Städblogg - allt om städning


När du vill slippa flyttstäda

30 okt 2019

När det är dags att flytta och man ska genomföra alla steg under en flytt, kan det vara till viss tröst att veta att om man bara vill, så kan man anlita någon som utför flytten åt en. Man måste inte göra allt själv, om man nu inte skule råka vara en sådan person som tycker att det är roligt att packa, flyttstäda, bära saker och packa upp allt sedan. Är man inte en sådan person, kan man anlita flyttfirma till det.

Anlita flyttstädning inför flytten

Göra allt annat utom flyttstädningen

Vill man kan man göra allt annat utom flyttstädningen. Det kan vara svårt för någon annan att packa då det bara är en själv som vet om man vill behålla sakerna eller slänga, sälja eller ge bort dem. Att flytta kan innebära en hälsosam utresning av allt sådant som man egentligen inte behöver. Handen på hjärtat, vem samlar inte på sig en massa onödiga saker? Att flytta innebär att man blir så illa tvungen att ta ställning till om det lönar sig att ta med allt som man har hemma, eller om man kan göra sig av med det. När man väl har packat allt som faktiskt ska med, är det sedan dags att transportera dem till den nya adressen. När väl bostaden är tom, är det sedan så mycket lättare att flyttstäda den.

Flyttstädningen som ställer höga krav

När nästa bostadsägare eller hyresgäst sedan ska flytta in i den gamla bostaden, vill de helst att den är riktigt städad. Vem vill flytta in i någon annans smuts? Man vill faktiskt ha en riktigt fin bostad som är helt som ny när man flyttar in. Helst vill man inte alls bli påmind om att någon annan har bott där alls. En städfirma kan se till så att nästa boende upplever inflyttningen just på det sättet. Många städfirmor har städgarantier på sin flyttstädning och det underlättar att anlita dem om man vet att man inte behöer oroa sig över att flyttstädningen blir godkänd eller inte.

Många flyttfirmor erbjuder även flyttstädning 

Många flyttfirmor har börjat erbjuda alla led i en flytt; packning, uthyrning av packlådor, enbart flyttstädning, enbart bärhjälp, enbart uppackning och så vidare. Det gör att det är möhligt som kund att välja själv; vill man ha hjälp med allting eller bara  en del av flytten. Oftast väljer man bort det som man tycker är mest trist och jobbigt och gör bara det roliga själv. Här kan du läsa mer på: https://www.flyttfirmauppsala.org.

Så löser du stopp i avloppet

4 okt 2019

Ättika och bikarbonat - så löser du stopp i avloppet. Ja, det behöver faktiskt inte vara svårare än. De flesta stopp handlar om fett, om matrester och om allehanda saker som kommit att blandas ihop och fastna i avloppet. För att dessa ska lösas upp så är ättika och bikarbonat rena dundermedicinen.

Stopp i avloppet är irriterande och då det dessutom kan föra med sig en viss odör så är det också något som påverkar inomhusmiljön. Detta i kombination med att man vet att det handlar om ganska äckliga saker i samband med rengöring gör att många drar sig från att ta tag i problemet. Det behöver man inte göra. För att få bukt med denna problematik så kan du göra enligt följande och slippa bli smutsig om händerna, slippa känna doften, slippa skruva i rör och slippa ta på dig förklädet:

 • Ta en kopp och blanda bikarbonat och salt
 • Häll det i avloppet.
 • Häll ner några centiliter ättika i samma avlopp. Nu kommer det att fräsa och leva om ett tag; detta som en följd av den kemiska reaktion som bidrar till att stoppet försvinner. Var beredd på detta oljud.
 • Koka upp vatten och häll sedan detta rakt ned i avloppet - var försiktigt så att det inte skvätter. En vattenkokare är att föredra i och med att den ofta har en pip att hälla ur.
 • Spola vatten och kontrollera att det flödar som det ska.

rengöra avlopp

Vid svårare stopp - kontakta en rörmokare

Den här metoden fungerar ofta alldeles utmärkt, men vi ska även säga att alla stopp inte är lika lätta att bli av med. Vissa stopp kan kräva att du använder dig av en vaskrensare. Om så är fallet så kan du börja med att hälla vatten i diskhon, tejpa för avrinningshålet och sedan lägga vaskrensaren mot golvet på hon. Börja därefter att röra den upp och ner - ganska kraftigt - till dess att stoppet släppt.

Vissa stopp kräver ännu mer än så. Då är tipset att du ringer en rörmokare - i synnerhet om det handlar om stopp som återkommer i en jämn takt. Det är inte normalt utan då handlar det ofta om ett symptom på något värre. Det kan innebära att något fastnat eller att rören och ledningar inuti huskroppen är i ett särskilt dåligt skick. Oavsett vilket så finns det lösningar på detta och vi visar tre metoder som en rörmokare kan ge råd om:

 • Stamspolning. Har någonting fastnat i stammarna - rören och ledningarna - så kan stoppet spolas bort med hjälp av hett vatten i hårt tryck. Det kan vara exempelvis en råtta eller något annat skadedjur. Problemet är snabbt åtgärdat och kostnaden låg.
 • Relining. Är stammarna hårt ansatta så kan en relining vara lösningen. En relining har kommit fram som ett bra komplement till stambytet - som förr var det enda alternativet. Med hjälp av hårdplast som sprutas in i stammarna så får man också nya rör inuti; detta ingrepp kräver inte alls lika stora uppoffringar och är avsevärt mycket billigare. Det mesta tyder på att det här är framtidens melodi.
 • Stambyte. Stammarna måste bytas ut och det innebär att man måste riva ut väggar på toaletten - i vissa fall även i köket - för att komma åt. Det kostar pengar och det innebär att er familj kommer att tvingas leva i ett byggkaos under en period. I vissa fall finns det emellertid inget alternativ än just ett stambyte. Då är det bara att bita ihop. Det kunde vart värre. Med det menar vi att om du inte A) ringt en rörmokare och B) genomfört ett stambyte så skulle du kunnat få en omfattande vattenskada som haft potential att förstöra ert hus. Det är ett sämre alternativ, eller hur?

Så rengör du gjutjärnspannan

4 okt 2019

Vi har alla stått och tittat ner i den efter användning och funderat hur vi ska få den ren - vi tänkte därför göra slag i saken och berätta en gång för alla: så rengör du gjutjärnspannan.

Gjutjärnspannan är speciell i förhållande till mer moderna stekpannor. Detta syns vid rengöring och det kanske framförallt känns då du håller den i handen: en gjutjärnspanna väger avsevärt mycket mer än en panna med teflon.

