 min. Man kan välja att göra det en gång eller beställa återkommande behandling där bekämpningen sker under en längre period.

Hur kan något som är så lätt vara så svårt

Att tvätta händerna efter toalettbesök och att tvätta händerna innan man ska äta lär sig dom flesta som barn. Men även små saker som att sprita händerna efter att ha snutit sig eller efter att ha varit på affären kan vara till stor hjälp. När man öppnat dörrar eller tagit i räcken bör man även då tänka på sin handhygien. Låt bli att skaka hand, hosta i armvecket och titta inte in hos din gamla mormor på vägen hem, utan ring istället. Det är några av de direktiv som vi har fått. Genom att följa restriktioner och råd visar vi varandra respekt.

Rent och snyggt på enklaste sätt

29 apr 2020

Ett välstädat hem är en ren njutning. Men ibland är det svårt att pussla in den där städningen bland alla vardagslivets måsten. Då är det tur att hjälpen finns bara ett musklick bort.

Att damma, skura, dammsuga och putsa får våra hem att både se trevliga ut och vara hygieniska. När golven är skinande blanka, mattorna dammfria och bokhyllorna blänker, då är livet förvisso en fröjd. Men, handen på hjärtat, vägen dit är inte speciellt rolig. Ibland känns det som om man kan göra skojigare och viktigare saker än att släpa dammsugare och vifta med en dammtrasa. Idag är det inte speciellt dyrt med hemstädning. Tjänsten ger dessutom rätt till rotavdrag. Visst kostar det mer än att göra det själv, men den tid man kan spara genom att leja bort städningen är kanske ovärderlig. Det är dessutom ett praktiskt sätt att få vardagen att fungera och gå ihop för det moderna hushållet.

Tid för annat

Tid är ju, som bekant, något av en bristvara i det moderna livet. Man måste inte bara jobba, ofta har man en bit att pendla till jobbet som också tar tid. Sen tillkommer ju allt annat. Man till exempel måste handla och sköta inköp. Man måste se till att inte bara man själv, utan även familjen har en fritid. Dygnet har ju bara 24 timmar. Man måste se till att få tiden att räcka. Då är det ju bra att man kan kapa lite tid här och där. Till exempel genom att slippa städa, som ju är en av de mer tidskrävande sysslorna som finns i ett hushåll. Så skapa mer fritid genom att befria din tid, låt ett hemstädningsföretag ta hand om hemmet.

Att tänka på

Du släpper trots allt in någon annan i ditt hem. Då är det viktigt att du väljer ett företag som du har förtroende för och som du kan lita på. De seriösa företagen är alla försäkrade och har utbildad personal som sköter jobbet snyggt. De är även kollektivanslutna, så du vet att de som städar får schyssta löner. De flesta företag erbjuder ofta en provstädning så att du får se vad de kan erbjuda. Det är också vanligt med att abonnera på hemstädning, där företaget du väljer kommer och städar inom överenskomna tider. Såna här abonnemang brukar även vara lätta att pausa för en tid om man åker på semester, eller kanske bara känner för att städa själv en tid. Vi rekommenderar den här hemsidan: https://www.vardagsfrid.se/

Så rengör du golv - skötselråd

22 apr 2020

Golvet spelar en stor roll i hur din bostad upplevs. Olika golv ger olika intryck och i vissa rum vill man kanske fokusera mer på hållbarhet och slitstyrka än på estetik. Oavsett vilket så kommer ett golv inte att hålla för evigt. Man kan emellertid förlänga livslängden genom rätt skötsel och rätt typ av underhåll. Vi tänkte visa hur. Så rengör du golv - skötselråd.

Olika golv har olika egenskaper, olika fördelar och olika nackdelar. Detta är något som man måste vara medveten om då det kommer till skötsel och underhåll. Många gör fel och behandlar alla golv på samma sätt. Rent konkret kan detta innebära att man använder sig av samma typ av rengöringsmedel på alla golv i hemmet. Det sker naturligtvis av den enkla anledningen att det tar tid och kraft att hålla på att byta vatten - men det är inte mindre fel för det. Att exempelvis använda ett starkare rengöringsmedel på en finare träparkett kan vara förödande; det kan leda till synliga, mörka fläckar som inte försvinner.

