StädTips

Smarta städtips från proffs på städning

Städblogg - allt om städning

Vad en saneringsfirma kan göra

14 jun 2019

Oroar du dig för att det kan finns radon i ditt hus? Då kan du be en saneringsfirma komma och göra mätningar så att du säkert vet att det finns eller inte finns och om det finns, bör du åtgärda det, så det inte finns där längre.  Radon, asbest, mögel, vad är det? Varför bör man ens bry sig? Både asbest och radon är radioaktiva ämnen som inte är bra och som i bästa fall ger dig hosta och astma, och i värsta fall ger cancer och livshotande sjukdomar. Och det är sjukdomar som ingen vill ha. Då är det bästa man kan göra är att avlägsna alla spår av det.

Vad en saneringfirma gör

En bra början för att bli av med radonet – om det ens finns i ditt hus – är att googla "radonsanering" och sedan skriva in den ort där du bor. Då skriver du "radonsanering Stockholm", eller "radonsanering Malmö", så att du får några förslag av google på sådana som utför radonsaneringar på din ort. Sedan kommer någon bra saneringsfirma som du har valt och som du har förtroende för, och mäter radonhalten i ditt hus och runt huset. Om de då kommer på att det finns radon i ditt hus, så kan du be om offert innan de sätter igång så att du inte får en obehaglig överraskning när du ska betala fakturan. är det också en seruös saneringsfirma bör de komma efteråt och säkerställa att det inte finns något radon kvar när saneringen är över.

Varför en mätning?

Eftersom radon inte syns och heller inte luktar, är det omöjligt på egen hand att märka om det finns radon i eller runt huste eller inte. För att upptäcka radon, behövs det experter som har specialutrustning som kan upptäcka radonet. Radon är en radioaktiv ädelgas som i bästa falla kan ge hosta eller möjligtvis astma, men som i värsta fall ger cancer. Den kan leda till livshotande sjukdomar och bör avlägsnas om det är möjligt. Finns det radon i blåbetongen och blåbetongen är själva grunden eller konstruktionen av huset, kan det vara omöjligt att avlägsna det, men man kan bygga in den så att den inte skadar de boende.

Här finns några bra sätt som en sanerignsfirma kan lösa det hela på. Antingen river man ut själva materialet, och bygger då luftslussar så att man isolerar själva rummet där radonet finns. Man kan även installera riktiga ventiler som leder bort radonet och sedan kan man även bygga in radonet och på så sätt isolera radonet i huset. Här kan du läsa mer om radonsaneringar: https://www.radonsanering.se.

Dags att flytta från bostaden

28 maj 2019

När tiden är kommen att flytta är det ofta med blandade känslor man lämnar den gamla bostaden. Det ska bli skönt att flytta till något nytt och fräscht och börja ett nytt kapitel i livet. Det man lämnar ju också något som man har upplevt massor i. Det känns konstigt att se bostaden tömmas och packas ner. Men var det inte något jag har glömt? Flyttstädningen! När man är helt slut fysiskt och mentalt efter flytten är det dags för riktig storstädning.

Men lugn, det finns hjälp att få. Betala ett städproffs för att städa det gamla boendet. 

Anlita en seriös städfirma

Det är fler och fler som tar hjälp av en städfirma med städningen. Det är inte alla som rent fysiskt klarar av att städa på grund av ålder eller olika åkommor. Men många har helt enkelt inte tiden att städa varje vecka. Vardagarna är fyllda med arbete, aktiviteter eller att ta hand om barnen. Och när helgen kommer vill man ta igen sig och göra något annat än att städa.

Men var noga med att kolla upp firman så den är seriös och har rätt villkor. Anlita aldrig svart städhjälp. Exemplen är många på människor som blivit lurade eller till och med bestulna. Det är mycket enkelt att boka in en flyttstädning. Ange bostadens boyta och bestäm datum.

RUT-avdrag

Det går också att använda RUT-avdraget på hushållsnära tjänster där städning ingår. Det innebär att man får dra av 50 % på arbetskostnaden. Enda kriterierna är att man är över 18 år. För personer över 65 år är summan per år 50 000 kr per år och för personer under 65 gäller 25 000 kr per år. Städfirman anmäler själv till skatteverket och den nya summan står direkt på fakturan. Enklare kan det inte bli.

Flyttstädning av städfirma

Det rekommenderas att låta en städfirma sköta det mycket noggranna flyttstädningen. En flyttstädning är inte som vilken städning som helst. Det är reglerad och kontrolleras noggrant av mäklare och hyresvärdar. Är den inte godkänd så kommer man få betala en städfirma som får städa istället. 

Det är tryggt att anlita städhjälp. Man får garantier och alla försäkringar som behövs. När det gäller flyttstädning städas bostaden systematiskt enligt ett checklista så inget missas. Städaren har full kunskap om vad som ska ingå i en flyttstädning. Skulle det vara något problem med städningen tar städfirman den kontakten med mäklare eller hyresvärden.

