För effektiv städning - städa med ättika!


När man städar med ättika får man både en miljövänlig och effektiv städprodukt som går att använda mot fläckar, mögel, kalkbeläggning och mot dålig lukt.
 
Faktum är att ättika är minst lika bra som vanliga rengöringsmedel, men är ett betydligt bättre val ur miljösynpunkt. I många fall med hårt smutsade områden är ättika till och med mer effektivt än traditionella rengöringsmedel. Du kan alltså byta ut alla miljöfarliga rengöringsmedel och istället städa med ättika nästa gång det ska städas.

Rengöring med ättika

Ättika löser det mesta

Det är inte många som vet att ättika, som vi för övrigt oftast har hemma, är ett mycket effektivt universalmedel när det gäller städning av våra hem. I våra badrum blir kakel och klinkers hårt smutsade på grund av att fukten från dusch och badkar kapslar in schamporester, fett och smuts på ett trist sätt. Det kan vara mycket svårt att få riktigt rent med traditionella rengöringsmedel och då behövs ofta starkare och farligare kemikalier. Som dessutom är dåliga för miljön.

Det är också vanligt att det samlas kalk och mögel på kaklet och klinkers och i fogarna i badrummet och andra våtrum. Även det kan man få bukt med genom att helt enkelt göra en blandning med ättika och lagom varmt vatten och spruta i forgarna och på kakel och klinkers. Sedan torkas det enkelt bort med en fuktig trasa. Skulle du inte få bort allt, använd mer ättika och låt det stå över natten.

Effektivt mot smutsiga toaletter

Många har problem med hårt smutsiga toaletter. Hur mycket man gnuggar och rengör blir det inte rent nere i toaletten. Den mörka och tråkiga lagret förblir kvar. Även detta går faktiskt att åtgärda effektivt med vanlig ättika. Det är mycket enkelt, det är bara att låta lite ättika göra arbetet över natten och sedan gnugga med toaborsten och en tvättsvamp för ett perfekt resultat.

Rengöring av glas och speglar

Glas i fönster eller skåp och speglar kan vara svårt att få riktigt rent och det blir lätt tråkiga ränder. Precis som vid vanlig rengöring med rengöringsmedel så sprayar man på en blandning av vatten och ättika och smutsen försvinner. På speglar i badrummet får man en trevlig bonus; spegeln kommer att imma igen mer.

Fler husmorstips

Det går även att skura obehandlade golv (absolute inte trä- och stengolv) med ättika. Det räcker med 2 dl ättika till en hink ljummet vatten för ett riktigt bra resultat. Ett annat bra tips mot smutsiga mikrovågsugnar är att ställa in ett glas med citronsaft, vatten och ja.. ättika! Sätt sedan igång mikron i några minuter så är det lätt att torka smutsen efteråt. Ättikan tar även bort dålig lukt i mikron och citronen ger en fräsch doft. 

9 Aug 2019