Gjutjärnspannan är ett bättre val

Varför ska man då välja en gjutjärnspanna då den är svår att rengöra och dessutom tung att hålla i? Av den enkla anledningen att den ger betydligt bättre smak till det du tillagar. Dessutom så håller den i princip - och genom rätt skötsel - i flera hundra år (och blir bara bättre med tiden).

En annan sak som talar till gjutjärnspannans fördel ligger i att en teflonpanna kan avsöndra giftiga ämnen och kemikalier som kan vara skadliga och till och med cancerframkallande. Det måste man hålla koll på. Så fort en spricka syns eller där det yttersta lagret börjat synas så är det dags att åka till miljöstationen och vinka adjö till en teflonpanna; en sådan kan vara farlig och bör inte längre användas.

Sett ur ett ekonomiskt perspektiv så är således en gjutjärnspanna - som håller i hundra år, minst - att föredra framför panna av teflon vars livslängd är ytterst begränsad och som dessutom spricker vid alltför höga temperaturer. Fördel gjutjärn alltså. Men hur är det med rengöringen och finns det några tips som vi kan ge?

Undvik diskmedel och fräscha upp gjutjärnspannan

Det stora misstaget som folk gör då de ska rengöra gjutjärnspannan är att man häller i en massa diskmedel. Det är ett stort fel. Detta då diskmedel kan skada ytan och därmed också A) ge smak till maten och B) förkorta livslängden. Man kan emellertid förstå varför folk häller diskmedel i sin gjutjärnspanna och detta av den enkla anledningen att saker bränns fast. En panna av gjutjärn blir extremt het och det gör att olika saker lätt fastnar och blir svåra att få bort. Man tar alltså diskmedel, häller i och fyller på med vatten. Det gör inte saken bättre.

En annan sak som många undviker är att hälla vatten i gjutjärnspannan efter användning; något man avstår från då vattnet kommer att skapa ett inferno av rök och att det kommer att spridas en odör i hela köket. Om detta kan vi säga att man bör hälla vatten i en gjutjärnspanna och att man bör göra det så snart som möjligt efter användning. Håll dig under fläkten bara så att inte brandlarmet går.

Vatten alltså. Är det allt som krävs för att rengöra en gjutjärnspanna? I princip ja, men man kan även ta till några andra knep för att få den ren på djupet. Att koka upp lite vatten och samtidigt hälla i lite flingsalt är ett husmorsknep som rekommenderas. Då vattnet svalnat så gnuggar du med den gula sidan på en tvättsvamp och vips så försvinner alla beläggningar.

rengöra stekpanna

Så sköter du gjutjärnspannan

En gjutjärnspanna blir bara bättre med åren, men det är också något som kräver underhåll. Att rengöra på ovan nämnda sätt är en del av underhållet. Att torka ur med hushållspapper efter varje användning är en annan sak som måste göras. Det viktigaste är emellertid att olja in pannan och få den där härligt, fettglänsande ytan som varje välskött gjutjärnspanna har.

Det är inte speciellt avancerat att olja in den heller. Häll några droppar matolja i pannan och gnugga runt med lite hushållspapper. Har du stekt lök eller exempelvis pannkaka så behöver du heller inte diska ur pannan. Där räcker den med att torka av den med hushållspapper och låta det feta dra in till nästa användning.

Glöm inte att rengöra din kaffebryggare

1 okt 2019

Är verkligen kaffe allt du får i koppen eller är det kanske dags att rengöra din kaffebryggare? Det är troligt att så är fallet och det säger vi med en vetskap om att många glömmer den detaljen.

En kaffebryggare måste - precis som allt annat i köket - rengöras för att dels behålla sin funktion och dels också för att det samlas väldigt många otrevliga saker i den. Vi kan här som ett litet axplock nämna kalkavlagringar, fett, smuts, bakterier och mögel. Det är definitivt inte det man vill ha serverat i sin första morgonkopp med kaffe - och inte den sista heller, för den delen.

Kaffebryggaren blir - liksom exempelvis vattenkokaren - ofta sidsteppad vad gäller rengöring och den blir det som en följd av den har hett vatten i sig. Det heta vattnet - tror man - ska liksom ta död på alla bakterier och i och med detta så har man också en rakt igenom hygienisk kaffebryggare.

Det är alltså ett direkt felaktigt antagande som kan göra dig sjuk. Det är den varma, fuktiga miljön som man måste se upp med och detta då det är i den som bakterier trivs och frodas. Börjar du inte rengöra din kaffebryggare så kan du alltså bli sjuk. Lyckligtvis så är det inte speciellt svårt att lyckas får en kaffebryggare ren igen.

Diska med jämna mellanrum

Det enklaste sättet är att skapa goda vanor. Har du använt din kaffebryggare så plockar du ur filtret och de lösa delarna och lägger dessa i diskmaskinen. Har du inte diskmaskin så fungerar det utmärkt att diska för hand också. Genom detta så håller du din kaffebryggare i ett fräscht skick och varje liten kopp kaffe du dricker kommer att smaka precis på det sätt som tanken är: fullständigt delikat.

Alltså; diska din kaffebryggare på samma sätt som du diskar dina muggar och du kommer att minimera riskerna att bli sjuk.

kaffebryggare

Så här kan du rengöra kaffebryggare på djupet

Så, du har insett att även din kaffebryggare behöver rengöras. Gott så, men i och med att denna insikt kommit först nu så kan det vara så att just din kaffebryggare är rejält smutsad och illa åtgången. Det är ingen fara, det finns sätt att rengöra även den hårdast smutsade bryggaren och få den i nyskick igen.

Så här gör du:

 • Fyll din kaffebryggare med hälften vatten och med hälften ättika. Brygg till hälften och slå sedan av kaffebryggaren. Låt dra i en halvtimme.
 • Kör igång bryggaren igen och brygg den halva som är kvar. Låt dra i ytterligare en halvtimme.
 • Sätt i ett nytt filter och kör bryggaren enbart med vatten. Upprepa två gånger.
 • Ta en tvättsvamp och häll lite diskmedel i kannan. Sätt igång att diska. Har du en väldigt hårt smutsad kanna så kan du testa att använda lite vanligt ris - det har en slipande, men skonsam, effekt. Ta en trasa och torka rent efter du har sköljt ur.
 • Slå på bryggaren, denna gång med kaffe i, och njut av en kopp som smakar delikat och som inte på något sätt kan göra dig sjuk.

Glöm inte att rengöra din tv

1 okt 2019

Vågar man rengöra tv utan att den tar skada och hur ska man i så fall göra? Det är klart att man ska rengöra sin tv och det finns väldigt effektiva metoder som fungerar mot all typ av smuts och alla tänkbara fläckar.