Bor du Gävle? Det finns många aktörer som har specialiserat sin på flyttstädning i Gävle.

Fördelar med hemstädning i Örebro

24 maj 2019

En av de viktigaste fördelen med en hemstädning är ju det uppenbara: man får det rent där hemma. Det är väl ändå det viktigaste, eller hur? Men det finns ju fler fördelar än det rent uppenbara; man får mer tid över för trevligheter. Man får mer tid för barnen, för mannen (hustrun) sambon, hunden eller vännerna. Man kan får mer tid över för sina hobbys. Man får mer tid för avkoppling, och återhämtning och kanske arbetar bättre på jobbet. Sedan kan man få fördelar med en hemstädning som kan innebära ett bättre förhållande; man slipper gräla på de andra i familjen som man tycker inte städar. 

Man kan få det renare med en städfirma

Det kan ju vara så, att man utan att veta det, inte är särskilt duktig på att städa själv. Man kanske tror att man städar, när man i själva verket slarvar och inte får med sig allt damm, som man borde få bort när man (tror) att man städar. Om man i stället anlitar en städfirma städare som kan städa, kan man få det städat på riktigt. De har rätta slags redskap för sin städning. De har rengöringsmedel som är mer effektiva än de som du använder. Det är ju därför som de är en städfirma; de kan städa.Så om du har bestämt dig för en hemstädning, kan du prenumerera på en sådan. Det innebär att du betalar för hemstädningen, precis på samma sätt som du betalar för alla månatliga utgifter som du har. Du betalar en städfirma för att det i gengäld alltid ska vara städat hemma. Du slipper tänka på det. Du slipper köpa hem en massa rengöringsmedel och du måste inte ha någon dammsugare. Däremot är det bra med en sopkvast och sopskyffel.

Bor du i Örebro kan du behöva städfirma där

För den som bor i Örebro kan man behöva en städfirma som kan komma regelbundet till din bostad och rengöra den. En del städfirmor erbjuder sig att göra en storstädning först. En del kunder som inte är så duktiga på städning, kan behöva en rejäl storstädning. Då kommer städbolaget sedan och genomför en regelbunden hemstädning. Det innebär att, om de först har genomfört en noggrann storstädning, innebär inte hemstädningen så mycket mer grundligare än att bevara status quo, det vill säga ser till att hemmet förblir lika städat vecka efter vecka. Letar du efter en hemstädning i Örebro? Läs då mer på: hemstädningörebro.se.

Hitta bästa städfirman på Södermalm

17 maj 2019

Du vet väl att Rut-avdraget har utökats med flera tusentals kronor? Numera får vi dra av så mycket som 75.000 kronor på Rut-avdrag per person och per år. Det innebär att man kan sänka kostnaderna för olika hushållsnära tjänster. Vilka tjänster är de då? Bland annat handlar de om reparationer av vitvaror, trädgårdsarbete, tvätt, ta hand om barn, hemstädning, storstädning, flyttstädning och allt sådant som har med en flytt att göra. Det kan även handla om att reparera IT i hemmet och att skotta på vintern.

Man måste vara privatperson för att dra av på Rut

Det man inte får göra avdrag på Rut-avdraget är till exempel på ett företag. Men man får göra Rutavdrag även om man bor i en hyresrätt. Huvudsaken är att man är över 18 år, betalar själv för tjänsten och att dem som man anlitar innehar en F-skattsedel, annars riskerar man som kund, att plötsligt bli deras arbetsgivare. Och då blir man tvungen att betala arbetsgivaravgifter mot sin vilja. 

Med de utökade Rut-avdragen kan man sänka priset för dessa tjänster med hälften, vilket gör att många har råd att anlita till exempel en städfirma som kommer hem och utför hemstädning, storstädning, månadsstädning, flyttstädning eller bara kommer och tvättar fönster åt en. Vad det är man vill anlita dem för, kan ju variera. Så för att kunna anlita en städfirma för dessa olika tjänster, bör man ta reda på så mycket som möjligt om dem. Säg att du söker en städfirma på Södermalm, googla då "städfirma Södermalm". På så vis får du några kontaktuppgifter till sådana som arbetar på Södermalm och som erbjuder olika typer av städning. 

Viktiga kriterier för att välja städfirma

Oftast vill man ju anlita en pålitlig firma som kommer hem till en. Man vill sällan ha kriminella städar som man ska släppa in hos en. Då kan man kontrollera om firman har nöjd-kund-garanti. Det innebär att de städar tills deras kunder blir nöjda. Man kan kontrollera hos Allmänna reklamationsnämnden. Dit kan alla som är missnöjda anmäla företag som man tycker inte har levt upp till det som man har betalat för deras tjänster. Man kan kontrollera referenser och omdömen som man kan läsa på till exempel reco.se, eller yelp.se. Är det till exempel många som är missnöjda med ett och samma städföretag bör man dra åt sig öronen och inte anlita just dem. Då kan man med fördel välja en annan städfirma. Lycka till!

