Tips för att rengöra rostfri diskbänk


Kan man rengöra en rostfri diskbänk utan att den tar skada, blir ful eller repig? Självklart, och vi ska visa hur man kan gå tillväga.

Anledningen till att frågan överhuvudtaget behöver ställas och svaras på är att det numera skett en liten förflyttning gällande design och lösningar i köket.

För några år sedan så var den rostfria diskbänken mindre vanlig, men nu på slutet så har fler och fler börjat välja det alternativet och sett de klara fördelarna som en rostfri diskbänk för med sig i form av både skötsel, hantering och utseendemässigt. Att en rostfri diskbänk därtill är väldigt prisvärd och extremt hållbar är andra avgörande faktorer till den ökade populariteten.

Men, många har även upptäckt en svårighet som finns i att rengöra en rostfri diskbänk och därav nödvändigheten av denna lilla genomgång. Det stora problemet för många handlar om repor. Ytan repas i samband med rengöring och dessa repor ser dels väldigt fula ut och dels så samlas även smuts i springorna; något som gör att diskbänken hela tiden upplevs som ofräsch.

Det första steget handlar om att undvika att använda saker som kan repa ytan - stålull och skursvampar. Gällande stålull så kan frekvent användning av sådan medföra repor som i sin tur leder till rostangrepp. Undvik!

Diskbänk i ljust, modernt kök

Så förebygger du för enklare rengöring

Nyckeln till att hålla en rostfri diskbänk i ett gott skick handlar om att tänka på skötseln. Det finns definitivt ett värde i att hålla efter, torka av och rengöra diskbänken efter varje användning. Likaså bör man vara medveten om att vissa produkter ska hållas borta från ytan och att vissa typer av spill också kan medföra fula fläckar, flammor och andra förfulande detaljer.

Hetta är en annan sak att hålla ögonen på och försöka undvika. Det vill säga: undvik att ställa heta kastruller på din rostfria diskbänk för att slippa märken, ringar och annat. Vi ska även tillägga att hetta kan få stålet att släppa från limningen på undersidan och att din diskbänk i och med detta kan resa sig och att den släta ytan därmed kommer att få en liten utbuktning. Var noggrann med att använda underlägg om du måste ställa något varmt på din rostfria diskbänk.

Rengöra en rostfri diskbänk miljövänligt

För många så är rengöring synonymt med starka kemikalier och ju större mängd man använder - desto renare blir det också. Så är sällan fallet - oavsett vilken yta det handlar om eller vilken typ av fläck som måste rengöras. Faktum är att man med hjälp av miljövänliga medel kan få rent hemma och så även gällande en rostfri diskbänk. Låt oss ge fyra stycken exempel på detta:

  • Diskmedel och vinäger. Vill du ha en skinande ren diskbänk så är detta tips väldigt gångbart. Börja med att blanda lite diskmedel och lite vinäger i en skål och gnugga därefter ut lösningen med en fuktig trasa. Avsluta med att torka rent med en mjuk trasa/handduk och du kommer att få ett skinande resultat, perfekt inför den stora bjudningen eller middagen.
  • Ättika och bikarbonat. Ta två deciliter vatten, en matsked bikarbonat och lite ättika i en skål. Rör om och häll sedan ut lösningen på diskbänken. Låt dte dra i några minuter innan du använder din diskborste för att gnugga rent. Detta passar bra för mer ingrodda fläckar.
  • Vatten och ättika. Blanda 50/50 av ättika och vatten i en sprayflaska och använd lösningen för att rengöra din rostfria diskbänk. Låt det verka lite innan du torkar av. Sprayflaskan kan med fördel ersätta den flaska av rengöringsmedel du för närvarande (förmodligen) använder.
  • Fönsterputs-tipset. Vanligt tidningspapper är en klassiker vad gäller rengöring av fönster och metoden fungerar även toppen då det kommer till en rostfri diskbänk. Torka av diskbänken med ättika/vatten-lösningen och polera därefter med vanligt tidningspapper för att få den där extra glansen på ytan.
22 Aug 2019