Utseendet på våra tv-apparater har verkligen kommit att förändras. Det var inte många år sedan som en tv krävde ett stort utrymme och där man således också var tvungen att köpa speciella möbler enbart för att få plats med den. Tjock, tung och obekväm - dessutom med en ganska dålig bildkvalitet och ett avsevärt mycket sämre ljud än vad nuvarande apparater erbjuder.

Den enda egentliga fördelen som dessa gigantiska och otympliga burkar erbjöd var att de var enkla att städa; de handlade bara om att torka av med en fuktig trasa och sedan kunde man återgå till att se Dallas på lördagskvällen igen.

rengöra tv

En modern tv är känsligare

Dagens tv-apparater är känsligare och mer sofistikerade i och med att de är tekniskt överlägsna föregångaren. Den lövtunna skärmen kan lätt gå sönder och minsta tryck kan förstöra pixlarna; något som ger en sämre bild och där det tunna, ljusabsorberande filtret kan skadas och därigenom också ge en mörkare bild än vad man som tv-tittare vill ha.

Ska man då strunta i att rengöra sin tv som en följd av dess känslighet? Nej, men man ska använda sig av rätt teknik och rätt produkter. Den tv du äger blir fortfarande smutsig, eller hur? I synnerhet om du har småbarn som lägger sina kladdiga händer på skärmen och som petar med fingrarna där det rör sig. En barnhand mitt i bilden kan förstöra den bästa av alla tv-serier och naturligtvis så bör du ta bort denna. Vi tänkte visa hur.

Så här ska du rengöra din tv

Vi tänkte rada upp några tips kring hur du ska rengöra din tv på bästa sätt och samtidigt också varna för hur du absolut inte ska göra. Vi hoppas att dessa knep ska vara dig till gagn och att du tack vare dessa dels kan få längre livslängd på din tv och dels också få en angenämare upplevelse varje gång du använder den.

 • Slå av strömmen. Det första steget är att du aldrig ska rengöra en varm tv. Slå av den och dra gärna ur sladden innan du sätter igång; detta som en extra säkerhetsåtgärd. Anledningen till att rengöringen blir bättre om tvn är kall är att den i varmt tillstånd samlar på sig extra mycket damm som en följd av statisk elektricitet. Det blir helt enkelt lättare att rengöra en kall tv än en varm.
 • Mikrofiberduk! Se till att köpa några microfiberdukar att använda då du ska torka av skärmen. Dessa repar inte ytan och de gör jobbet på ett effektivt sätt. Dagens skärmar är inte av glas och det innebär att den gamla tekniken med fönsterputs inte är användbar längre. Provar du detta så kommer din tv att ta skada. Vi skulle även avråda dig från att använda vanlig torktrasa eller en handduk. Det finns risk att någonting - fett, smuts, fläckar, gammalt rengöringsmedel - finns kvar på sådana och att de därigenom skadar skärmen.
 • Fingeravtryck = vatten. För att få bort fingeravtryck räcker det ofta med lite vatten och där du använder en fuktig trasa. Tänk på att aldrig spruta vatten direkt på skärmen. Fukta en trasa och torka av.
 • Mjuka händer. Du ska aldrig trycka hårt på skärmen. Det skadar bara pixlarna och kan dessutom förstöra den ljusabsorberande filmen utanpå skärmen. Skadar du skärmen genom att du trycker på den så gäller sällan garantin. Det finns speciella rengöringsmedel att använda för tv-skärmar som är lite hårdare smutsad. Använd hellre ett sådant än att frestas av att trycka hårt för att bli av med en fläck. Ett skärmrengöringsmedel är för övrigt lite av ett måste att ha i samband med att du ska rengöra din tv. Använd aldrig ett vanligt rengöringsmedel; det för bara med sig skador på sikt.

Enkelt att rengöra duschvägg

1 okt 2019

Att rengöra en duschvägg är tyvärr något som många slarvar med. Frågan är varför? Detta då duschväggen i fråga har en avgörande roll i hur hela badrummet upplevs och att den, så att säga, sätter standard för hur gästerna upplever det badrum de besöker. Vi tänkte ge några tips på hur du kan rengöra din duschvägg på bästa sätt.

En duschvägg som rengörs frekvent och med rätt metoder spiller över på resten av badrummet. Det är enbart positivt: ser man en fräsch duschvägg så kommer man som gäst i huset också att se att resten av badrummet känns fräscht, inbjudande, hygieniskt och välstädat.

Tyvärr gäller även det motsatta. Det spelar ingen roll hur välstädat du har på golvet, i toaletten eller i handfatet - är din duschvägg smutsig, full av avlagringar eller på något annat sätt ser solkig ut så kommer den känslan att vara genomgående och löpa som en röd tråd genom hela badrummet.

Lyckligtvis så är det inte så svårt att rengöra en duschvägg och genom detta skapa en mer inbjudande plats - både för dig, din familj och för eventuella gäster. Vi visar hur.

glasvägg

Så här rengör du duschväggen

Fler och fler väljer duschväggar av glas och man gör detta av den enkla anledningen att hela badrummet känns både fräschare och att det upplevs som större. Glas är tacksamt sett till det senare, men glas som material kräver även mer omsorg. Att jämföra med dina fönster och den skillnad rena sådana kan göra för hela intrycket av ditt hem. Du ökar ljusinsläpp, du får bättre sikt och du - och dina gäster - ser hemmet som avsevärt mycket renare.

Badrummet är en plats där kalk, mögel och smuts trivs utmärkt. Detta som en direkt följd av fukten. Därför måste man också lägga sig i framkant och inse att exempelvis en duschvägg behöver rengöras betydligt mer frekvent än vad fallet är med fönstren i huset.

Det är inte speciellt svårt, det är definitivt inte ansträngande och det krävs vare sig starka kemikalier eller dyra rengöringsmedel för att rengöra en duschvägg av glas. Det enda som krävs är vatten och ättika. Ättika är ett universalmedel då det kommer till städning i allmänhet och städning i badrummet i synnerhet. Gällande en duschvägg så gör du så här:

 • Börja med att blanda ättika i en sprayflaska tillsammans med vatten. Om du tycker att ättika doftar lite för fränt och starkt så kan du droppa i lite diskmedel också. Diskmedel kan även vara fördelaktigt om din duschvägg är hårt smutsad.
 • Spraya ättika över glaset. Låt detta dra i några minuter innan du tar en blöt svamp och gnuggar runt. Ta därefter en fönsterskrapa och dra av all vätska från glaset. Jobba uppifrån och ned och torka av fönsterskrapan med en torr handduk efter varje våd du dragit. Svårare än så är det inte att rengöra en duschvägg.