Är du i behov av fönsterputsning?

1 maj 2019

Rena fönster gör en stor skillnad på helhetsintrycket av en lägenhet eller en villa. Det blir ett klarare ljus direkt med rena fönster. Och världen där utanför ser helt annorlunda ut. Allt fler tar fasta på detta faktum vid bostadsvisningar inför försäljningen och ser till att fönstren är skinande rena. Solens strålar är obarmhärtiga mot smutsiga fönster. All smuts syns.

Det är inte helt enkelt att få ett perfekt resultat när det gäller fönsterputsning. Många fönster ser olika ut och det gäller att ha rätt teknik och redskap. Man måste vara oerhört noggrann och arbeta systematiskt för att det inte ska bli ränder, flammor eller små fläckar för fönstren.

Hur ofta ska man putsa fönstren? 

En bra tumregel är att rengöra fönstren ett par gånger om året. Det håller fönstren rena, men det inte många tänker på, det förhindrar även repor och missfärgningar. Om man dessutom har fönster som vätter mot en trafikerad gata eller väg kan det behövas att göra ännu oftare. Det nordiska klimatet med snö och regn gör att fönstren slits och smutsas extra mycket här uppe hos oss.

Bor man i lägenhet några våningar upp är det besvärligt att patsa på utsidan och man inte har vändbara fönster. Det krävs specialverktyg och kan byggställning eller skylift vilket är ett stort projekt. På ett större hus kan vara mycket tidkrävande och tungt. 

På till exempel butiker och restauranger ställs extra höga krav på rena fönster för att ge ett gott intryck för kunder och förbipasserande.

Hur putsar man fönstren på ett effektivt sätt?

Bra redskap och putsmedel är ett måste för att resultatet ska bli bra. Först och främst behöver man en vanlig hink eller sprayflaska, fönsterputs (det går faktiskt även bra med vanligt diskmedel), svamp eller svampduk och en riktigt bra fönsterskrapa.

Sedan ska man spraya eller fördela fönsterputsen med svamp eller svampduk jämnt och noggrant över fönstret. Skrapa noggrant fönsterytan och glöm inte att torka den ren efter varje drag för att inte ska bli ränder och missfärgningar.

Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller ammoniak. Man ska alltid börja med utsidan av fönstren först. Börja med att torka av den värsta smutsen med en microfibertrasa för att sedan torka av lister och glasytan med en varm och fuktig trasa. 

Kontakta en städfirma när du i behov av hjälp med fönsterputs i Stockholm. Du kan givetvis använda RUT-avdraget så får du 50% avdraget direkt på fakturan och städfirman sköter all administration.

 

Varför städa hemma?

19 apr 2019

Tillhör du den grupp med människor som inte gillar att städa? Du är inte på något sätt ensam om att inte gilla att städa. De flesta människor gillar inte att städa. Det tar tid, det är tråkigt och man blir trött på det. Ofta blir det dessutom mer stökigt att av städa, än innan man började städa. Så då kanske man behöver få anlita någon som kommer och gör det där jobbet. Men om man ska anlita någon som kommer hem till en och städar – hur ska man välja någon som är bra på städning? Här går vi igenom några viktiga saker som man behöver tänka på och jämföra innan man bestämmer sig.

1. Goda referenser

Man kan börja med att googla "hemstädning Östermalm" om det är på Östermalm som man önskar sig hemstädningen. Annars skriver man in den ort där man önskar sig hemstädning på Googles sökruta. När du sedan har fått några förslag på städfirmor på Östermalm, kan du sedan ta kontakt och be om offert och referenser. Sedan är det viktigt att kontrollera referenserna. Sedan kan du även kontrollera om de finns omnämnda på någon omdömessajt som till exempel reco.se, yelp.se elle liknande.

2. Pålitlig städfirma

Om du väljer en städfirma som har goda referenser och ändå inte känner dug säker på vilken städfirma som du vill anlita, kan du alltid ta kontakt med Skatteverket, eller Kronofogden. Skulle det vara så att de itne betalar in sina skatter och avgifter eller står på ruinens brant kan det kännas motvilligt att anlita en sådan städfirma.

3. F-skattsedel

Det är viktigt att anlita en städfirma som har Fskattsedel. Det är av största vikt för att du ska få dra av på Rut-avdraget. Annars blir avdraget ogiltigt. Utan att städfirman har F-skattsedel, anses du vara arbetsgivare och kan blir skyldig att betala arbetsgivaravgifter, och det vill man sällan göra då de är mycket stora.

4. Nöjd-kund-garanti

Om du hittar en städfirma som ger dig nöjd-kund-garanti, är det lättare att välja den städfirman, då de ser till att arbeta tills du som kund är nöjd med städningen. Är du inte nöjd med städningen bör de städa tills det är till belåtenhet.

