Städa miljövänligt – tips om miljövänlig städning


När man genomför en storstädning i Stockholm är det förstås viktigt att man tänker på miljön. Här kommer några bra tips om miljövänlig städning.

Kaffesump mot oönskade lukter

Kaffesumpen har en god egenskap som gör att den enkelt kan absorbera och neutralisera otrevliga dofter. Kaffesump fungerar utmärkt mot otäcka dofter som kan komma att uppstå i mindre utrymmen som till exempel runt sopkorgen, i kylskåpet eller i skafferiet. Ett bra tips är att strö lite kaffesump i botten på sopkorgen så håller den sig doftfri en längre period.

Naturliga rengöringsmedel

Vinäger och ättika är naturliga rengöringsmedel

Vinäger och dess starkare kusin ättikan är båda kraftiga naturliga rengöringsmedel som fungerar utmärkt mot till exempel mögelfläckar, fett eller bakterier. Har du drabbats av mögelfläckar i till exempel badrummet kan du ta en blandning av ättika och vatten och behandla fläcken med. Sitter fläckarna runt avloppet kan du låta ättikan stå ett tag för att bli av med allt ordentligt. Sörj dock för god ventilation då ättikan kan dofta väldigt starkt.

Bakpulver för renare vitvaror och för att torka upp blöta fläckar på textilier

Bakpulver är en annan effektiv och naturlig rengörare som funkar på en rad olika typer av fläckar. På grund av dess slipande egenskaper passar den extra bra att använda när du vill rengöra och polera upp glans på dina vitvaror. Bakpulver fungerar även bra för att absorbera vätska och lukt. Har du till exempel råkat få kräkfläckar i sängen eller i soffan under magsjukesäsongen så är bakpulver din räddare i nöden. Strö bakpulver över fläcken och låt stå och dra. Dammsug sedan upp överflödet och vädra en stund.

Salt fungerar perfekt för att göra rent hårdare fläckar på textilier från till exempel rödvin eller fett

Salt fungerar som de flesta vet utmärkt när det kommer till att snabbt råda bot på rödvinsfläckar. Detta gäller dock bara om fläcken är relativt ny. För äldre fläckar rekommenderas tvättmedel. Men salt fungerar inte bara på rödvinsfläckar. Även på fettfläckar hjälper saltet till med att suga upp överflödig vätska och neutralisera det drabbade området.

Citron som blekmedel

Har du vita lakan som har blivit gråa eller missfärgade? Då är citron ett utmärkt naturligt blekmedel som med en enkel behandling gör dina lakan som nya igen. Citron fungerar även perfekt för att ta bort kalkfläckar i kök och badrum. Ta en halv citron och gnid på fläckarna tills de försvinner och skölj sedan med vatten.