Använd ättika även inne i duschen

Glaset på din duschvägg är - mer eller mindre - transparent och det gör att man kan se in i duschen. Det innebär att du även måste hålla rent där inne. Det gäller dels att skapa ordning på allt från tvål till rakhyvlar, schampo och balsam. Ett råd här är att investera i lite djupare kärl för förvaring som döljer så mycket som möjligt och som, i och med detta, ger ett bättre intryck.

Det andra rådet gäller emellertid rengöring. Hur ofta städar du din dusch och hur ofta går du lös på kakel och fogar? Det allmänna svaret på den frågan är: Alltför sällan.

Det går dessbättre utmärkt att använda ättika även för kakel och för fogar och enligt nästan samma modell som ovan. Spraya med ättika, låt dra och använd därefter en borste för att rengöra på djupet. Mellan fogarna - som är smala och svåra att penetrera - så kan en tandborste rekommenderas. Använd en mjukare sådan som inte river i fogen. Skölj med duschmunstycket och låt torka. Voila - du har ett badrum som ser ut att vara i nyskick igen!

Ta bort kalk i badrum

1 okt 2019

Ta bort kalk i badrum - är det ens möjligt att göra på egen hand eller krävs det speciella städmaskiner för att få kakel och fogar fina igen? Ja, det går utmärkt att ta bort kalk i badrum på egen hand och nej, det kommer inte att krävas några speciella verktyg, redskap eller starka kemikalier för att få skinande rent. Med våra knep skapar du åter ett fräscht, inbjudande och hygieniskt badrum igen.

Kalk har en förmåga att sprida sig och speciellt om det handlar om fuktiga ytor som exempelvis badrummet. Det mesta av dessa kalkavlagringar är väl synliga och kan lägga sig som en hinna över kakelplattor, vid fogarna, under duschmunstycke och kran samt synas i toalettstolen. Kalk är något som gör att ett badrum känns ohygieniskt och ofräscht; något som man definitivt inte vill ha - vare sig det handlar om vardagen eller någon bjudning i hemmet.

Det synliga kalket är emellertid bara en sak att tala om. Det finns även kalkavlagringar som inte syns på samma tydliga sätt, men som definitivt måste tas bort med jämna mellanrum. Exempel på detta handlar om tvättmaskinen i badrummet eller om vattenkokare, kaffebryggare och diskmaskin i köket. Fastnar kalk där - vilket det gör - så minskar effekten av maskinen i fråga. Dessutom - vid vattenkokare och kaffebryggare - så avger kalk en viss konstig bismak.

Nej, kalk ska tas bort och gärna så snabbt som möjligt. Med våra tips kan du åter få ett fräscht badrum igen och det bästa av allt är att det inte krävs så mycket ansträngning från din sida.

badrum

Så tar du bort kalk i badrummet

Vi nämnde att det inte kommer att krävas några starka kemikalier för att ta bort kalket. Det är annars det vanligaste misstaget som gemene man begår; man tar för givet att all sorts smuts och alla avlagringar kommer att behöva extremt starka - och dyra - rengöringsmedel. Det är inte bara kostsamt för den egna ekonomin, det kostar även på i det långa loppet och med hela våra miljö i åtanke.

Det troliga är att du redan har de produkter som krävs i ditt hem, men att dessa kanske inte ligger i städskåpet. Mer troligt är att de står i skafferiet eller på din köksbänk. Vår erfarenhet säger nämligen att ättika och vinäger är de bästa sätten att bli av med kalkavlagringar och att detta även gäller de absolut värsta fläckarna. Vi visar hur!

Två tips för att få fräscht i badrummet

För att få bort kalkavlagringar från kranar så rekommenderas att du använder dig av vinäger. Fyll en flaska med varmt vatten och med häfften vinäger. Spraya sedan över kranen och låt det dra i några minuter innan du använder en svamp för att gnugga rent. Skölj av med vatten som avslutning. Vilken typ av kran du har är emellertid avgörande. Det här tipset fungerar inte på kranar i exempelvis guld - där kan vinäger göra så att ytan repas, skadas eller blir flammig. Om det skulle handla om extremt tuffa avlagringar av kalk så kan du med fördel ta vinäger och hälla i en kökshandduk som du sedan lindar runt hela kranen. Låt det stå på det sättet över natten och du kommer - efter att du torkat av - inte att tro dina ögon: kranen är som fabriksny igen.

Vårt andra tips riktar sig mer mot kakel och fogar och de avlagringar av kalk som fastnar där. Även här kan du använda en sprayflaska och fylla den till hälften med vatten. Nu fyller du istället på med ättika snarare än vinäger. Ättika är rena dundermedicinen mot kalk och du behöver bara spruta runt i duschen/längs kaklet innan du borstar bort avlagringarna med hjälp av en hårdare borste. För en mer grundlig rengöring så kan du använda en tandborste för fogarna. Avsluta med att skölja av.

Se till att förebygga

Det avslutande tipset som vi ger handlar om att förebygga. Kalk kommer att synas med jämna mellanrum, det ligger i sakens natur. Ditt jobb blir att, så att säga, mota Olle i grind och förhindra att avlagringarna blir för hårda och starka. De tips vi gått igenom kan hjälpa dig med detta. Se till att ha en flaska med vinäger/vatten och en med ättika/vatten och använd dessa några gånger i veckan. Det sparar dig dels en massa tid och ger dig dels också ett fräschare badrum hela tiden. Kör hårt!

Rengöra fogar och kakel

1 okt 2019

Att rengöra fogar och kakel är inte speciellt svårt och kräver inte så mycket ansträngning. Åtminstone inte om man gör det regelbundet. Det stora problemet - som gör att projektet tar längre tid än vad det borde göra - är att man väntar in i det sista och sätter igång först då kalk, smuts och svartmögel börjar synas och då kaklet, helt enkelt, är riktigt ingrott och skitigt.

Det första och bästa tips vi kan ge är således att lägga sig lite i framkant och jobba mer förebyggande. Vi tänkte strax ge några tips på hur du kan rengöra fogar och kakel och dessa tips har en stor fördel i att de är miljövänliga. Ett av de bästa handlar om ättika och innan vi visar hur det går till så ska vi återkoppla till hur du arbetar förebyggande. Du fyller en flaska med vatten och med ättika och du har den stående i ditt badrum.