Ett annat vanligt misstag som ofta begås i samband med rengöring av trägolv är att man använder för mycket vatten. Detta följer en viss logik: golvet ser renare ut och det upplevs som fräschare om man använder vatten och rengöringsmedel. Det är en ren chimär: golvet mår inte bra av för mycket vatten och fukt. Gällande trägolv så räcker det ofta väldigt långt med vanlig dammsugning och där man - då och då - torkar golvet med skurmopp och vanlig grönsåpa.

Är du osäker på hur du ska gå tillväga med just ditt golv - hur ofta, och hur, det ska rengöras så finns det väldigt bra information tillgänglig. Golvbranschens Skötselråd ger information om olika golv och tips kring vilka produkter som ska användas - och vilka som ska undvikas. En bra guide att följa!

Professionell golvrengöring

Agera preventivt - förhindra den värsta smutsen att nå golvet

Golvet slits och det är ett faktum som gäller oavsett material. Vissa golv är mer stryktåliga och enklare att städa och rengöra än andra - men även de kommer att behöva kärlek och omsorg för att få den livslängd de ska ha. Vi går dagligen på golvet, vi drar in smuts och vi ställer tunga möbler på det. Till detta så kan man även addera att olyckor sker - vi tappar saker och föremål - och att exempelvis barnens lek kan lämna spår. Kort sagt: vi har våra vanliga liv och detta innebär att golv kommer att nötas och ta stryk i takt med tiden.

Det man kan - och bör - göra är att agera preventivt. Varifrån kommer den mesta smutsen? Det handlar om utsidan och där man drar med sig en massa smuts och skräp in till hemmet. Att lägga ut en matta utanför dörren är ett till lika delar enkelt som effektivt sätt att förhindra ett onödigt slitage och en massa smuts från att hamna på golvytan.

Gällande möbler och andra tyngre saker så är möbeltassar och mattor säkra kort att ge ett golv längre livslängd och mer skönhet. Enkla åtgärder som verkligen bär frukt.

Städa regelbundet och noggrant

Nästan oavsett vilket golv man har så finns det en gemensam nämnare då det kommer till skötsel och underhåll: regelbunden städning. Ett golv ska dammsugas några gånger i veckan - rum som används mer regelbundet kan också dammsugas mer frekvent än andra.

Om dammsugningen inte sker enligt de intervaller man kan önska så kommer det att lägga sig ett lager av smuts ovanpå ytan; detta blir svårare och svårare att ta bort och det kan sluta med att golvet tappar sin glans.

Man ska även vara uppmärksam på fläckar av olika slag. Tappar du någonting på köksgolvet och där en fläck syns - ta bort den direkt. Får den ligga och gro så blir det svårare att få bort den och det kan också innebära att den blir permanent och omöjligt att ta bort från ytan.

Hallgolvet kräver mer omsorg

En enkel formel att förhålla sig till gällande golvvård, skötsel och städning är att se till hur rummen används - och vad man gör i dem. Det finns tydliga skillnader i slitage och därmed också skillnader i hur mycket omvårdnad golv i olika rum behöver.

Det mest utsatta golvet i ett hem är det golv som ligger i hallen. Det är det första man möter och det första golv som man sätter fötterna på. Med allt vad det innebär. Vi nämnde ovan att en hallmatta är ett måste - gärna en som ligger utanför ytterdörren, om den möjligheten finns - och att den tar bort den värsta smutsen. Hallgolvet slits dock även ut av att kläder slängs och av att saker tenderar att fastna under skorna (och som inte lossnar på mattan). Ett gruskorn som fastnat kan innebära en katastrof.

Med detta sagt så blir hallgolvet ett riktigt fokusområde. Där måste du städa mer frekvent än i andra rum. Köket är också ett rum där mycket slitage kan synas och detsamma gäller för exempelvis barnrummet - av förklarliga skäl. I det egna sovrummet behöver man inte ha ett lika stort fokus gällande städning och underhåll. Där räcker det med att dammsuga någon gång varje vecka.

Ett tips är att välja golv utifrån slitage. Har man förmånen - exempelvis vid en nybyggnation eller vid en renovering - att få välja golv till olika rum så kan man även tänka lite kring funktionalitet och slitage och inte enbart kring estetiska frågor. Att välja exempelvis klinkers i hallen ger ett golv som både är lätt att städa och som klarar en hel del slitage.

