Tips för att rengöra micro


Att hålla efter och rengöra en micro är något som måste göras. En smutsig mikrovågsugn är lika med en ohygienisk sådan och många skulle förmodligen vrida huvudet av avsmak om de visste vad som slutligen hamnade i maten de dagligen värmer.

Trots detta så blir mikrovågsugnen väldigt styvmoderligt behandlad och detta i synnerhet på arbetsplatser runt om i Sverige. Det är också där som mikrovågsugnen verkligen behöver rengöras; tänk själv efter hur många som använder den på er arbetsplats, vad som stoppas i den och hur pass mycket som kan tänkas fastna. Äckligt, inte sant?

Det många behöver är en snabbkurs i att rengöra en mikro och detta i kombination med vanligt hyfs (torka ur efter användning, använda lock och så vidare) ger dels en bättre hygien och dels också en avsevärt mycket längre livslängd på mikrovågsugnen i fråga. Visst, det kan vara svårt att städa upp någon annans rester och det ska därför till att alla, så att säga, drar sitt strå till stacken. Vi ska dock även nämna det absolut bästa då det kommer till att rengöra en micro: det är synnerligen enkelt att göra.

Prova att rengöra micro med citron

Ett tips till varje arbetsplats är att köpa citroner regelbundet och placera dessa citrusfrukter i närheten av mikrovågsugnen. Citron är nämligen toppen då det kommer till rengöring av en micro. Det enda som krävs är en kniv, en trasa, en skål och fyra minuter.

Kort och gott: du tar en kniv, du skär en citron i bitar, du lägger bitarna i en skål med vatten och därefter så kör du mikrovågsugnen på full effekt i fyra minuter och avslutar med att torka av insidan med en fuktig trasa.

Inga starka kemikalier, ingen muskelkraft och inga verktyg: allt som krävs är en citron. Som en bonus - utöver att micron blir skinande ren - så kommer även en ljuvlig, fräsch doft att sprida sig i lokalen.

Ättika - för tuffare smuts

Om citron mot förmodan inte skulle fungera så kan du prova att rengöra din micro med ett annan livsmedel. Detta i form av ättika. Ättika kan användas till annat än att lägga in gurka och andra grönsaker och faktum är att det genom åren i första hand använts just inom städning. Ättika löser upp fett, det tar bort kalkavlagringar och det gör att unkna odörer försvinner. Kort sagt: ättika är perfekt att använda i syfte att rengöra en micro.

Hur? Enkelt. Du tar ungefär en deciliter ättika och häller i en skål där du hällt tre deciliter vatten. Denna skål placerar du i mikrovågsugnen som du sedan kör på full effekt i några minuter innan du torkar rent. Skulle det lukta - vilket inte är ovanligt; ättika är starkt - så kan du med fördel skära några citroner och köra föregående tips enbart i syfte att sprida en fräsch doft av citrus igen. Lycka till!

Video - Tips för att rengöra micro

3 Sep 2019