Efter varje dusch - eller åtminstone med väldigt jämna mellanrum - så sprayar du lösningen över kakel och mellan fogarna. Ättikan gör dels att svartmögel försvinner och det tar dessutom bort kalkavlagringar. Smutsen får du bort genom att skölja av kaklet efter att du sprayat. Enkelt va? Det här kan du även göra i köket och på andra områden där du har kakelplattor uppsatta.

rengöra kakel

Använd ättika för att rengöra fogar och kakel

Ättika var det och principen är densamma även vid hårdare smutsat kakel och skitigare fogar. Skillnaden är att du kommer att få arbeta avsevärt mycket hårdare om det grott in och att du även kommer att få inkludera en hård borste för att få riktigt rent. Alltså: du fyller en sprayflaska med hälften vatten och hälften ättika och så sprutar du kakel och fogar. Därefter så är det bara att sätta igång att gnugga med borsten och få bort all smuts och alla avlagringar.

Ett tips är att använda ett munskydd. Ättika kan lukta ganska rejält och i exempelvis badrum så kan ventilationen göra att luften står still; det kan innebära att du känner yrsel och upplever att det blir tungt att andas. Munskydd är bra och ännu bättre är det om du öppnar några fönster i samband med städningen.

Fogarna kan vara lurigare att komma åt med borsten. Tur då att det förmodligen finns en typ av borste i ditt hem som är alldeles perfekt även för detta ändamål. Du kan nämligen med fördel använda dig av en tandborste för att få rent mellan kakelplattorna. Se till att byta ut denna innan du borstar tänderna bara.

Ättika - även för kranar och textilier

Ättika. Det vore möjligen bättre om detta livsmedel ställdes på städavdelningen i butiken snarare än bland matvarorna. Det är nämligen så att ättika fungerar utmärkt vid nästan all typ av städning.

Ska du rengöra toaletten från avlagringar - använd ättika. Vill du få glänsande kranar i köket - prova ättika. Behöver duschmunstycket rengöras från avlagringar? Just det - ättika. Ska du exempelvis rengöra ditt duschdraperi från svartmögel så är det bara att lägga det i ättika i några timmar och därefter tvätta det enligt anvisningarna så blir det skinande rent igen.

Ättika är medicinen mot allehanda smuts och avlagringar som syns och förfular i ditt badrum. Som sagt: ha en sprayflaska laddad med ättika och vatten och du kan förebygga och hålla efter på ett bättre sätt. Lycka till!

Huskurer för att få bort svartmögel

1 okt 2019

Huskurer för att få bort svartmögel finns det gott om, men vilka är egentligen mest effektiva och vilka fungerar sämre? Vi tänkte gå igenom några vanliga knep och förhoppningsvis genom detta kunna hjälpa dig att komma till bukt med problemen som svartmögel för med sig.

Svartmögel trivs - precis som all annan typ av mögel - som allra bäst i fuktiga områden och det innebär att du kan hitta det på några speciella ytor i ditt hem. Vi kan här nämna tvättstugan, duschen, köket och källaren som exempel på sådana områden. Att svartmögel - som egentligen är en typ av svamp - uppkommer är i sak ingenting konstigt. Som sagt, svartmögel trivs i fuktiga områden och att ha ett hem helt fritt från fukt är nästintill omöjligt.

Det ska dock inte förväxlas med att man ska ignorera uppkomsten av svartmögel och rycka på axlarna om det börjar synas i exempelvis duschen. Tvärtom: svartmögel förstör ytan det sitter på, det missfärgar, det förfular och det kan - i synnerhet för allergiker - vara ytterst påfrestande. Dessutom finns en uppenbar risk att drabbas av exempelvis lunginflammation om man andas in svartmögel under för lång tid.

Således, ser du svartmögel så måste du agera och du bör göra det så fort som möjligt. Gärna då med någon av dessa huskurer.

mögel

Så här får du bort svartmögel i ditt hem

Nyckeln till att bli av med svartmögel är att skapa vantrivsel för organismen i fråga. Det innebär att du måste börja med att torka ut området där svartmöglet börjat synas. Det är steg ett: se till att torka av, se till att få absolut torrt och se till att fixa eventuella läckage - från exempelvis en kran - och du har skapat en mindre trivsam plats för denna irriterande svamp. Har du tillgång till en avfuktare så ställ in den i rummet och kör igång.

Steg nummer två? Här är några förslag.

 1. Vatten och tvål. Om angreppet är mindre till storleken så kan det räcka med vatten och tvål för att bli av med svartmögel. I synnerhet är denna metod gångbar om det handlar om textilier som exempelvis dynor och kuddar du använder på uteplatsen - och som i och med detta exponeras för mycket fukt. Blanda vatten, tvål och lite tvättmedel i en hink och använd en svamp för att skrubba rent ytan. Var beredd på att det tar lite tid. Om fläckarna skulle synas efteråt så kan du lägga lite citronsyra över dessa och låta dem torka i solen. Citronsyran ger dessutom en fräsch doft.
 2. Vinäger. Handlar det om svartmögel på kaklet eller mellan fogarna i köket så är vinäger en bra lösning. Blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och spraya de ytor som drabbats. Skrubba med en hård borste efteråt och se till att torka rent. Det här kan du faktiskt göra i ett rent förebyggande syfte också. Ha en flaska med lösningen nära till hands och spraya exempelvis efter varje gång du duschat eller har lagat mat.
 3. Ättika. De riktigt tuffa angreppen kan tas bort med hjälp av ättika. Detta enligt samma upplägg som ovan, men där du byter ut vinäger mot ättika. Tänk på att ättika ger en ganska stark och stickande doft. Ett munskydd kan vara fördelaktigt att använda.
 4. Bikarbonat: Badrumsmattan är en logisk plats för svartmögel att synas på. Den är ofta fuktig, den ligger i rum med sämre ventilation och den glöms ofta bort. En, av svartmögel, angripen badrumsmatta ser vare sig fräsch ut eller doftar speciellt behagligt. Här kan bikarbonat hjälpa dig. Strössla över bikarbonat över mattan och låt detta ligga och dra över natten. Då morgonen gryr så skakar du av mattan och kör den i tvättmaskinen. Se till att den får torka ordentligt efteråt.

När du behöver flyttstädning i Uppsala

1 okt 2019

När du ska flytta i Uppsala finns det många städfirmor som kan erbjuda flyttstädning. Det finns ett 100-tal städfirmor som kan erbjuda specifika tjänster för flyttstädning. Att anlita en städfirma innebär att man bör kontrollera dem, så att man väljer en städfirma som gör arbetet på rätt sätt. Erbjuder de garantier på sin flyttstädning är det lättare att anlita dem, då de, om det inte blir godkänt, det de har gjort i sin flyttstädning, kommer de i så fall och städar tills den blir godkänd. andra viktiga kriterier är att de har egen ansvarsförsäkring, om något skulle hända. Om någon lampa går sönder eller något annat, oförutsett händer.

