Tips för att rengöra din vattenkokare


Man behöver aldrig rengöra en vattenkokare då det heta vattnet effektivt tar död på alla bakterier…

Frasen hörs inte sällan då man påtalar att någon bör rengöra en vattenkokare på exempelvis arbetsplatsen. Frågan är om den stämmer - tar verkligen det heta vattnet död på bakterier och behöver man i och med detta inte bry sig om rengöring? Den stämmer inte. Långt därifrån.

Faktum är att en vattenkokare i många fall är en riktig bakteriehärd och att det dessutom samlas många andra otrevligheter i botten av kärlet - kalkavlagringar, fett och smuts - och dessa kan man dels bli sjuka av och dels så ger de också en konstig bismak då vattenkokaren används. Ska du dricka snabbkaffe och känner en konstig smak så tyder detta på att det är dags att rengöra din vattenkokare; detsamma, naturligtvis, om du ska dricka thé eller om du använt din vattenkokare i syfte att snabba på kokningen av pastavatten.

Smakar det konstigt så är det dags att agera. Dessutom kan du upptäcka smuts och kalkavlagringar med blotta ögat och det innebär således att det är slut på ursäkter kring varför den aldrig rengörs. Öppna locket, titta ned och sätt igång med detta enkla projekt.

Innan vi visar hur du kan rengöra din vattenkokare på ett effektivt sätt så ska vi även nämna att det inte är ovanligt att dessa drabbas av rostangrepp. Du kan prova - genom de metoder vi ska visa senare - att få bort rosten, men skulle den kvarstå så är rådet att åka med vattenkokaren till miljöstationen och säga farväl till den. Allt har, trots allt, en begränsad livslängd och så även en vattenkokare.

Så här kan du rengöra din vattenkokare

Med det sagt så börjar vi med att visa våra tips. Båda dessa involverar produkter som kanske inte i första hand förknippas med städning - Citronsyra och Ättika. Faktum är dock att framförallt Ättika är lite av ett universalmedel vad gäller städning och rengöring. Ättika tar död på unkna odörer, det löser upp fett och det gör att även den mest ingrodda kalkavlagringen blir ett minne blott.

Det fungerar nästan oavsett vad som ska städas och här kan vi nämna allt från fönsterputs, rengöring av kakel och vidare till att få rent i ett avlopp. Nu gällde det emellertid din vattenkokare och så här gör du för att rengöra denna med hjälp av ättika.

  • Börja med att hälla två deciliter ättika i vattenkokaren och fyll därefter på med åtta deciliter vatten.
  • Slå på kokaren och låt det koka upp.
  • Låt stå i femton minuter innan du häller bort vatten och ättika.
  • Fyll behållaren med vatten och koka upp. Upprepa detta fyra-fem gånger med nytt vatten varje gång.
  • Är vattenkokaren fortfarande ofräsch så kan du med fördel upprepa proceduren ännu en gång.

Citronsyra då? Ja, fördelen med denna metod är att den inte luktar så mycket. Man kan säga en del om ättikans fördelar, men doften är långt ifrån angenäm och behaglig. Tvärtom så kan den upplevas som både starkt och direkt påfrestande. Har du svårt för starka dofter så kan citronsyra i samband med rengöring av vattenkokare vara en bättre lösning. Så här gör du:

  • Fyll kokaren med vatten och häll ned två matskedar citronsyra. Kör på full effekt och låt stå i några minuter. Upprepa detta några gånger till dess att din vattenkokare ser fräsch ut igen. Lycka till!
3 Sep 2019