Vårstädning


Tips för din vårstädning

Här går vi igenom allt du behöver veta inför vårstädningen. Ditt hem kommer att bli som nytt! 

Varje år bör man genomföra en ordentlig städning i sitt hem och detta bör lämpligen ske under våren. Anledningen till att just våren passar bra här är att denna årstid kommer med ljuset och att detta ljus i sin tur leder till mer energi – något som kan komma väl till pass för en vårstädning. Måste man då se denna vårstädning som ett ok och som något jobbigt?

Nej, det behöver man naturligtvis inte göra och det finns sätt som gör den betydligt lättare att genomföra. Det viktigaste är att man tar sig tid och verkligen är noggrann då man städar, på så sätt blir höststädningen betydligt enklare också. Alltså, se till att avsätta tid och här kan det – beroende på bostadens yta – handla om upp till en dag.

Jobbigt? Inte alls. Fokusera hela tiden på det du har framför dig; nämligen ett skinande rent hem.

Vårblommor

Här kommer några tips om vad vi tycker bör ingå i en riktig vårstädning:

  • Börja med att rensa ut. Ta bort de saker du inte använder – töm förrådet, garaget och skåp på de prylar som bara samlar en massa damm. Skänk dessa till välgörenhet eller anordna en liten loppis på gården. Bara för att du inte använder dem längre så betyder inte det att de är onödiga för andra.
  • Ta ut mattor, sängkläder, kuddar till soffan och madrassen i sängen. Har du möjlighet att piska dessa saker så gör det, annars får du nöja dig med att skaka dem. Gör detta ordentligt för att få bort smuts och kvalster som samlats under året.
  • Dammtorka alla skåp och hyllor. Investera i en dammvippa och använd därefter en fuktig trasa för att samla upp eventuella rester av damm.
  • Ugn och spis ska rengöras – noggrannt. Detta är inte så svårt som det låter. Köp en speciell flaska för ugnsrengöring och följ instruktionerna som finns angivna där. Slå på ugnen, applicera sprayen och låt stå så länge tiden på förpackningen anger. Gallret? Fyll ett kar med Coca-Cola och låt dem ligga i detta över natten. Vi lovar, det fungerar!
  • Upp med stolarna på bordet och ta fram dammsugaren. Det här tipset gäller även andra saker som står på golvet. Det är viktigt att du kommer åt både med din dammsugare och med din golvmopp. Var noggrann och missa inte hörnen.
  • Putsa fönstren. Det här är extra viktigt och något som måste göras under en vårstädning. För att lyckas med en fönsterputs så behöver du en skrapa, en balja med vatten, fönsterspray och torra handdukar – många sådana. Hemligheten ligger i att hela tiden torka av skrapan och hålla den torr, på så sätt slipper du nämligen ränder på fönstret. Använd också rikligt med vatten och se till att byta detta med jämna mellanrum. Fågelskit och annat som kan ha fastnat tar du bort med ett rakblad. Försök också att inte putsa dina fönster under en solig dag – detta blir nämligen betydligt svårare. Kom ihåg att ta insidorna också och torka karmarna rena med en blöt trasa. Det behöver inte ske i någon världsrekordfart och om du misslyckas – försök igen. Att putsa fönster är en svår konst som kräver träning.
  • Rensa kylen. Plocka ur alla matvaror och ta sedan loss skivor och hyllor därinne. Börja med att slänga det du inte använder och rengör sedan skivorna och hyllorna med hjälp av diskmedel och ljummet vatten. Det här är något som behöver göras oftare än vad man tror och inte bara under en vårstädning.
  • Lägg krut på toaletten. Här menar vi inte bara själva toastolen utan allt ifrån kakel, klinkers handfat och kran. Detta är absolut nödvändigt och något som dessutom inte är så svårt som man kan tro. Här är tipset att du köper en flaska med ättika som du sedan fyller upp i en flaska för blomspray. Därefter sprayar du på kakel, längs fog, handfatet och på kranen och torkar efter en stund av med en trasa. Resultatet blir här att alla kalkavlagringar och beläggningnar försvinner. Ättika är även effektivt mot mögel så det är bara att spraya på.

De här sakerna tycker vi bör ingå i en rejäl vårstädning och kom ihåg här: Det behöver absolut inte vara tråkigt. Slå på en bra skiva eller skapa en playlist som du kan ha på i bakgrunden medan du genomför din städning.

Det kommer att ta tid, men tänk här på att en vårstädning sker en gång per år och att resultatet blir ett skinande rent hem. Värt en dags jobb, eller hur?

Lycka till!