Googla "flyttstädning Uppsala"

Vill du få tag i några olika städfirmor för att jämföra dem med varandra, kan man googla "flyttstädning Uppsala". Då får man kontaktuppgifter till några städfirmor som erbjuder flyttstädning i Uppsala. Sedan kan man be om offert och referenser och jämföra både offerter och referenser. Det bästa är att inte välja någon som har extremt låga priser. Det tyder på att de antingen städar "knappt" och "städar som du betalar" alltså, knappt alls, för de pengar de får – eller betalar knappt några löner till sina anställda. Och så vill man knappast ha det, att man är med om att utnyttja städare som knappt får betalt för sitt egna uppehälle.

Få flyttstädning med kvalitet

Istället är det bättre att räkna med att få Rut-avdrag på flyttstädningen. Få en flyttstädning som alla blir nöjda med och som godkänns som flyttstädning. Få en städfirma som arbetar miljömedvetet och som betalar ståndsmässiga löner som man är med om att städare ska få. Då kan man klappa sig själv på axeln och känna att man är med om att skapa ett samhälle där alla kan leva.

Packa rätt från början

För att flyttstädningen ska bli så bra som möjligt bör man själv se till så att hela bostaden med förråd och eventuellt garage, balkong eller, och altan töms.  Endast då kan städfirman göra ett bra arbete. Man bör även tömma kyl och frys i god tid så att städfirman kan rengöra dem ordentligt. Varför inte börja sin packning med allt som finns i garaget och förrådet. Då behöver man inte oroa sig över att glömma bort de sakerna. Om man börjar packa det som är längst inne i garderober, packar man ner allt sådant man sällan behöver i första taget. Läs mer om flyttstädning i Uppsala på: https://www.flyttstädninguppsala.biz.

Städa med ånga

19 sep 2019

Städning är tungt, det är smutsigt och det är - alldeles underbart; åtminstone om man väljer att städa med ånga. Att städa med hjälp av ånga har väldigt många fördelar och den främsta är att exempelvis kakel, parkett, mattor, speglar och fönster blir exceptionellt rena.

En annan fördel är att städning med ånga är miljövänligt då inga giftiga kemikalier krävs. Dessutom så slipper du hålla på att kånka runt på en massa skurkäppar, smutsigt vatten och andra redskap som du normalt använder i samband med städning i hemmet. Ånga är framtidens lösning och tack vare den nya, sofistikerade teknologin så är det dags att välkomna den nya tiden och säga adjö till de gamla beprövade städredskapen.

Rent golv städat med ånga

Så fungerar det att städa med ånga

Ångstädning har blivit väldigt populärt och det är lätt att förstå varför. Oavsett om du ska rengöra golvet, olika textilier, en matta eller exempelvis fläkten eller dina fönster så är ånga det du behöver. Varför? Jo, för att det gör jobbet avsevärt mycket lättare och resultatet bättre. Den heta ångan penetrerar ytan och löser upp all smuts, all fett och allt annat som kan tänkas förfula och vara i behov av rengöring.

Skillnaden mellan ånga och vanliga metoder är att ånga går mer på djupet. Handlar det exempelvis om ett hörn så kan du normalt stöta på patrull, inte komma åt riktigt och tvingas till rena punktinsatser. Med ånga däremot så kommer du åt i alla vinklar och vrår. Det förenklar städprocessen och ger dig både mindre huvudvärk och värk i exempelvis ryggen.

Fördelar med att städa med ånga

Du kanske tror att bakterier enbart försvinner med hjälp av starka rengöringsmedel? Helt fel. Jämför man traditionell städning med att städa med ånga så vinner det senare alternativet med hästlängder - faktum är att 99% av alla bakterier försvinner som en följd av den heta ångan. Det gör metoden rakt igenom miljövänlig och den gör även att exempelvis allergiker, astmatiker och små - känsliga - barn mår bra av städningen i fråga.

Dessutom så ska vi tillägga att ånga kräver mindre vatten än vad exempelvis rengöring av parkettgolv på traditionellt vis gör. De maskiner som finns på marknaden idag är dessutom väldigt energisnåla och drar inte alls mycket ström.

Så hittar du rätt redskap för ångtvätt

Att städa med ånga har blivit väldigt, om uttrycket tillåter, hett. Det gör att det finns väldigt många maskiner utrustning att välja bland - i olika prisklasser, med olika för- och nackdelar samt med olika effekter. Helt lätt är det inte att hitta rätt, men en klassiskt - och bra - riktlinje att följa gäller recensioner av tidigare kunder.

Kort sagt; innan du köper en ångtvätt så bör du skaffa dig lite kött på benen genom att läsa kundomdömen hos återförsäljare. I och med att det finns så många som idag säljer dessa produkter så finns det också en uppsjö av recensioner att ta del av. Läs på och hitta den bästa lösningen för ditt hem och dina behov.

Läs mer om städning på:
https://www.hemstädningnyköping.se

Så rengör du markiser

16 sep 2019

Markiser ger skön skugga, ett angenämare inomhusklimat och skyddar mot viss insyn - men hur rengör du markiser på bästa sätt och hur kan då få bort den smuts som förfular intrycket av denna exteriöra detalj? Vi visar hur du ska gå tillväga för att få rena markiser igen.

Markiser har åter seglat upp som ett självklart val gällande solskydd. Det är lätt att förstå varför. Markiser är estetiskt tilltalande, de är – idag – lätta att manövrera, de går att anpassa till husets estetik och de är idag även anpassade efter ett nordiskt klimat; något som gör att de håller betydligt längre än vad föregående modeller gjorde.

Ett led i hållbarhet och livslängd är emellertid skötsel, underhåll och det faktum att man måste rengöra sina markiser. Smuts, avgaser och annat skräp kommer obönhörligt att solka ner dina markiser och genom detta också dels ge en kortare livslängd och dels också förfula intrycket av hela ditt hus. Lyckligtvis så är det inte alltför svårt att rengöra markiser och vi tänkte rada upp några gångbara tips kring detta. Vi ska - för sakens skull - även visa hur du absolut i n t e ska agera.

Skaffa markis i Stockholm

Undvik ångtvätt, tvättmaskin och högtryckstvätt

Vi börjar med vad du ska undvika. Många har börjat förenkla rengöringen av markiser genom att använda exempelvis ång- eller högtryckstvätt. Vi skulle inte rekommendera detta då dessa maskiner kommer att förkorta livslängden snarare än att göra dina markiser hållbara för framtiden. Det som sker är att fibrerna i duken påverkas negativt och att – vid ångtvätt – värmen kan krympa hela duken. Detsamma gäller för tvättmaskinen.

