Tips för att rengöra tvättmaskin


Kan man - behöver man! - verkligen rengöra en tvättmaskin? Ja, frågan är relevant sett till att många verkar leva i någon slags villfarelse att saker som gör saker rena inte kan bli smutsiga; det kan gälla en dammsugare, det kan handla om en diskmaskin och det kan - som i det här fallet - handla om en tvättmaskin.

Vi skulle vilja vända på steken och säga att dessa maskiner i allra högsta grad måste hållas efter och rengöras då dessa är den naturliga slutstationen för smuts, fläckar och skräp.

Det är klart att en tvättmaskin måste rengöras och bli fri från smuts, dålig och unken lukt och andra detaljer som riskerar att sätta sig på de kläder du tvättat och vill ha rena och fräscha. Frågan om man behöver rengöra en tvättmaskin bör alltså ställas på ett annat sätt och enligt följande: hur ska man gå tillväga för att rengöra en tvättmaskin?

En vit tvättmaskin

Rengöra tvättmaskin - så gör du

I de flesta fall så handlar det om att de nytvättade kläderna som plockas ur en tvättmaskin luktar lite surt och unket. Det kommer av två anledningar: antingen så är tvättmaskinen boven i dramat eller också så är själva tvättstugan orsaken. Det senare är inte alls ovanligt.

En tvättstuga ligger ofta i källaren, det är kallt, fuktigt och rått där och allt detta skapar en otrevlig lukt som sätter sig i klädernas fibrer. Detta i form av exempelvis mögel som stormtrivs i fuktiga utrymmen och där är inte en tvättmaskin något undantag - tvärtom: den är en perfekt grogrund för fukt och mögel och det måste du dels vara medveten om och dels också - naturligtvis - motverka.

Något som lyckligtvis går att göra och utan vare sig större kostnader eller någon högre grad av ansträngning. Här är två enkla tips kring hur du kan gå tillväga för att rengöra din illaluktande tvättmaskin:

  • Första tipset - Ättika och bikarbonat. Bikarbonat går att hitta i den lokala daglighandeln, men om då inte skulle vara fallet så kan du testa med bakpulver. De har samma aktiva ingredienser, men med skillnaden att bakpulver är utspätt. Använder du bakpulver så kan du således använda lite mer än om du har bikarbonat.

Så här gör du:

Ta fyra matskedar med bikarbonat och blanda dessa i med lika stor del av Ättika 24%. Det kommer att förvandlas till en pasta och denna ska du använda som tvättmedel. Skopa ned pastan i facket där du normalt häller ditt tvättmedel alltså. Steg två är att du häller fyra matskedar med Ättika direkt in i tvättmaskinens trumma och att du därefter kör ett program på högsta tänkbara värme. Torka av öppningen och luckan till din tvättmaskin efteråt och du har en maskin som är som ny sett till hygienen.

  • Andra tipset - Citronsyra och Askorbinsyra. Mycket kan sägas om Ättika, men särskilt gott luktar det inte. Det är en doft som är tung, som gör det svårt att andas och som får vissa att krokna totalt. Därför kan vi också ge ett annat tips om hur man kan rengöra en tvättmaskin; ett tips som är lite mer behagligt och som dessutom ger ifrån sig en väldigt fräsch doft. För detta behöver du dels en halv påse med Askorbinsyra, dels en halv påse citronsyra och dessutom tolv stycken tabletter för din diskmaskin.

Så här gör du: 

Blanda askorbinsyra och citronsyra i lite vatten. Häll sedan i sex liter varmt vatten i trumma och toppa detta med blandningen av askorbin- och citronsyra. Kör ett varmt och långt program och avsluta med sköljning. Steg två är att du tar sex tabletter för diskmaskinen och placerar dessa där normalt häller tvättmedel. Kör ett program igen - samma hetta och samma längd. Upprepa detta med de sex återstående tabletterna och avsluta med att torka rent både trumma och fack. Låt luckan vara öppen för att fukta av ordentligt. Klart!

Behöver du hjälp av en professionell städfirma kan vi rekommendera Viklunds Städ, som erbjuder hemstädning och en rad andra städtjänster.

26 Aug 2019