Golvvård - en golvslipning ger längre livslängd

Att städa och rengöra ett trägolv - med rätt produkter, med regelbundna intervaller och med mindre vatten än vad man tror - ger golvet en längre livslängd och en finare yta. Golvvård handlar emellertid inte enbart om städning och rengöring. Livslängden på ett trägolv avgörs även av golvslipning. Ett väl omhändertaget trägolv kan ligga i generationer.

Det är värt att veta i samband med att man ska lägga ett nytt golv. Ta hellre ett lite dyrare golv än ett billigare sådant - det handlar om en investering och om att få valuta för pengarna. Men, det kräver också att man - men jämna mellanrum - kallar in professionell hjälp och får en golvslipning genomförd. Det som sker i samband med att en golvslipning äger rum är primärt två saker: det översta lagret - det som förfular och är slitet - slipas bort och därefter så adderas en ytbehandling.

Ytbehandlingen är avgörande kring både utseende och livslängd på det golv som slipas. Du kan exempelvis välja lack för en högre slitstyrka och ett bättre skydd - något som passar bra i exempelvis hall, kök och barnrum. I exempelvis vardagsrum och sovrum så kan du välja en varmare ytbehandling i form av olja. Det finns även en kombination av dessa i form av hårdvaxolja. Möjligheten att färga golvet finns också och sker genom en så kallad pigmentering.

Professionell golvslipning

Ta professionell hjälp med golvslipningen

Du har många val att göra i samband med en golvslipning, men ett av dessa handlar inte om huruvida du ska slipa golven på egen hand eller anlita ett företag för uppgiften. Att slipa golv är svårt och det är tungt - en slipmaskin väger närmare 80 kilo. Det finns lite för många risker med att göra detta på egen hand om man saknar vana.

Ska du slipa ett av dina trägolv i Stockholm så bör du ta hjälp. Det säger vi av omsorg för golvet och med en tanke på att det inte behöver bli så himla kostsamt. Idag så är en golvslipning inkluderat i Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Detta gör att det egentligen inte borde finnas några oklarheter kring huruvida du ska ta hjälp eller inte.

Du ska däremot söka efter rätt företag som kan erbjuda kvalitetssäkrad golvslipning över hela Stockholm. Det finns skillnader mellan företag och det är värt att göra efterforskningar i syfte att hitta rätt utförare. Var noggrann med att se över att det finns F-skatt (för att du ska kunna använda Rot), kontakta referenser och se - detta är viktigt - till att det finns möjlighet att utföra en dammfri slipning. Det senare sker som en följd av moderna maskiner som direkt suger upp allt damm i samband med en golvslipning. Det sparar dig en massa bekymmer i form av extra städning under en lång tid framöver. Slipdamm har en förmåga att hamna överallt och därför är företag som erbjuder dammfria slipningar att föredra.

Video - Tips för optimal golvvård

Så tillverkar du egen handsprit

8 apr 2020

Så tillverkar du egen handsprit. I och med att denna pandemi kommit över oss så agerar många preventivt. Det innebär att material som normalt brukar finnas sålt slut i butiker och på apotek. Handsprit är ett exempel på ett sådant material och det är ganska enkelt att förklara varför detta skett.

Vi uppmanas att hålla våra händer rena och handsprit är att sätt att få bort bakterier. Hittar du inte handsprit på apoteket? Vi ger dig recept på hur du tillverkar egen handsprit.

Innan dess så ska vi dock säga att det absolut bästa sättet att hålla en god handhygien handlar om att tvätta händerna. Två och vatten är det absolut bästa sättet att förhindra vidare smittspridning. Coronaviruset är en droppsmitta och det innebär det smittar genom näsa, ögon och mun. Att tvätta sina händer regelbundet och kombinera detta med att undvika ansiktskontakt, hosta/nysa i armvecket samt att hålla avstånd till andra personer är det bästa sättet att undvika att A) bli smittad och B) föra smittan vidare.

Handsprit är ett bra komplement till tvål

Handsprit är inte lika effektivt som tvål och vatten, men det saknar definitivt inte effekt för den sakens skull. Från Folkhälsomyndighetens sida så rekommenderas handsprit som ett komplement snarare än som ett substitut till tvål. Befinner du dig i ett läge där du inte har tillgång till tvål och vatten och saknar möjlighet att tvätta dina händer - då kan en liten flaska handsprit vara bra att ha till hands.