Att ägna sin helg åt städning kan kännas onödigt när det finns så många andra saker som man kan vilja och behöva göra än att ägna tiden åt att dubbelarbeta hemma. Läs mer här om en pålitlig städfirma: https://www.kontorsstädningöstermalm.se.

Rena fönster till våren

12 apr 2019

Rena fönster ger hela boendet ett renare, fräaschare och ljusare intryck. På samma sätt som smutsiga fönster ger ett trist intryck. Nu när ljuset har kommit tillbaka efter en lång och mörk vinter vill man få ljuset i rummen igen och kunna titta ut genom rena och fräscha fönster.

Tycker du det är tråkigt, jobbigt och tidskrävande att putsa fönster? Du är inte direkt ensam om det. Lösningen är att anlita ett städbolag för fönsterputningen. Kontakta gärna olika aktörerer och be om offerter. Glöm inte att utnyttja RUT-avdraget vid fönsterputsningen. 

En professionell fönsterputsare har modern och effektiv utrustning och korrekt teknik för att få ett perfekt resultat på kort tid. Du får rena och fräscha fönster utan att lyfta ett finger.

Hur går det till?

När man ber om offert behöver du redogöra för hur många fönster boendet eller lokalen har samt vad det är för sorts fönster. (en- eller flerglasfönster och om det är vändbara fönster med mera). I lägenheter några trappor upp utan vändbara fönster måste man till exempel ha stege eller skylift och då blir det såklart dyrare.

Ju mer information man ger desto bättre blir resultatet. Det enda man behöver göra före ankomst är att rensa runt alla fönsterområden, det vill säga ta bort blommor och annat på fönsterbrädan och ta bort möbler och inredning i direkt anslutning till fönstret.

Det många inte tänker på (eller skyller på) är att man kan putsa fönster i alla väder. Dock kan det vara lite farligt vid hård blåst om man står på en stege. Oavsett väder måste man vara noga med säkerheten när man putsar fönster utvändigt. Professionella fönsterputsare har alltid säkerhetssele och annan säkerhetsutrustning. Du har säkert sett någon gång när skyskrapornas fönster ska putsas. Det är inget för höjdrädda personer.

Använd RUT-avdraget

För alla personer över 18 år så kan man ed fördel använda sig av det oerhört populära RUT-avdraget. Det ger hela 50 % avdrag på arbetskostnaden vilket är extra bra när det gäller fönsterputning då materialkonstnaden nästan är obefintlig. Man kan dra av upp till 25 000 kronor per person och år om man är under 65 år. För personer över 65 är summan 50 000 kronor. De allra flesta aktörerna sköter dessutom all admin med skatteverket och på slutfakturan är det redan avdraget. Smidigare och enklare kan det inte bli. Eller hur?

 

  

 

Tvärtemot vad många tror så går det utmärkt att genomföra en fönsterputs i regn- eller snöväder. 

 

Dessa material bäst att tvätta fönster med

5 apr 2019

Är det dags att putsa fönster? Gjorde du det inte nyss, kanske du tänker, men tidne går snabbt och putsade du dem precis innan jul, är det dags på nytt. Hur ofta man bör tvätta fönster, beror på till exempel hur nära du bor en motorväg, om du bor på landet eller mitt i storstaden, om du bor på bottenvåningen, eller högt uppe i ett flerfarmiljshus, om du bor i villa eller radhus i ett område där trafiken inte är så tät. Bor man på landet, i en villa, kan man behöva rengöra fönster endast två gånger per år; på vintern och en gång på sommaren. Bor man i Stockholm, behöver man tvätta dem säkert minst en gång i kvartalet.

Dessa material är bäst tvätta fönster med

Du behöver:

2 hinkar med vatten

Lite diskmedel eller såpa

2 rena trasor

1 fönsterskrapa

Fyll den ena hinken med ljummet vatten och lägg i några droppar diskmedel, eller miljövänlig såpa. Ta först en blöt och ren trasa och torka rent hela fönstret. Ta sedan skrapan och för den över fönstret, antingen från vänster till höger och dra den omlott så att det inte bildas en rand av vatten plus rengöringsmedel. Eller så drar du fönsterskrapan längs med fönster uppifrån och ner och likadant tills du har skrapat av hela fönstret. Se upp så att inte rengöringsmedel plus vatten bildar ränder på fönsterglaset.

Den andra hinken är till för resten i fönstret

Till sist tar du den andra hinken, och lägger i lite diskmedel eller miljövänlig såpa. Sedan bör du ta den andra rena trasna och torka av fönsterbåge och fönsterkarm med den andra trasan och skölj den i den andra hinken. Den kommer att bli smutsigare snabbare än hinken som du använder till själva putsningen av fönsterglaset. Om du har en trasa med frotté, kommer du att få med mer av smutsen än om du använder en trasa av bomull. Frottén tar med sig smutsen på ett mer effektivt sätt, så har du frottétrasor kan du med fördel använda den. När du väljer fönsterskrapa, ta en som har en med silikon.

