Tips för att ta bort klistermärken


Tips för att ta bort klistermärken. Barn älskar klistermärken och i kombination med att barn tenderar att handla innan de tänker så kan också sådana hamna lite varstans. Det svåra med klistermärken är att kan fastna ganska rejält och om det vill sig riktigt illa så har man en permanent detalj på exempelvis en stol, på tapeten eller på någon annan möbel. Vilket, naturligtvis, inte är så trevligt.

Många föräldrar har stångat sig blodiga i försök att få bort klistermärken från möbler eller väggar utan att skada dem. Hur tar man bort klistermärken utan att de A) lämnar en massa spår i form av papper eller rester av klister efter sig och B) utan att ytan de sitter på tar skada? Vi ska gå igenom några tips kring just detta och visa hur du ska agera i olika situationer och där klistermärken sitter på några olika, vanliga underlag.

Så här tar du bort klistermärken på bästa sätt

Det första vi ska peka på handlar om att strypa impulser. Det är lätt att handla irrationellt i samband med att man ska ta bort ett klistermärke. Något som innebär att man plockar fram en kniv eller något annat vasst och börjar skrapa. Det enda som sker då är att jobbet blir ännu svårare: klister lämnas kvar och säkerligen också en massa papper. Inte sällan så ser man även repor på underlaget. Undvik!

Det finns andra metoder som fungerar betydligt bättre. Olja är ett av de mest effektiva sätten för att ta bort klistermärken. Naturligtvis då också beroende på vilket underlag det handlar om. Är det lackat trä, plast, metall, kakel/klinkers eller fönster så är olja överlägset. Det går dessutom bra med vanlig matlagningsolja och allt du behöver göra är att lägga på ett lager, låta det dra in och sedan pilla- eller dra bort märket.

Om det handlar om en olackad träyta så är ett annat alternativ än olja gångbart. Här krävs det ofta värme för att luckra upp klistret och då passar en hårfön eller en hårtork perfekt. Koppla in fönen och se till att den börjar generera värme. För den sedan med långa, svepande rörelser över klistermärket. Gör detta i några minuter och se till att du har hög värme - men naturligtvis utan att bränna vare sig dig själv eller ytan: därav rörelsen.

Man kan med fördel jobba i en duo för detta. En värmer - den andra pillrar loss märket. Efter att ni fått bort lejonparten av märket och bara har lite klister kvar så kan ni fortsätta värma lite till innan ni tar fram en fuktig trasa och torkar bort det sista. Avsluta med att använda hushållspapper för att torka torrt. Utöver olackerat trä så kan hårfönen även användas på underlag som cement, kartong, papp, glas och målade ytor - men då utan att luckra upp färgen: var försiktig - samt på plast.

Fördelen med att använda en fön är att klistermärken, i många fall, kan hållas intakta och kan återanvändas. Nästa gång kanske ditt barn i så fall lyckas placera det där det hör hemma? Lämpligen då i en liten bok. Lycka till!

15 Nov 2021