Så gör du ren en heltäckningsmatta


Har du en heltäckningsmatta hemma, eller någon annanstans som du vill hålla ren? Ett tag var heltäckningsmattorna nästan så gott som bannlysta. De var allergiframkallande och hade man barn ansågs det skadligt att lägga in en heltäckningsmatta i barnens rum. Men nu finns det heltäckningsmattor som inte är lika allergiframkallande som de gamla heltäckningsmattorna. De samlar inte lika mycket damm och med dagens förbättrade dammsugare, får man bort mer damm ur dem. Är mattorna riktigt smutsiga kan man faktiskt mattvätta den. Hyr en mattvätt, eller anlita en firma som kommer och tvättar den åt dig. Kan behövas två gånger om året, om mattan ligger i ett rum där många går över den. Annars räcker det med en gång om året. 

Hyra mattvätt

Man kan hyra en mattvätt. Man fyller den med vatten och rengöringsmedel, följ instruktionerna noga. Den fungerar ganska enkelt och ungefär som en dammsugare. Den sprutar ut lite rengöringsmedel, som löser upp smutsen och sedan suger den in både rengöringsmedlet och smutsen. När du hyr en mattvätt kan du lika bra passa på att tvätta gångmattor, hallmattor, stolar, fåtöljer, dynor, bilklädsel och annan tyginredning, om du så önskar. En heltäckningsmatta som man går på varje dag och med skor på fötterna bör tvättas minst två gånger om året. En matta som ligger i sovrum, åtminstone en gång om året.

Få bort enskilda fläckar

Har du fått en fläck på en heltäckningsmatta behöver du ta bort fläckarna på en gång. Ta diskmedel på en trasa och gnugga bort fläcken om det är något som är lösligt med vatten. Skölj sedan fläcken genom att badda efteråt med en fuktig trasa. Har du fått fettfläckar som inte är lösliga med vatten, som smör, färgkritor eller skokräm kan man ta lösningsmedel som löser upp fettet (diskmedel eller grön såpa).

rengöra heltäckningsmatta

Dammsug heltäckningsmattan ofta

I övrigt bör du dammsuga heltäckningsmattan ofta, minst en gång i veckan. Det för att hålla borta damm från mattan. Om du vet att det finns smuts på heltäckningsmattan, utan att du ser dem, dammsug den efteråt. Har man till exempel ätit med heltäckningsmattan under, kan man utgå från att det finns smulor på mattan, även om du inte ser dem. Man kan även använda torrshampo om man har fått en fläck på sin matta. Då tar man och strör på av torrshampot på fläcken, sedan kan man gnugga eller borsta för att få bort fläcken. Det görs medan torrshampot är torrt. Låt shampot verka i 20-50 minuter. Dammsug fläcken sedan. Torrshampot binder smutsen och lukten som sedan försvinner när man dammsuger bort den. Läs mer om heltäckningsmattor som handlas i Stockholm på heltäckningsmattorstockholm.se.

26 Aug 2018