Städtips Toalett - lär dig städa toaletten


Rengör din toalett på bästa sätt

Toaletten är en av de platser i ett boende som behöver städas mest. Detta av naturliga skäl, en toalett blir lätt smutsig och har en förmåga att dra till sig otrevliga bakterier som kan föra med sig sjukdomar. Det är alltså av stor vikt att denna hålls ren, fräsch och hygienisk. Många drar djupa suckar så fort de tänker på att rengöra toaletten och förknippar detta med något som tar tid, som är äckligt och som dessutom aldrig blir riktigt bra. Måste man vända sig till en städfirma för att få ett ordentligt resultat, till exempel i samband med en flyttstädning?

Här kan vi direkt lugna och säga att det inte är så svårt, att det inte behöver vara så äckligt och att resultatet kan bli både häpnadsväckande och perfekt.

Vi har här sammanställt några tips – både väntade och oväntade – om hur du rengör din toalett på bästa sätt.

städa toaletten

Först och främst ska vi här tillägga att det är viktigt att du har handskar på dig vid varje moment – gärna ett par av plast som når upp en bit på armen. Detta både som skydd för vissa rengöringsmedel och mot bakterier och övrig smuts.

Inköpslista:

  • Coca-cola
  • WC-Rent
  • Toaborste
  • Ättika 24%
  • Disktrasor
  • Disksvampar
  • Citronsyra
  • Rengöringsspray
  • Hushållspapper

Det här är alltså det som krävs för att förvandla en gammal, ful och ofräsch toalett till en som ser ut att vara i nyskick. Inte så mycket, eller hur?

Nummer ett: Börja med att öppna locket på toaletten och spraya på med rengöringsspray och låt denna verka. Blöt därefter en trasa och torka av alla ytor på ringen – ovanpå- under- och på sidorna. Upprepa gärna denna procedur och torka därefter bort fukten med hushållspapper.

Nummer två: Kolla ner i toaletten och du kommer – oavsett ålder på klosetten – att upptäcka kalkavlagringar och smuts. Här kommer Coca-Colan in i bilden. Häll ut en flaska, mellan 1.5- till 2 liter, och låt detta verka stund. Var noga med att du täcker allt – det vill säga – häll runt och inte bara på ett och samma ställe. Nu kommer det fina; ta din toalettborste och rengör runt där Coca-Colan ligger, gnugga rejält och fortsätt med detta under en kortare stund om kanske två minuter. Spola därefter och du kommer inte att tro dina ögon!


Coca-cola kan användas till mycket.

Nummer tre: Detta tips är rent förebyggande och även här handlar det om en otippad ingrediens och lösning på dina problem. Nämligen ättika. Fyll en sprayflaska med ättika, exempelvis en blomspruta, och ställ denna vid sidan av toaletten. Denna flaska tar du därefter fram varenda kväll innan du lägger dig och sprutar ner i toan och låter detta stå under natten. Då du vaknar spolar du och vips kommer du aldrig mer ha problem med kalk eller andra beläggningar längre. Gör detta till en vana!

Nummer fyra i tipsväg handlar om annan smuts än avlagringar; nämligen rester från avföring. Detta är ingenting att haka upp sig på egentligen då det är lätt att få bort. Se snarare till att göra det innan det fastnar och sätter sig. Vid dessa tillfällen behöver du dock WC-Rent och detta ska du applicera där det behövs, låta dra in och därefter gnugga bort med din borste. Se till att välja ett miljövänligt alternativ av WC-rent.

Har du beläggningar runt din toalettstol så kan du med lätthet använda ättikan vi nämnde ovan. Denna gång kan du försiktigt hälla längs kanten, låta dra en stund – kanske en halvtimme – och sedan använda en tandborste. Gnugga längs med kanten och även här kommer du att se hur lätt det är att få rent även där man tror att det är kört. Ättika är för övrigt bra även mot fläckar på kakel och klinkers och går med fördel även att använda på dessa områden. Spraya, låt dra och torka av med en fuktig trasa – lätt som en plätt.

Citronlösningen vi nämnde i inköpslistan fungerar på samma sätt som Coca-Colan, men är betydligt billigare. Vill man inte hälla dyrbar läsk i toaletten så är alltså citronlösning ett bra alternativ som dock inte är lika effektivt.

Sådär, det var de tips vi hade gällande din toalett. Det viktiga är dock att man försöker att rengöra toaletten så ofta som möjligt och att man hela tiden ser till att följa tipsen. Särskilt viktigt är det att göra till vana att använda sprayen med ättika över natten – denna vana ger varje toalett samma glans och lyster som de man ser i butiker.

Lycka till!

Video - så får du bort tuffa fläckar från din toalett (på engelska)