Använd inte medel för fönsterputs

Det är onödigt att använda kemikalier som påstås vara effektiva för fönsterputs. Då är det bättre med vanligt och miljövänligt diskmedel eller såpa. Det som förhindrar ränder på fönster är sättet som du använder fönsterskrapan på. Här är det viktigt att se till att när du tvättar, ser till att ta bort ränderna. Eller så anlitar du proffsen till det jobbet, så kan du göra roligare saker än att bekymra dig över ränder på fönster. 

Ska du flytta från Kungsholmen?

30 mar 2019

Ska du flytta från Kungsholmen och behöver en flyttstädning på Kungsholmen? Då behöver du en pålitlig stäfirma som kommer och utför flyttstädningen åt dig på Kunsgholmen. När det kommer till flyttstädning är det mycket viktigt att allt går rätt till. Om hyresvärden eller nästa bostadsägare kommer och inspekterar bostaden vill de inte se någon smuts någonstans i bostaden. Så här borde en flyttstädning på Kungsholmen gå till.

I alla rum

I alla rum bör för det första alla fönster putsas och vara helt rena. Det får inte finnas ränder kvar på fönstret efter att man har tvättat dem. Även fönsterbrädor, fönsterkarmar och fönsterbågar bör vara helt fria från smuts. Alla element bör vara rena, liksom att de ska vara rengjorda bakom, och utanpå. Alla golv, väggar och tak ska vara rengjorda. Det bör inte finnas fläckar kvar på tapeterna. Alla lister, som golvlister bör vara rena, liksom dörrkarmar, dörrar och ovanpå dörrarna bör man rengöra.

I köket

I köket bör spis, ugn och köksfläkt vara riktigt rena. Även ugnsplåtarna bör vara rena. Alla köksskåp ska rentorkas utanpå, innanför och ovanpå liksom alla köksluckor. Diskbänk och under diskbänken bör vara skinande rent, liksom arbetsbänk. Kyl och frys bör rengöras inuti och alla lösa delar diskade innan de sätts tillbaka. De ska även rengöras utanpå och ovanpå, liksom tömda på sitt innehåll. Finns det mikrovågsugn ska även den vara ren.

I badrummet

I badrummet ska allt porslin vara fläckfritt; toastol och handfat liksoms badkar ska vara rena. Även kranar och duschställ bör vara rena. Sedan bör man torka rent tvättmaskin och torktumlare. Väggar och golv ska vara rengjorda liksom inredning, såsom badrumsskåp och förvaring bör vara helt rena.

Balkong, garge och förråd

Det är lätt att glömma att rengöra även garage, balkong eller altan och förråd. De bör vara tömda och sopas rena och hyllor och eventuell inredning ska torkas rena. Har man trädgård bör den även städas så att det inte finns saker kvar i den.

Viktigt välja rätt städfirma

Eftersom det är viktigt att nästa bostadsägare blir nöjd med flyttstädningen är det viktigt att välja någon städfirma som är noggrann och pålitlig. Ska du få tag i någon sådan är det viktigt att de ger garantier på flyttstädningen och har nöjd-kund-garanti. Då kommer de och rättar till om något inte är accepterat i flyttstädningen. Det är också bra om de har egen ansvarsförsäkring som träder in om något skulle gå sönder i arbetet. Lycka till!

75.000 kronor i Rut-avdrag

17 mar 2019

I höstas röstade riskdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019. Bland många andra reformer, som mycket handlar om att det ska bli fler poliser, sänkta skatter för arbetstagare, sänkt skatt på bensin ska nu avdragen öka för hushållsnära tjänster, så kallade Rut-tjänster med det tredubbla. Istället för att kunna dra av som högst 25.000 kronor på ett år och per person, om man är under 65 år, som högst 50.000 för dem som är över 65, ska vi nu istället kunna dra av så mycket som 75.000 kronor per år och per person.

Vi kommer se en ökning av hemstädning

De ökade möjligheterna för avdragen inom Rut-tjänsterna kommer förmodligen att leda till en ökad användning av de hushållsnära tjänster som hittills har varit som mest populär, nämligen hemstädningen. Bara under 2017 gjordes det över 1 miljard kronor i avdrag för hemstädning, enligt Skatteverket. Vi har ännu inte sett någon avmattning i efterfrågan av hemstädningstjänster varken i Stockholm, eller i någon annan av landets storstäder. Förmodligen kommer hemstädning även i framtiden att vara lika populär och troligtvis kommer efterfrågan också öka. Vi är stressade vuxna som arbetar hårt, och ingen har längre lust att stanna hemma och sköta om städningen hemma. Därför tror vi att efterfrågan på hemstädning troligtvis kommer att öka.