Vi ska även säga att du inte behöver några starka rengöringsmedel för att få en markis ren. Det räcker med att använda hårdtvål eller tvålflingor (som båda finns i välsorterade affärer). Tänk på att exempelvis såpa, klorin eller rengöringsmedel för ditt tralldäck kommer att gå ganska hårt åt den skyddande beläggning som finns på markisen. Skadas denna så kommer livslängden att förkortas avsevärt. Undvik!

Så här rengör du markiser på bästa sätt

Okej, nu vet du hur du inte ska göra och vad du ska undvika i samband med att du rengör markiser. Den rätta vägen att gå är istället den som följer:

 1. Börja med att fälla ut din markis och håll fronten lågt. Det ger ett bättre fall som leder bort vattnet.
 2. Har din markis en kappa? Den kan du med fördel rengöra separat. Ta loss den den och placera den på en plan yta varpå du spolar av den och använder en svamp frö att få bort smutsen.
 3. Ta en vanlig trädgårdsslang och spola av duken. Se till att hela ytan får vatten över sig – det rinner bort som en följd av fallet på fronten.
 4. Använd en mjuk borste och en hårdtvål – alternativt tvålflingor – och gnugga ut tillsammans med ljummet vatten.
 5. Skölj av din markis och låt den sedan vara kvar i sitt utfällda läge för att soltorkas.
 6. Passa även på att rengöra stativ och andra metalldetaljer. Det räcker med en mjuk borste, ljummet vatten och diskmedel för att få metallen skinande igen. För mindre, mer svåråtkomliga ytor, kan en tandborste vara ett bra verktyg.

Svårare än då är det inte att få rena, fräscha och estetiskt tilltalande markiser igen. Vi ska dock även säga att detta är ett projekt som bör göras två gånger per år och gärna då i samband med höst- och vårstädning. Tänk även på att välja en dag då solen skiner för att kunna dra nytta av solskenet i samband med torkningen. Här kan du läsa mer om det är så att du önskar dig markiser i Hägersten: https://www.markiserhägersten.se.

Tips för att bli av med kvalster i sängen

6 sep 2019

Varje gång du lägger dig så har du sällskap av miljoner bakterier och mikrofiber - vi tänkte ge tips om hur du blir av med kvalster i sängen och även andra otrevliga små kryp.

Du gillar kanske att sova ensam och du ser verkligen fram emot att krypa ned i sängen på kvällen. I och med att du - liksom alla andra - även tillbringar en ansenlig del av ditt liv i just sängen så har du således också ganska många stunder att se framemot. Frågan är bara om du verkligen är ensam i din säng? Dessvärre inte. I din säng så samlas det miljoner av olika bakterier och mikrofiber och dessa kommer också att hamna på din kropp.

I vissa fall kan det innebära att du exponeras för sjukdomar, i andra så handlar det om nödvändiga småkryp som de facto skyddar dig från att bli sjuk. Det handlar alltså om både skada och nytta och om att du - genom att agera på ett korrekt sätt - kan separera det goda från det onda.

Varför har du kvalster i sängen?

Kvalster är ett av de kryp som du vill bli av med. Kvalster är ett mikroskpoiskt djur tillhörande spindelsläktet och i din säng finns det ungefär 1.5 miljoner stycken som samtliga kryper omkring på sina åtta ben, utrustade med hullingar, och livnär sig på att äta upp rester av din hud och på att suga upp din svett. Inte särskilt trevligt, men det är inte det som du riskerar att bli sjuk av. Istället så handlar det om avföringen från kvalster och det är en av de största allergener som finns i världen.

Är du överkänslig och lider av exempelvis astma, täppt näsa, kliande ögon, rinnande näsa eller lätt får eksem så kan det vara så att kvalstren i din säng är boven i dramat och att du måste göra deras liv svårare. Varför sängen då? Kvalster älskar varma, fuktiga och mörka miljöer - en säng är således en perfekt miljö för dem att vistas i.

Så blir du av med kvalster i sängen

Om du lider av ovan nämnda besvär så är den bästa lösningen att först och främst bli kvitt med lejonparten av de kvalster som finns i din säng så att du slutar att andas in avföringspartiklarna nattetid. Det kan dock - åtminstone vid exempelvis astma - krävas läkemedel också.

Klart står emellertid att färre kvalster i sovrummet kommer att ge ett lättare liv och därför så tänkte vi några tips för att bli av med kvalster i sängen. Håll till godo!

 1. Sluta bädda! Ja, faktiskt. Den slarviga är vinnaren i detta lotteri. Faktum är att kvalster trivs som allra bäst i mörka miljöer och att du - genom att låta bli att bädda på morgonen - kan skapa vantrivsel för spindeldjuret. Bädda hellre iordning din säng då du kommer hem från jobbet än direkt efter uppstigning. Fräsch luft och solljus är kvalstrens mardröm!
 2. Vädra! Gör det till en vana att vädra ur dina sängkläder.
 3. Tvätta sängkläderna i 60 grader. Idag kan man då rent även vid 40 grader, men just gällande sängkläder så rekommenderas även fortsatt 60 grader då denna temperatur dödar kvalster - och vissa bakterier. Tvätta mer frekvent än vad du (förmodligen) gör i dagsläget. Ungefär var fjortonde dag bör maskinen fyllas med sängkläder. Kuddar och täcken behöver också tvättas mer regelbundet, men där räcker det med en gång i månaden.
 4. Rensa! Försök att hålla sovrummet rent från onödiga textilier som exempelvis mattor, kuddar och filtar.
 5. Håll rent! Dammsug golven och torka efteråt åtminstone en gång i veckan.
 6. Kvalsterskydd. Om problemen fortfarande kvarstår så finns det speciella kvalsterskydd att köpa. Dessa stänger kvalstren ute från sängkläderna och det finns både kuddar, täcken och lakan att investera i.

Tips för att rengöra din vattenkokare

3 sep 2019

Man behöver aldrig rengöra en vattenkokare då det heta vattnet effektivt tar död på alla bakterier…

Frasen hörs inte sällan då man påtalar att någon bör rengöra en vattenkokare på exempelvis arbetsplatsen. Frågan är om den stämmer - tar verkligen det heta vattnet död på bakterier och behöver man i och med detta inte bry sig om rengöring? Den stämmer inte. Långt därifrån.

