Så här städar du ditt kök
Köket är den plats i huset där hygienen blir som allra viktigast. Det är i ditt kök du lagar din mat och det är därför som allra viktigast att det hålls efter och är rent och fräscht. Köket är också den plats som lätt blir smutsigast och även detta av samma anledning som ovan; stänk från matlagningen, matrester som faller ner på golvet och annat som spills i samband med exempelvis sopsorteringen.
Det är alltså väldigt viktigt att man försöker hålla sitt kök så rent som möjligt och att man med jämna mellanrum ger sig på en städning av en lite större modell. Här menar vi alltså även att ugnen, kylen-, frysen och skafferiet inkluderas i städningen och därför har vi här samlat några tips som på bästa sätt gör ditt kök skinande rent och fritt från bakterier.
- Börja med att slänga din disktrasa och ta en ny. Disktrasan är den plats som bakterier gillar allra mest i ditt hem och denna bör du verkligen byta med jämna mellanrum – minst en gång i veckan är rekommendationen.
- Köp ugnsrengöring (finns i de flesta butiker) och spraya därefter din ugn invändigt med denna. Slå på värmen efter de anvisningar som står skrivna på flaskan och låt detta verka med stängd lucka. Under tiden kan du ge dig på själva spisen och göra rent denna.
- Då det gäller spisen så handlar det mycket om modell. Har du en induktionsugn eller en spishäll så blir det lättare då dessa har speciella medel och skrapor som kan användas. En äldre modell blir lite tuffare, men är definitivt inte omöjligt att rengöra. Här är tipset att använda svinto, rengöringsspray och en tandborse samt att verkligen vara ihärdig. Blöt svinto och gnugga rejält först, ta därefter sprayen och tandborsten och gnugga ytterligare till det blir rent. Vissa ugnar får även sprickor i emaljen där smuts kan fastna och här kan man använda sig av en tandpetare för att peta loss detta. Torka av med en fuktig trasa efteråt och se skillnanden!
- Nu borde ugnen vara redo – det brukar ta några minuter. Öppna luckan och låt den svalna. Då den är sval så torkar du av med en trasa och – voilá! – du har nu en ren, fräsch och hygienisk ugn.
- Plocka ur ditt kylskåp och släng de varor du inte behöver eller som blivit gamla. Ta ur skivorna och blöt dessa i ljummet vatten. Diska med vanligt diskmedel, skölj i kallt vatten och torka sedan av med en handduk innan du sätter in dem igen. Gör samma sak med hyllor inne i kylen – där brukar det ofta samlas klet från olika sås-förpackningar eller saftflaskor.
- Rengör bänkskivorna och övriga ytor. Plocka först bort allt du har stående på dessa så att du lättare kan komma åt. Här spelar det också in vilket material du har på dina skivor. Kolla på den rengöringsspray du använder så att den verkligen passar materialet – det brukar stå på förpackningen. Vid träskivor så kan du använda såpa och vatten – en underskattad lösning som ger ett perfekt resultat. Gnugga upp ett ordentligt lödder med hjälp av en tvättsvamp och torka sedan av då såpan försvinner ( minst tio minuter ).
- Nu är det dags att hugga in på diskhon, diskbänken och vattenkranen. Även här kan svinto vara ett tips om smutsen satt sig för hårt. Gnugga ordetligt och ge inte upp förrän det verkligen glänser. Det är nämligen den signal du ska följa gällande metall. Glänser och skiner det – då är jobbet klart.
- Se över ditt skafferi. Det finns många saker som blir stående i ett skafferi på tok för länge – något som drar till sig ohyra och skadedjur. Gör en rejäl utrensning och släng det som är gammalt. Sortera upp och organisera så att du hittar lättare och torka av ytorna innan du ställer in allt igen. Detta bör göras oftare!
- Golven rengör du som vanligt. Dammsug först och skura därefter med golvmopp och det rengöringsmedel du föredrar. Lägg extra fokus runt spisen där det brukar samlas som mest skräp och där flest fläckar brukar synas.
- Ta ut soporna och rengör skåpet där de står. Här kan det bli äckligt så försök att hålla efter detta mer frekvent än vad du gör exempelvis med kyl- och frys. Återigen gäller rengöringsspray, trasa samt tålamod. Gnugga till dess att skåpet är fritt från eventuella fläckar och doftar gott.
Dessa punkter är en slags lathund över hur du på bästa sätt får ett skinande rent kök i ditt hem. Vissa saker bör man göra oftare än andra - som exempelvis rengöra köksbänkar, kranen, diskbänken och spisen. Minst två-tre gånger årligen bör dock hela proceduren äga rum gemensamt från start till mål.
Se till att ditt kök blir den plats där du verkligen trivs och mår bra i – städa och håll efter så blir detta mål betydligt enklare att nå.
Lycka till!