Fler aktörer på marknaden

Med ökad efterfrågan kommer vi troligen att se fler aktörer av hemstädning på marknaden som konkurrerar om jobben. Och troligen kommer det att finnas en marknad för åtminstone (och förhoppningsvis) seriösa aktörer som arbetar med allt som har med hushållsnära tjänster. Dessutom är hemstädning bland det enklaste sättet att få bland annat studieomotiverade unga i arbete, plus de som är nya i landet och inte kan svenska så bra. Ju snabbare som de kommer in i arbete, desto bättre för samhällsekonomin.

Förhoppningsvis fler rena och städade hem

Allt detta leder förhoppsningsvis och följdriktigt till fler städade och rena hem. Tänk att få komma hem, på fredag kväll och utmattad mötas av ett rent och städat hem. I stället för att dra på dig diskhandskar och ställa till med en veckostädning, får du allt erverat av en hemstädning som gör dig glad över att komma hem. Du slipper tjata på maken, eller makan, sambon eller barnen för att de ska sätta igång att städa sina rum. Relationen i familjen och mellan makar och sambor kommer att bli bättre. Därför uppmanar vi alla att anlita hemstädning. Här kan du anlita en hemstädning i Nacka, om du vill. Läs mer: http://www.hemstädningnacka.se.

Så blir trappstädningen billigare

4 mar 2019

Det är mycket vanligt att fastighetsägare köper in trappstädning från ett städföretag för att därigenom kunna hålla det rent och snyggt i entré och trappa. Många gånger kombineras detta även med annan städning men det finns generellt inget krav att man måste beställa flera städtjänster. För dig som kund finns det flera saker att göra för att hålla nere priset på trappstädningen. Följande tips kommer från en städfirma i Gävle. Tips som därmed gör att företaget på lång sikt kan planera in mindre tid för städning vilket därmed påverkar priset. Just detta företag tar betalt per timme men det finns även städfirmor i Gävle som har fasta priser. I dessa fall får man förhandla om priserna om man genomfört en rad åtgärder som därmed förkortat städtiden.

1. Viktigt med riktiga mattor invid dörren

För det första handlar det om att lägga ut skrapmattor i entrén. Generellt stampar de flesta bara av sig den värsta snön eller smutsen när de kommer in i ett trapphus. Det är mycket få som skrapar av skorna lika noga som man gör hemma hos en person. Därmed ställer det även större krav på dessa skrapmattor. Köp en av riktigt bra kvalité för att därigenom minimera smutsen som dras in och som just avgör hur ofta trappstädning behöver genomföras.

2. Använd värmeslingor

För det andra kan värmeslingor användas. Det är ytterst få fastighetsägare som har praktisk och ekonomisk möjlighet att gräva upp utanför entrén för att lägga värmeslingor i marken. I artikeln påtalas att denna fördel främst gäller för de företag som ligger centralt i Gävle. Detta eftersom värmeslingor ligger under marken över hela Stortorget och delar av Drottninggatan.

3. Låt personal använda rätt entré

För de företag som har kontor här ger städfirman tipset att försöka välja rätt entré.Många kontorsbyggnader kring Stortorget har nämligen flera ingångar där en av dessa just är mot torget. Genom att försöka få så många gäster som möjligt via denna ingång kommer även mängden smuts minska rejält.

4. Viktigt med uttag i entrén

En annan punkt som lyfts upp är tillgång på el ute i entrén. Om detta finns kan lätt en dammsugare kopplas in trappstädningen utföras. Men finns det inte kommer entrémattan behöva lyfta ut och skakas vilket tar betydligt längre tid. Dessutom är det mer slitsamt för de som städar.Den sista punkten är att ha en bra belysning i trapphuset. Detta underlättar för det första själva trappstädningen så att det med större säkerhet blir rent. Men framförallt skapar en starkt upplyst trappuppgång en mindre risk för skadegörelse.

Varför drabbas hus av mögel?

20 feb 2019

Mögel är en av många svampsorter som finns naturligt i skog och mark. Det är svamp som förökar sig med hjälp av sporer, precis som den gör naturligt i naturen. Andas man in frisk ren luft med mögelsporer är det inte så farligt, om man inte har befunnit sig i den atmosfären under många månader. Då kan det bli farligt för lungorna. Mögel kan faktiskt sprida sig till våra hus och hem.

Så förökar sig möglet inomhus

Precis som svampar som kräver organiskt material (jord) och syre för att växa till sig behöver mögel som drabbar hus också det. Det är därför som man hittar mögelsporer i källare, i tegelväggar, i trä och puts. Precis som svamparna som förökar sig med sporer, gör möglet det. Det är därför som det inte lönar sig att försöka ge sig på möglet på egen hand. Även om man med blotta ögat skrapar bort möglet på ytan, kommer man inte åt sporerna som inte syns för blotta ögat. För att få bort möglet ordentligt, krävs en saneringsfirma som kommer med speciellt tillverkade rengöringsmedel och avlägsnar det.