Men, då gäller det också att ha en sådan - vilket det alltså, i många fall, inte gör. Ett exempel på hur stor efterfrågan som finns är att Blocket valt att sluta annonsera för handsprit: inga annonser som säljer detta godkänns. Det visar också på en lite sorglig sida av allting: det finns personer som väljer att bunkra upp och sälja vidare till ett högre pris. Denna osolidariska handling ska naturligtvis förkastas - vi är i den här extrema situationen tillsammans och här måste vi alla bidra på bästa sätt.

Så här tillverkar du handsprit

Har du svårt att hitta handsprit där du bor så kan följande två recept hjälpa dig att tillverka egen sådan. Det viktiga med handsprit är att det finns en hög alkoholhalt - minst 60 % av den färdiga produkten ska vara alkohol. Det är den som dödar cellmembran i bakterier, virus och andra mikroorganismer. De alkoholsorter som ska användas är antingen Etanol eller Isopropyl.

Recept ett:

Ta en bunke och blanda fem deciliter Etanol med 2.5 deciliter olja. Oljan ska vara antingen kokosolja eller Aloe-vera. Det är viktigt för att huden ska återfuktas. Alkohol torkar ut huden och det måste man ha i beaktning.

Recept två:

Blanda 35 centiliter T-Röd (eller spolarvätska, det fungerar också) med 15 centiliter vanligt kranvatten. Att tillsätta till denna blandning - för återfuktningen - är något som du hittar på apoteket och detta i form av Glycerol. En centiliter räcker.

Oavsett vilket recept du väljer så är det bara hälla upp den färdiga produkten i en flaska och börja använda din egen handsprit. Kom ihåg att handsprit fungerar bäst på rena händer och att dessa dessutom ska vara torra för bästa effekt.

Städtips för att undvika smittspridning

8 apr 2020

Vi tänkte samla några städtips för att undvika smittspridning. I den ovissa tid vi befinner oss så är det lätt att känna maktlöshet. Alla vill göra så mycket som möjligt - men det är i det lilla vi verkligen kan göra skillnad.

Det är också det som till stor del ligger som grund till den irritation många känner. Att det enda vi kan göra är att tvätta händerna, hålla avstånd, undvika fysisk kontakt och att hosta i armvecket känns futtigt. Men, det är de åtgärderna som får störst effekt och det är de som förhindrar smittspridningen från att gå bortom kontroll.

Hur ska man då städa för att minska smittspridning? Alla är medvetna om att händerna ska tvättas både noggrant och regelbundet - men hur är det egentligen med städningen av hemmet? I hemmet så kan man med gott samvete städa som vanligt och enbart städa lite oftare än vad man normalt gör. Det håller en logik. Du kommer inte att träffa folk lika ofta i och med de restriktioner som finns och du kommer - som en följd av att du tvättar dina händer regelbundet - inte att föra eventuell smitta vidare till någon annan då du väl lämnar ditt hem.

Några åtgärder för att städa på exempelvis arbetsplatsen

Det finns emellertid andra ställen än det egna hemmet. Låt oss ponera att du fortfarande går till jobbet och inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Hur ska man städa din arbetsplats och vad kan du kräva av städpersonalen? Vi ger några tips.

 1. Rengör tag-ytorna: Extra noggrannhet och extra fokus ska läggas på rengöring av tag- och kontaktytor. Kort sagt: alla ytor som folk tar på ska rengöras mer noggrant än vad man normalt gör.
 2. Använd mer engångsmaterial. Rengöring kan i dagsläget ske med engångsmaterial - exempelvis engångsdukar - för exempelvis alla dörrhandtag, spolknappar, kranar, tangentbord, knappar på kaffeautomaten och så vidare.
 3. Skyddshandskar: Som städare ska man använda sig av plasthandskar. Det kan även du som anställd göra om du ska städa din station på arbetsplatsen.
 4. Rengör utrustningen. Man bör vara extra noggrann för att rengöra den städutrustning som använts. Låt allt material och all utrustning torka rejält efter användning. Som vi nämnde ovan: i dagsläget kan det finnas ett värde i att använda engångsprodukter snarare än det vi normalt städar med.
 5. Det egna ansvaret. Det absolut bästa vi kan göra för att minska smittspridning är att förhålla oss till de rekommendationer som ges till oss från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Det innebär att vi ska vara extra noggranna med vår handhygien och tvätta händerna mer frekvent än vanligt. Vi ska hålla avstånd till varandra - minst 1.5 meter - och vi ska undvika folksamlingar samt exempelvis rusningstrafiken kollektivt. Och du: du stannar väl hemma om du känner dig sjuk eller hängig? Det är extra viktigt idag och det beslutet kan hindra denna smitta från vidare spridning till andra. Gå inte till jobbet om du känner dig sjuk!

