Vilka rengöringsmedel ska man ha hemma? | Badrum | Kök | Möbler | Golv


Det är en hel uppsjö av rengöringsmedel, eller hur? Hur ska man välja? Ska man gå efter det som är miljövänligt, eller det som är bäst för att få det så rent som möjligt?

Det allra bästa rengöringsmedlet är ju det som är både och. Det du behöver ha koll på är PH-värdet på rengöringsmedlet. Som du säkert vet är PH-värde, ett värde som talar om hur surt någonting är. Ett PH-värde som är lågt är surt,  batterisyra, magsyra, vinäger, citron och grapefrukt har ett PH-värde mellan PH 1-4. Tomater, öl, svart kaffe (utan mjölk) och regnvatten har ett PH-värde mellan 4-6. Vanligt dricksvatten har ett PH-värde på 7. Äpplen, sjövatten, bakpulver, mango, spenat och mjölk har ett PH värde mellan PH7-10. Rengöringsmedel, ugnsrengöring och avloppsrengöring har ett PH-värde allena 10-14.

Använd sura rengöringsmedel i badrum

När det kommer till att få bort fläckar som kommer från kalk, salt eller rost bör du använda ett så surt rengöringsmedel som möjligt. Vill du använda miljövänliga rengöringsmedel kan du använda vinäger, eller ättikssprit. Då bör du få bort kalkavlagringar, det bör du använda där du har med mycket vatten att göra; toastolen, toaringen, handfatet, kakel ovanför handfatet, duschen och i badkaret. I köket bör du använda det på diskbänk och i vasken och på kaklet ovanför diskbänken. Det samma sura rengöringsmedlet bör du använda mot salt, och rostfläckar.

rengöringsspray

Använd basiska rengöringsmedel i köket

I köket, till exempel där det kan förekomma mycket fett, olja eller sot, bör du använda ett rengöringsmedel med högt PH-värde, ett basiskt rengöringsmedel med andra ord. Använder du vanligt diskmedel, eller miljövänlig såpa räcker det som rengöringsmedel för kök, spis, ugn och köksfläkten.

Använd såpa eller diskmedel på möbler

I övriga rum, där du behöver rengöra bord, bänkar och möbler, räcker det med lite såpa, alternativt diskmedel med i små mängder. Här är det viktigt att du använder en fuktad trasa och helt enkelt torkar bort damm, eller smuts. Ofta finns det fettfläckar kvar av fingrar som har fingrat på möbler, bord eller på TV, eller på fönster. Har man barn, kan man se deras små fingeravtryck som ofta har haft fett på sig.

Använd samma rengöringsmedel på golvet

På golv, som trä, plast eller linoleum bör du tänka på att det blir smutsigt av jord, eller det du får med dig utifrån. Därför passar det bra med ett alkaliskt rengöringsmedel med ett PH-värde mellan PH 7-8. På trägolv och linoleummattor passar det bäst med miljövänlig såpa i vattnet. Däremot är det mycket viktigt att du tar bort fläckar ganska så genast på linoleummattor. Fläckar på ett linoleumgolv har en förmåga att krypa ner i golvet. Och kan du bli svårt att avlägsna. Ett plastgolv kan du i princip vilket rengöringsmedel som helst.

Anlita en professionell städfirma

Tycker du att detta var krångligt? En professionell städfirma har denna kunskap i ryggraden. Är det svårt, eller trist att hålla på med städning, kan du hellre anlita en hemstädningsfirma. Det finns en hel del att välja mellan som du bor i en större stad i Sverige, säg till exempel i Västerås, Örebro, Göteborg, Malmö eller Stockholm. Känner du inte till någon kan du alltid googla hemstädning Västerås, om det nu är där du bor, eller så fortsätter du läsa här.

26 Mar 2018