Så får du tag i en saneringsfirma

Det är mycket viktigt att få tag i en saneringsfirma om du upptäcker mögel i ditt hus. Möglet och alla sporer måste avlägsnas innan du kan slappna av. Det som en saneringsfirma gör är att man först bygger luftslussar, så att de som bor i huset inte ska få i sig av mögelsporerna, vilka börjar flyga runt när man börjar peta i det. Sedan ser man till att avlägsna alla mögelsporer och sanerar stället som har drabbats. Är det riktigt illa, så att det till exempel har spridit sig till själva huskonstruktionen eller i väggar, måste de riva ut det angripna materialet. Har det då tagit sig in i väggar, måste man avlägsna allt det som är angripet. Sedan kan man bygga nytt när man har tagit bort allt som har angripits av möglet.

Googla "mögelsanering Stockholm"

Om du inte känner till någon firma som kan på sig uppgiften att sanera huset från mögel, bör man googla "mögelsanering Stockholm", eller någon annan ort, där man bor, vill säga, för att få några bra kontaktuppgifter till en firma som utför mögelsanering i Stockholm, eller i någon annan ort där du önskar det. Det är mycket viktigt att göra detta, då ett hus, om det drabbas av mögel, kan bli klassat som obeboeligt om det angriper huskonstruktionen.

Hur ska man tvätta fönster perfekta?

28 jan 2019

Det är inte svårt att få perfekta och rena fönster, om du bara vet hur du ska göra, vilket gäller det mesta här i världen. Det viktigaste som du bör tänka på är inte så mycket vilket rengöringsmedel som du använder. Vissa säger att man absolut måste ha kemikalier som de säljer i affärerna för att det ska bli riktigt rena fönster, men det är bara ett sätt att sälja på dig kemikalier som inte är särskilt miljövänliga, eller bra för dig själv heller att andas in. Därför tycker vi att det bästa som du kan använda dig av är miljövänlgit och väl beprövade medel för att få dina fönster rena.

Vad ska du använda för medel?

Vissa anser att det räcker med att använda vanligt diskmedel för att få fönster rena. Rena blir de, men diskmedel tenderar att lämna efter sig en hinna på fönster som inte är så välkommet, när de torkar. Du kan gott och väl använda vanlig grön såpa, förslagsvis Grummes gröna såpa. Den späder du ut i en liter vatten och 3 droppar grön såpa. Du kan alltid pröva dig fram, tycker du inte att det räcker med 3 droppar på 1 liter vatten, häller du i mer såpa. Allt beror ju på hur smutsiga fönstren är.

Vilka rengöringsredskap behöver du?

Bland det absolut viktigaste som du bör köpa är en riktigt bra fönsterskrapa. Det viktigaste med fönsterskrapan är gummidelen av skrapan. Vill du har riktigt perfekta fönster, bör du köpa en fönsterskrapa i en färghandel. De är ock så tillräckligt breda för att det inte ska bildas rinniga fläckar på fönster. Sedan kan du behöver en kortare fönsterskrapa, för tvätt av mindre fönster. Du kan också med fördel använda denna fönsterskrapa på speglar. Prova så får du se. Du behöver också en liten för vatten- och såpablandningen och en mjuk svamp. Här är det inte så noga, vad det är för en svamp, bara att den är mjuk och inte skrapar fönstrets yta.

Så här gör du

Börja med att blötlägga svampen. Ta den blöta svampen för den över hela fönstret och på särskilt smutsiga fläckar tar du flera gånger. Doppa svampen i vatten/såpablandningen om du behöver det. När sedan hela fönstret är rent, tar du fönsterskrapan och börjar uppifrån och går ner. Här är det viktigt att du tar med hela tag över fönstret i ett enda svep. Annars blir det rinnande fläckar på fönstret. Antingen tar du hela fönstret horisontellt och sedan tar med fönsterskrapan omlott över det första taget, eller så drar du först över hela fönstret (på bredden) och sedan avslutar du taget med fönsterskrapan och drar lodrätt ner för, förslagsvis högra sidan på fönstret. Sedan gör du likadant med nästa tag, men tar det omlott taget med fönsterskrapan så att det inte blir rinnande fläckar på fönstret.

Du behöver alltså:

1 hink

1 mjuk svamp

1 fönsterskrapa

1 trasa

Grumme grön såpa

Tyckte du det var svårt? Du kan även anlita en städfirma som kommer och gör detta åt dig. Särskilt viktigt är det att fönster är rena när det är dags att flyttstäda. Lycka till!

Med städmaskin blir det rent

11 jan 2019

Stora golvytor blir smutsiga och det är ett tungt och tidskrävande arbete att försöka det hålla rent. Speciellt när många vistas på dessa. På offentliga platser och på företag är man beroende av hjälpmedel i form av kraftfulla maskiner. 

Det finns idag ett stort antal kraftiga städmaskiner med olika användningsområden. Det finns maskiner för alla behov och önskemål. Utvecklingen har snabbt och de har en överlägsen effektivitet jämför att göra det för hand som även är slitigt med hög skaderisk. De klarar allt från kontorsstädning till industrimiljöer och sjukhusmiljöer med kliniskt höga krav. 

