Tips för att rengöra diskmaskin


Viktigt att rengöra din diskmaskin

Diskmaskinen underlättar vår vardag och är dessutom väldigt bra sett ur ett miljövänligt perspektiv - det enda kruxet är hur man ska rengöra en diskmaskin? Behöver man överhuvudtaget göra det och sköter inte maskinen det på egen hand med tanke på det heta vattnet och maskindiskmedlet?

Du behöver definitivt rengöra din diskmaskin och du behöver speciellt hålla koll på vissa delar. Det handlar inte om att - som vid exempelvis en rejäl ugnsrengöring - lägga ner en massa timmar och slita ont. Att rengöra en diskmaskin kräver inte alls så mycket och det är ett väldigt effektivt sätt att A) få renare disk och B) få en maskin som håller längre.

diskmaskin

Fördelar med en diskmaskin

Det som förr var lite av en extravagans i hemmet har idag blivit något som liknar standardutrustningen i ett kök. Det är bra. En diskmaskin skapar mer tid för umgänge, den ger skinande ren disk och då dagens modeller dessutom är mer effektiva, drar mindre el, är skonsamma mot porslinet och är synnerligen tystlåtna.

Står du i valet och kvalet om du verkligen behöver en diskmaskin i ditt kök så är svaret, utan tvekan, ja. Det finns dessutom modeller som är mindre och som passar även i trängre utrymmen; att addera till modellerna som går att ha stående på köksbänken. Vi ska även nämna att priserna gått ned kraftigt och att du idag kan få en väldigt bra maskin även med en tightare budget att jobba med.

Så här ofta ska du rengöra din diskmaskin

Det enda som krävs för att ha en trogen kamrat som hjälp med all disk är alltså skötsel, rengöring och underhåll. Rengöring är i sammanhanget det du ska fokusera på och du ska göra det ungefär fyra gånger per år - mer behövs inte. Du kan således välja att rengöra din diskmaskin vid vår, vid sommaren, inför hösten och kring jul och därigenom också få en maskin som står emot tidens tand.

Så här kan du rengöra din diskmaskin

Hur ska man då göra? Det finns några olika metoder för att rengöra en diskmaskin och vi tänkte visa på några av dessa. Innan dess så ska vi emellertid säga följande: var noggrann med att skölja av tallrikar, glas och bestick innan du ställer in dem i maskinen. Det är ofta gamla matrester som fastnar, som sprider dålig lukt och som försvagar maskinens inneboende funktionalitet och effekt. Börjar du skrapa av- och skölja bort matrester så mår din maskin, helt enkelt, bättre och du får ut mer av den. Där handlar det om att skapa sunda vanor i familjen.

Med det sagt så tänkte vi visa två sätt att rengöra en diskmaskin. Det ena handlar om att få ren maskinens väsentliga delar inuti - spolarmar och filter. Spolarmarna sitter strax under den övre lådan och de är dessa som sprider hett vatten då du diskar. Armarna är utrustade med små hål och det är ur dessa vattnet flödar. De hålen kan klegga igen och här kan du exempelvis använda en ståltråd eller en tandpetare och lirka bort det som fastnat. Lite pilligt - men med väldigt tillfredsställande resultat som följd.

Den andra delen är filtret och det är något som är enklare att göra rent; detta då du bara plockar ur korgen i botten, tömmer den och sköljer innan du åter placerar den på sin tilltänkta plats.

Lukten - det stora problemet

Det många pekar på som problematiskt är att en diskmaskin kan lukta väldigt illa - trots att den nyss kört ett hett program. Den unkna odören går att komma till bukt med och här skulle vi vilja slå ett slag för Ättika. Ättika är perfekt för att ta bort odörer, det är effektivt mot kalkavlagringar och det dessutom väldigt bra för att få bort fett - allt som finns i en diskmaskin alltså.

Det enda du behöver göra är att hälla ungefär en deciliter Ättika i botten av diskmaskinen och att du därefter kör ett program. Vill du har en annan doft än den starka ättikan så kan du därefter köra ett tomt program där du hällt ungefär två matskedar citronsyra i botten av din diskmaskin. Det ger en fräsch och härlig doft som sprider sig över hela köket.

Avsluta med att ta en mjuk tandborste för att rengöra längs gummikanten av maskinen.

Video - Tips för att rengöra diskmaskin

26 aug 2019