Så tar du hand om din torra hud i coronatider

7 apr 2020

Så tar du hand om din torra hud i coronatider. Idag så har många sett vikten av god handhygien. Vi tvättar händerna mer frekvent än vanligt och vi använder dessutom handsprit för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning. Det är bra, men det har även en negativ sida. Många upplever torr hud som en följd av denna ökade tvättning. Vad göra?

Från Folkhälsomyndigheten så är det tydliga rådet att vi ska tvätta våra händer. Det är den enskilt största insatsen vi kan göra för att förhindra en mer intensiv spridning av Covid-19. I kombination med handspritning och att hålla avstånd till andra människor så är detta egentligen det som gemene man kan göra. Och - en viktig sak som man inte kan trycka nog hårt på: undvik att ta dig i ansiktet.

Det idoga tvättandet av våra händer är bra, men det öppnar även upp för andra problem. Många får torra händer, sprickor och eksem som en följd av detta. Vattnet och tvålen som används tar bort bakterier och smuts - men de tar även bort den naturliga oljan som finns i vår hud. Det leder till att vi blir torrare och adderar man dessutom vårt nordiska klimat till detta så blir det hela etter värre.

Lyckligtvis så finns det saker och åtgärder som kan förhindra detta. Vi tittar närmare på några av dessa och hoppas att du hittar en lösning som passar dig och din unika hud. Här måste vi även peka på det uppenbara: den torra huden du har är en ganska liten uppoffring som förhoppningsvis inte pågår allt för länge. Vi får, helt enkelt, ta en smäll för laget i den här frågan.

Tips för att lindra besvären med torr hud

Med det sagt så följer några tips som kan hjälpa dig tillbaka till en mer normal hud:

 • Välj rätt tvål: Många väljer idag en antibakteriell tvål snarare än en vanlig sådan. Det är naturlig att man gör så - men mycket tyder på att detta val bidrar till att händerna blir torrare. Väldigt lite tyder även på att en sådan tvål är effektivare mot bakterier och - i det här fallet - Corona-viruset. Det handlar i så all om en marginell skillnad. Välj således med gott samvete en tvål som är lite mildare och mer skonsam mot dina händer.
 • Klappa - inte gnugga: Hur vi torkar händerna påverkar också. Det vanliga är att vi torkar händerna med hjälp av papper eller en handduk och där vi gnuggar bort allt vatten. Det leder till ökad torrhet. Ett gångbart tips är att istället klappa händerna mot varandra för att få bort all fukt. Man kan även återfukta med hjälp av en handkräm och göra detta medan handen fortfarande har viss fukt kvar - det stänger in vätan och det är något som ger mindre torrhet.
 • Återfukta! Det givna är att du ska återfukta dina händer. Det är naturligt och du kan med fördel välja en fetare handkräm än den som du normalt använder. Vaselin är en annan lösning som fungerar utmärkt. Du ska försöka undvika handkrämer som har en massa ingredienser som riskerar att irritera din hud. Läser du på en innehållsförteckning och ser att det står skrivet retinol eller någonting med anti-age så är det tydliga indikationer på att denna produkt inte är för dig - i det läge som är nu. Detsamma gäller allergener och starka dofter.
 • Använd natten för vila: Huden måste få en chans att återhämta sig. Det sker bäst under natten. Se till att smörja in händerna ordentligt innan du går och lägger dig. Vill du ha ytterligare effekt av den kräm du väljer så kan du med fördel använda ett par tunna bomullsvantar. Det stänger in all fukt. Om du har problem med sprickor så kan du sätta plåster över dessa under dagarna.

Träningstips under coronakarantänen

7 apr 2020

Vi tänkte ge några träningstips under coranokarantänen. Vi blev tagna på sängen av detta virus. Vår vardag har förändrats och det kommer, av allt att döma, att vara så här under en längre tid. De som kan ska arbeta hemifrån och det gör att linjerna mellan arbete och hem suddas ut.

I kombination med att vi ska hålla avstånd till andra människor så skapas en isolering som kan leda till att vi mår sämre. Vi kan - och ska inte - återgå till våra rutiner gällande exempelvis träning. Att gå på gym i dagsläget rekommenderas inte.

