Tips för att rengöra en induktionshäll


Induktionshällen är lättare att hålla efter än vad en vanlig spisplatta är, men det är ändå inte helt lätt att rengöra en induktionshäll. Det är något som många bittert fått erfara och det kommer ofta av en kombination av slarv och av falsk trygghet. I och med att en induktionshäll har en slät yta som är lätt att torka av så tror många att det inte innebär några svårigheter vid rengöring.

I kombination med att det handlar om högre värme och snabb avsvalning så tar man för givet att ingenting kan bränna fast om det hamnar på hällen i fråga. Vilket verkligen inte är fallet: matrester och allehanda spill kan definitivt bränna fast på en induktionshäll. Att addera till detta det vanliga slarvet och den vanliga - jag-gör-det-senare-logiken.

Allt detta gör att då man väl ska rengöra en induktionshäll så tvingas man ta i så pass mycket att ytan repas och att man i och med detta får en väldigt ful spis - som dessutom, i och med reporna och skadorna, riskerar att fungera sämre. Så var det med det. Men lyckligtvis så krävs det inte så mycket för att rengöra en induktionshäll. Sköter man underhållet regelbundet och håller efter så är det definitivt inga problem att hålla ytan snygg och fräsch.

Om - vi säger om - man skulle glömma och möts av en extremt smutsig häll så behöver inte heller det innebära slutet för din induktionshäll. Nej, inte om du använder dig av våra små knep och tips.

Tips för att rengöra en induktionshäll

Det första tipset handlar om att hälla bakpulver över hällen och låta detta dra in över natten - eller åtminstone i några timmar. Först så torkar du med en fuktig trasa, därefter strösslar du på bakpulver och sedan så kokar du upp vatten som du - försiktigt! - häller på. Det som nu sker är att det heta vattnet reagerar med bakpulvret - vilket dels innebär att all smuts löses upp och dels också att det kommer att börja skvätta, spraka och pysa. Var beredd på det så att du inte blir rädd. Då vattnet svalnat så torkar du rent med en trasa och din häll är skinande ren igen.

Tänk på att många repor kommer av att du använder fel utrustning. Exempelvis svinto kommer att förstöra den fina ytan och så även - i vissa fall - den vassa sidan på en tvättsvamp. Ett tips är att du använder dig av nätet som apelsiner ligger i. Det är mjukt nog för att vara skonsamt mot ytan och samtidigt tillräckligt hårt för att ta bort smuts.

En annan sak som kan vara bra att göra till en vana är att spraya en lösning av ättika, vatten och någon matsked bakpulver över hällen efter varje användning. Den här lösningen kan du ha i en vanlig sprayflaska stående bredvid induktionshällen och använda varje gång du lagat mat. Bättre underhåll än så kan du knappast ge din induktionshäll och försök att göra det till en vana. Om du gör det så kommer du enbart att behöva använda en fuktig trasa för att hålla efter din spis. Lättare än så kan det knappast bli, eller hur?

Fler smarta städtips finns att hitta på denna hemsida: https://www.städfirmaeskilstuna.se

3 Sep 2019