Tips för att rengöra tangentbord


Behöver man rengöra sitt tangentbord och hur ofta ska man i så fall göra det? Svaret på det första frågan är att man definitivt ska rengöra tangentbord och på den andra frågan så är svaret att man ska göra det ofta - betydligt mer frekvent än vad många gör.

Frågar du gemene man om när denne senast gjorde slag i saken och rengjorde sitt tangentbord så kommer svaret att vara väldigt vagt och luddigt. Faktum är att många överhuvudtaget aldrig rengjort sitt tangentbord; trots att man kanske haft samma dator i flera år och att den även används på en daglig basis. Hur många andra saker kommer undan med denna direkt styvmoderliga behandling och hur många andra saker används dagligen utan att rengöras? Inte många.

Det handlar inte om funktionalitet. Skulle ett tangentbord fungera sämre som en följd av all smuts så skulle man förmodligen också göra rent det oftare. Fungerar det så bryr man sig inte på samma sätt och vad gäller ett tangentbord så rengörs detta först om man spiller något - läsk, vatten, kaffe, sportdryck - över det.

Rengör tangentbordet av hygieniska skäl

Vi skulle vilja peka på en annan detalj kring varför vikten av rengöring måste tas på allvar: bakterier. Det samlas mängder av bakterier på ett tangentbord och i och med att du hela tiden petar med dina fingrar på bordet så kommer bakterierna att föras vidare via dina händer.

Har du dessutom - som så många andra - lite sämre vanor på jobbet där du exempelvis äter vid din dator så kan spillet från måltiderna hamna på tangentbordet varpå mögel bildas. Äckligt, inte sant?

Nej, se till att göra det till vana att rengöra ditt tangentbord. Det handlar om hygien och om att bli kvitt en riktig bakteriehärd. Dessutom handlar det inte om något större projekt.

Så här kan du rengöra ditt tangentbord

Det finns en skillnad mellan att rengöra ett tangentbord tillhörande en stationär dator och en bärbar sådan. Den förra är enklare att rengöra och den klarar dessutom av exempelvis spill på ett bättre sätt. Spiller du lite läsk över ett sådant tangentbord så är det inte hela världen; det är bara att torka av och sedan låta tangentbordet i fråga torka innan användning.

En bärbar dator och tangenterna på en sådan däremot, där måste man vara mer försiktig och delikat vid rengöringen. Vanligt är att tangenterna klibbar ihop så pass mycket att man måste lirka bort dem för att få rent och det kan innebära att datorn tar skada. Här kan man försöka använda exempelvis tops för att rengöra.

I övrigt så kan denna lilla trestegsraket fungera för att få ett rent, fräscht, välfungerande och hygieniskt tangentbord igen.

  • Börja med att koppla ur tangentbordet. Vänd det upp och ner och skaka bort alla smulor. Ta sedan dammsugaren alternativt en hårtork (inställd på kalluft, så klart) och rengöra mellan tangenterna.
  • Det finns rengöringsmedel avsedda för elektronik i välsorterade butiker. Köp sådana produker och använd en rengöringsuk av mikrofiber för att torka rent. Om du inte har tillgång till dessa rengöringsmedel så kan det fungera med vanliga våtservetter.
  • Isopropanol! Det är en slags sprit som finns både på Apoteket och hos olika elektronikaffärer och som gör rent ditt tangentbord på djupet. Doppa tops i spriten och gnugga försiktigt på varje tangent. Låt torka och inga bakterier finns kvar. Se till att aldrig spraya rakt över tangentbordet. Man måste vara försiktig då för mycket fukt kan skada funktionen; i synnerhet då, som sagt, på en bärbar dator.

Nyfiken på hur professionella städfirmor arbetar? Besök https://www.städfirmavästerås.com

3 Sep 2019