Däremot så behöver vi röra på oss och vi behöver träning för att A) hålla oss pigga rent mentalt och B) hålla kroppen i skick. Dagliga promenader är viktiga och vi måste se till att få frisk luft i lungorna, komma ut och känna friska vindar. Givetvis med en tanke på de rekommendationer som ges av vår regering och givetvis med omsorg om våra medmänniskor. Håll avstånd och försök att hitta sträckor där inte så många andra går.

Gällande annan träning så finns det många som förknippar sådan med att den måste ske på exempelvis gymmet. Riktigt så är det inte. Faktum är att många övningar går utmärkt att göra även i den egna hemmet och som inte alls kräver några andra hjälpmedel än den egna kroppen. Vi tänkte gå igenom några sådana övningar här nedan.

Tips på övningar att göra i hemmet

Det viktigaste då det kommer till träning är att man inser att det fyller en funktion. Det handlar inte primärt om att skaffa dig en snygg kropp eller om att bygga specifika muskler.

Vid träning så frigör kroppen endorfiner och dessa gör oss både piggare och gladare. Vid en fysisk ansträngning så brukar man tala om att rensa huvudet. Det är också det som många idag behöver: vi behöver tänka på annat och även om vi sitter i karantän så kan vi - genom träning - förflytta tankarna till någon annan plats och därigenom få ett utmärkt verktyg att klara av vardagen.

Träning är alltid viktig, men just i dessa extrema tider så behövs den mer än någonsin. I synnerhet om man ser till vikten av att skaffa nya rutiner. Vårt råd är att du sätter upp ett litet schema att följa och att du tränar lite varje dag. Det kommer att göra karantänen lite lättare att uthärda.

Med detta sagt - här följer några förslag på övningar att göra i hemmet:

 • Övning ett - utfallssteg: Utfallssteg är en övning som tränar ben och rumpa. Fördelen med denna övning är att den dels inte kräver någon yta - du kan stå stilla på samma ställe och byta ben - och att den dels också går att göra jobbigare. Det sneare genom att antingen hålla i någonting tungt eller genom att exempelvis ha ena benet bakåt, vilande på en stol eller någonting annat. Hur gör man då? Övningen är relativt enkel. Du ställer dig i en stabil position, du har blicken snett uppåt och intar en stolt hållning med brösten. Därefter så tar du ett steg framåt och sänker kroppsvikten över benet och stannar till en stund innan du reser dig. Här kan du välja mellan att byta ben varje gång eller att köra flera repetitioner på samma; vilket är jobbigare.
 • Övning två - armhävningar: Klassikernas klassiker? Visst, en armhävning är en övning som alla känner till - men den är det av en anledning också. Övningen tränar bålen, brösten och armarna och den går även att variera- och modifiera på extremt många sätt. Du kan hålla händerna tätt, brett isär eller exempelvis stå på knutna nävar. Grundövningen är emellertid att du lägger dig på mage och reser dig upp på armarna. Tårna ska vara i golvet och magen ska vara spänd - rumpan kan puta lite uppåt. Därefter är det bara att metodiskt kämpa dig upp- och ned och låta bröstet nudda golvet - eller komma så nära som möjligt. Är det jobbigt så kan du göra armhävningar på dina knän; det passar bra för nybörjare.
 • Övning nummer tre - benböj: En övning som tränar ben, rumpa och rygg. Principen är enkel: Ställ dig med benen axelbrett isär. Blicka snett uppåt och ha lite svank på rumpan. Armarna - och händerna - kan du antingen fatta bakom huvudet eller korsa framför bröstet. Därefter är det bara att jobba dig nedåt - böj knäna och sträva efter att nå nittio grader i knälutning. Res dig upp och upprepa sedan övningen. Vill du så kan du givetvis öka tyngden och hålla i någonting som väger några kilo.
 • Övning nummer fyra - Plankan. Plankan är en övning som tränar dina magmuskler på ett påtagligt sätt. Du ställer dig i samma position som vid en armhävning, men denna gångs å sätter du tyngden på dina armbågar. Därefter så hittar du en stabil position där du håller en rak - så långt det är möjligt - linje från fot till huvud. Hur länge kan du hålla den positionen? Tävla lite mot dig själv!

Video - Träningstips under coronakarantänen

 

← Äldre inlägg