Städa utan kemikalier | Rengöring med såpa, vinäger och citron


Kan man städa utan kemikalier på ett effektivt sätt? Svaret på den frågan är ja. Här ger vi våra bästa tips för kemikaliefri rengöring.

Tuffa fläckar och ingrodd smuts kräver starka kemikalier för att komma till bukt med. Eller? Faktum är att det handlar om en myt som det verkligen är dags att slå hål på. Det finns massor av olika varianter och exempel på hur man kan städa utan kemikalier och vi hoppas att vi genom att delge några av dessa tips kan få dig att ändra på din egen inställning i frågan.

Det är något som inte bara du och din familj kommer att dra nytta av, det är något som definitivt kan bidra till en bättre miljö och en bättre värld. Varje insats räknas och någonstans måste man börja. Varför inte i det egna hemmet?

Städning utan kemikalier

Så kan du städa utan kemikalier

Först och främst så måste man vara medveten om att det A) finns en del produkter som kan användas vid städning som egentligen kanske bäst förknippas med annat. Vi kan här nämna exempelvis ättika, bikarbonat, bakpulver, vinäger och citron. Dessa livsmedel kan med fördel användas i samband med städning och således så kan ditt eget skafferi vara en ren guldgruva då det handlar om att hitta rätt lösning i jakten på att få ett rent och fräscht hem.

B) Det finns produkter som inte innehåller en massa farliga kemikalier. Det som du bör veta i den frågan är vilken typ av märkning som produkten i fråga har. Här kan vi exempelvis tipsa om Svanen, EU-Blomman eller, kanske framförallt: Bra Miljöval. Den senare är framtagen av Naturskyddsförening och produkter som erhåller märkningen av Bra Miljöval är också garanti för att de inte innehåller några skadliga ämnen eller starka, giftiga kemikalier.

Det är alltså de första stegen att ta då det kommer till att städa utan kemikalier. Något som emellertid leder direkt till en avgörande fråga: hur gör man? Allt handlar naturligtvis om vad man ska städa, hur pass hårt smutsad ytan/området är och hur pass stor insats som kommer att krävas för att få den ren igen. För att förenkla så tänkte vi därför rada upp några exempel på vanliga områden och lösningar för att få dessa rena igen.

Så här gör du

  • Spisen: Spisen och ugnen kommer obönhörligt och regelbundet att smutsas ner av matrester, spill och allehanda stänk. Det är inget konstigt med det och det är heller inte särskilt svårt att relatera till varför många låter denna smuts gro in och därigenom också bli svårare att få bort. Låt oss visa hur du får bort denna smuts utan en massa kemikalier.
  • Lösningen: Ta Strössla lite bakpulver över plattorna och låt detta ligga en stund. Därefter häller du över lite ättika och fortsätter rengöringen genom att torka av med varmt vatten. Använd handskar och var beredd på att det fräser en del som en följd av reaktionen mellan bakpulver och ättika.
  • Toaletten. Toaletten blir även den hårt smutsad och kan även drabbas av svårt ingrodda kalkavlagringar. På med det starkaste medlet på marknaden? Inte alls. Gör så här istället.
  • Lösningen: Avlagringar av kalk kan du - aningen oortodoxt - ta bort med hjälp av Coca-Cola. Det enda du behöver göra är att hälla i denna klassiska dryck, låta den dra in och se till att allt porslin är täckt. Därefter gnuggar du och spolar efter några minuter. Magi! Gällande smuts - avföring och annat - så rekommenderas att du använder ett vanligt rengöringsmedel och att detta - såklart - är märkt med Bra Miljöval.
  • Mikrovågsugn: Även denna blir - precis som ugn och spis - nedsmutsad av matstänk. Hemligheten bakom en ren, fräsch och väldoftande mikrovågsugn ser ut som följer:
  • Lösningen: Skär en citron i två delar och kläm ur saften i en liten skål. Ställ in denna skål i ugnen och kör på full effekt i några minuter. Då du öppnar luckan så kommer det dels att dofta fantastiskt och dels så kommer du att kunna rengöra på ett väldigt enkelt sätt med hjälp av en vanlig, fuktig trasa.

Tre exempel på hur man kan städa utan kemikalier och här ska vi som avslutning även nämna en riktigt bra kompis då det handlar om rengöring på ett miljövänligt sätt:

  • Såpa. Såpa är ytterst effektivt att använda vid allt från ingrodd smuts på diskbänken till att rengöra exempelvis kastruller med inbrända matrester i. Såpa är det första du ska fylla ditt städskåp med, resten finns redan i ditt skafferi.Lycka till!

Läs mer här, om hur du kan anlita en städfirma på: https://www.fönsterputssödradalarna.se.

21 Aug 2019