Rengöring med städmaskin

Det finns städmaskiner för det mesta, för att nämna några så finns det skur- och polermaskiner, sopmaskiner, damm- och våtdammsugare, gatusopmaskiner och mindre städmaskiner för både mjuka och hårda golvytor. Tennant, Lindhaus och JUMA är några riktigt bra aktörer på marknaden. Det blir helt enkelt en mer hygienisk miljö med en modern städmaskinoch sparar städarens kroppar.

Golvvård

Hårt smutsade golv är svåra att göra rena men en modern städmaskin blir det betydligt enklare och bättre reultat. Maskinerna lägger effektivt ut vätska som skuras med borstar, därefter sugs det smutsiga vattnet effektivt upp i maskinen.

Istället för starka kemikalier som tidigare var nödvändigt används vanligt kranvetten som laddas plus/minus och ett filter syresätter sedan vattnet med miljontals små bubblor som rengör effektivt och miljövänligt. Vissa modeller har även polermöjlighet för att polera upp glansiga golv och göra dessa som nya.

Det finns även väldigt effektiva proffs- och industridammsugare med eller utan skurdel som är helt överlägsna våra dammsugare i våra hem. 

Sopmaskiner för utomhusbruk

För rengöring av områden utomhus har även där utvecklingen skenat och det finns idag oerhört effektiva städmaskiner. Vissa maskiner maler sönder skräpet i maskinen till en tredjedel av den ursprungliga volymen. Vilket gör att man inte måste tömma den hela tiden och kan städa större områden mycket snabbare. 

Det finns även ett antal batteridrivna utomhus dammsugare på marknaden. De har kraftiga batterier som klarar 8-16 timmars städning har har en väldigt låg ljudnivå.  Dessa är kraftiga och stryktåliga och är byggda i rostfritt stål och icke-korroderande material för att klara slitage samt tåla väder och vind.  

Miljövänlig städning

De moderna städmaskiner har unika rengöringssystem (Ech2O-systemet, FaST- och Orbio-teknologierna) som där kemikalierna som används reducerats kraftigt eller som i vissa fall helt utesluts. Du kan alltså förbättra arbetsmiljön och samtidigt vårda vår gemensamma miljö.

Läs mer om städmaskiner och olika städtekniker här: www.sorma.se.

Se till att gästerna får ett bra intryck av fastigheten

4 jan 2019

Har du gått i ett riktigt smutsigt trapphus någon gång? Kanske du bör åka ut till någon av de många förorterna till Stockholm, Götborg eller Malmö för att hitta ett riktigt slitet och smutsigt trapphus? Den som en gång har varit i ett sådant, kommer nog inte att glömma den känsla av förfall och misär som ett fult, slitet och smutsigt trapphus ger. Man kan få känslan av att gud har glömt fastigheten och de stackars människor som bor där. Ett fult, slitet och smutsigt trapphus gör att man dömer både området och de människor som bor där och man blir misstänksam att de som bor så, inte är hederliga människor. Sedan undrar man vad det är för fel på hyresvärden eller fastighetsägaren som låter människor bo i sådana fula, slitna och smutsiga trapphus. Är människor inte värda ett rent trapphus?

Anlita en städfirma som kommer och städar trapphuset

Då är motsatsen så mycekt bättre; kommer man till ett trapphus som är fint, rent och städat, får man respekt för den hyresvärd eller fastighetsägare som låter sina hyresgäster bo i ett så fint och städat trapphus. Man får intrycket av en hyresvärd, eller fastighetsägare som bryr sig om sina hyresgäster. De som besöker de bostäderna i det området får en respekt för området och dömer inte ut de stackare som bor där. Det är ju en hel del smuts som kommer in utifrån. Alla som har trampat runt i lera, sand och snö och slask, tar in allt det som är utanför. Till sist när 50-tals boende har gått in och ut under en enda dag, är det till sist riktigt smutsigt. Då bör man städa trapphuset.

Så ska ett trapphus städas

För det första bör man sopa alla trappsteg ordentligt. Sedan tar man en trasa och rengöringsmedel och får bort alla fula tumavtryck och torkar bort all smuts på handtag till dörren och trappans ledstänger. Sedan moppar man alla trapporna, steg för steg. Bäst är det att börja uppifrån och gå nerför alla trappsteg och torka med moppen varje trappsteg skilt för sig. Detta bör göras minst en gång i veckan, beroende på hur många det är som använder sig av trapphuset. Finns det dessutom en hiss i fastigheten bör man alltid rengöra hela hissen en gång i veckan. Då bör man alltid torka av hisspegeln om det finns en sådan där. En gång i månaden bör man dessutom torka rent väggarna i trapphuset. Fortsätt läsa mer här om trapphusstädning i Stockholm.

← Äldre inlägg