Faktum är att en vattenkokare i många fall är en riktig bakteriehärd och att det dessutom samlas många andra otrevligheter i botten av kärlet - kalkavlagringar, fett och smuts - och dessa kan man dels bli sjuka av och dels så ger de också en konstig bismak då vattenkokaren används. Ska du dricka snabbkaffe och känner en konstig smak så tyder detta på att det är dags att rengöra din vattenkokare; detsamma, naturligtvis, om du ska dricka thé eller om du använt din vattenkokare i syfte att snabba på kokningen av pastavatten.

Smakar det konstigt så är det dags att agera. Dessutom kan du upptäcka smuts och kalkavlagringar med blotta ögat och det innebär således att det är slut på ursäkter kring varför den aldrig rengörs. Öppna locket, titta ned och sätt igång med detta enkla projekt.

Innan vi visar hur du kan rengöra din vattenkokare på ett effektivt sätt så ska vi även nämna att det inte är ovanligt att dessa drabbas av rostangrepp. Du kan prova - genom de metoder vi ska visa senare - att få bort rosten, men skulle den kvarstå så är rådet att åka med vattenkokaren till miljöstationen och säga farväl till den. Allt har, trots allt, en begränsad livslängd och så även en vattenkokare.

Så här kan du rengöra din vattenkokare

Med det sagt så börjar vi med att visa våra tips. Båda dessa involverar produkter som kanske inte i första hand förknippas med städning - Citronsyra och Ättika. Faktum är dock att framförallt Ättika är lite av ett universalmedel vad gäller städning och rengöring. Ättika tar död på unkna odörer, det löser upp fett och det gör att även den mest ingrodda kalkavlagringen blir ett minne blott.

Det fungerar nästan oavsett vad som ska städas och här kan vi nämna allt från fönsterputs, rengöring av kakel och vidare till att få rent i ett avlopp. Nu gällde det emellertid din vattenkokare och så här gör du för att rengöra denna med hjälp av ättika.

 • Börja med att hälla två deciliter ättika i vattenkokaren och fyll därefter på med åtta deciliter vatten.
 • Slå på kokaren och låt det koka upp.
 • Låt stå i femton minuter innan du häller bort vatten och ättika.
 • Fyll behållaren med vatten och koka upp. Upprepa detta fyra-fem gånger med nytt vatten varje gång.
 • Är vattenkokaren fortfarande ofräsch så kan du med fördel upprepa proceduren ännu en gång.

Citronsyra då? Ja, fördelen med denna metod är att den inte luktar så mycket. Man kan säga en del om ättikans fördelar, men doften är långt ifrån angenäm och behaglig. Tvärtom så kan den upplevas som både starkt och direkt påfrestande. Har du svårt för starka dofter så kan citronsyra i samband med rengöring av vattenkokare vara en bättre lösning. Så här gör du:

 • Fyll kokaren med vatten och häll ned två matskedar citronsyra. Kör på full effekt och låt stå i några minuter. Upprepa detta några gånger till dess att din vattenkokare ser fräsch ut igen. Lycka till!

Tips för att rengöra tangentbord

3 sep 2019

Behöver man rengöra sitt tangentbord och hur ofta ska man i så fall göra det? Svaret på det första frågan är att man definitivt ska rengöra tangentbord och på den andra frågan så är svaret att man ska göra det ofta - betydligt mer frekvent än vad många gör.

Frågar du gemene man om när denne senast gjorde slag i saken och rengjorde sitt tangentbord så kommer svaret att vara väldigt vagt och luddigt. Faktum är att många överhuvudtaget aldrig rengjort sitt tangentbord; trots att man kanske haft samma dator i flera år och att den även används på en daglig basis. Hur många andra saker kommer undan med denna direkt styvmoderliga behandling och hur många andra saker används dagligen utan att rengöras? Inte många.

Det handlar inte om funktionalitet. Skulle ett tangentbord fungera sämre som en följd av all smuts så skulle man förmodligen också göra rent det oftare. Fungerar det så bryr man sig inte på samma sätt och vad gäller ett tangentbord så rengörs detta först om man spiller något - läsk, vatten, kaffe, sportdryck - över det.

Rengör tangentbordet av hygieniska skäl

Vi skulle vilja peka på en annan detalj kring varför vikten av rengöring måste tas på allvar: bakterier. Det samlas mängder av bakterier på ett tangentbord och i och med att du hela tiden petar med dina fingrar på bordet så kommer bakterierna att föras vidare via dina händer.

Har du dessutom - som så många andra - lite sämre vanor på jobbet där du exempelvis äter vid din dator så kan spillet från måltiderna hamna på tangentbordet varpå mögel bildas. Äckligt, inte sant?

Nej, se till att göra det till vana att rengöra ditt tangentbord. Det handlar om hygien och om att bli kvitt en riktig bakteriehärd. Dessutom handlar det inte om något större projekt.

Så här kan du rengöra ditt tangentbord

Det finns en skillnad mellan att rengöra ett tangentbord tillhörande en stationär dator och en bärbar sådan. Den förra är enklare att rengöra och den klarar dessutom av exempelvis spill på ett bättre sätt. Spiller du lite läsk över ett sådant tangentbord så är det inte hela världen; det är bara att torka av och sedan låta tangentbordet i fråga torka innan användning.

En bärbar dator och tangenterna på en sådan däremot, där måste man vara mer försiktig och delikat vid rengöringen. Vanligt är att tangenterna klibbar ihop så pass mycket att man måste lirka bort dem för att få rent och det kan innebära att datorn tar skada. Här kan man försöka använda exempelvis tops för att rengöra.

I övrigt så kan denna lilla trestegsraket fungera för att få ett rent, fräscht, välfungerande och hygieniskt tangentbord igen.

 • Börja med att koppla ur tangentbordet. Vänd det upp och ner och skaka bort alla smulor. Ta sedan dammsugaren alternativt en hårtork (inställd på kalluft, så klart) och rengöra mellan tangenterna.
 • Det finns rengöringsmedel avsedda för elektronik i välsorterade butiker. Köp sådana produker och använd en rengöringsuk av mikrofiber för att torka rent. Om du inte har tillgång till dessa rengöringsmedel så kan det fungera med vanliga våtservetter.
 • Isopropanol! Det är en slags sprit som finns både på Apoteket och hos olika elektronikaffärer och som gör rent ditt tangentbord på djupet. Doppa tops i spriten och gnugga försiktigt på varje tangent. Låt torka och inga bakterier finns kvar. Se till att aldrig spraya rakt över tangentbordet. Man måste vara försiktig då för mycket fukt kan skada funktionen; i synnerhet då, som sagt, på en bärbar dator.

Nyfiken på hur professionella städfirmor arbetar? Besök https://www.städfirmavästerås.com

← Äldre inlägg