Städa kylskåp – så får du riktigt rent


Att städa ett kylskåp låter kanske som den lättaste sak i världen – men det slarvas en hel del med detta i svenska hem. Här tipsar vi om hur du få riktigt rent i kylskåpet.

Av erfarenhet vet vi att många städar sina kylskåp alldeles för sällan. I många kylskåp är det kladdigt på hyllorna och det ligger gamla burkar och paket som borde ha rensats ut för länge sedan. Med tanke på att vi förvarar det kanske viktigaste vi har – maten – i våra kylskåp så vore det kanske bra om vi lite till mans kunde ta hand om våra kylskåp på ett lite bättre sätt. Rengör hyllorna och du kommer att trivas bättre med livet och matlagningsstunderna kommer att kännas trevligare. Här är sju tips för den som vill bli bättre på att städa kylskåp.

Riktigt rent i kylskåpet

  • Koppla ur kylskåpet. Om man ska kunna skrubba ur det på allvar så underlättar detta betydligt. Särskilt om hyllorna sitter fast och är omöjliga att ta ut så är det onödigt att slösa på elen genom att ha ett öppet kylskåp igång. Du kanske rent av har ett kylskåp där du kan lyfta av dörren? Underlättar städningen av både dörrhyllor och det övriga kylskåpet, men du måste det förstås vara urkopplat.
  • Plocka ur. Ta ut alla matvaror och ställ upp de på diskbänken och andra öppna ytor i köket där det finns plats. Kolla igenom varje paket, burk eller flaska och släng allt som blivit för gammalt. Sånt som du inser att du inte kommer att äta upp kan du också kasta i återvinningen.
  • Lyft ut hyllor och lådor. För att förenkla rengöringen så tar du ut allt som inte sitter fast, det är vanligtvis lådor och hyllor. I de flesta moderna modeller av vitvaror är detta en ganska enkel sak att genomföra.
  • Tvätta med varmt vatten och diskmedel. Rengör alla de lösa delarna först. Vi rekommenderar att du använder en svamp eller en mjuk trasa. Ett smidigt sätt att göra detta är att använda diskon. Om du har svårt att få ner lådorna i diskhon så kanske badkaret eller en stor balja kan vara ett alternativ. Skrubba av lådor och hyllor noga.
  • Rengör insidan. Använd ett bra rengöringsmedel, helst ett miljövänligt och giftfritt sådant (kolla efter Svanen eller Bra miljöval). Spraya hela kylskåpets insida och torka sedan uppifrån och nedåt. Se till att torka väggar, fasta hyllor samt skarvar och lister noga. Till de små ytorna kan det vara bra att använda exempelvis en tandborste eller liknande för att komma åt ordentligt.
  • Torka av allt du lägger tillbaka. Du vill väl inte att dina städade och fräscha hyllor ska kladdas ner igen? Torka av burkar och flaskor innan du ställer tillbaka dem, annars blir det lätt kladdigt och ofräscht igen. Använd en fuktig trasa för att rengöra burkarna.
  • Rengör kylskåpet utvändigt. Detta är lika viktigt för fräschören i köket som att ha en ren och fräsch insida. Fukta en trasa med varmt vatten och lite diskmedel. Rengör hela utsidan, utom de elektriska bitarna förstås, med trasan och torka sedan av med en torr trasa eller lite hushållspapper.

Har du följt dessa instruktioner så har du nu ett fräscht kylskåp och ett trivsammare kök för hela familjen! 

Ingen lust att städa kylskåpet på egen hand? Boka en storstädning eller en specialstädning där rengöring av kylskåpet ingår från en bra städfirma så får du kylen städad av ett proffs. Snabbt, enkelt och du kan vara säker på att det blir helt rent.

16 Aug 2019