Enkelt att rengöra duschvägg


Att rengöra en duschvägg är tyvärr något som många slarvar med. Frågan är varför? Detta då duschväggen i fråga har en avgörande roll i hur hela badrummet upplevs och att den, så att säga, sätter standard för hur gästerna upplever det badrum de besöker. Vi tänkte ge några tips på hur du kan rengöra din duschvägg på bästa sätt.

En duschvägg som rengörs frekvent och med rätt metoder spiller över på resten av badrummet. Det är enbart positivt: ser man en fräsch duschvägg så kommer man som gäst i huset också att se att resten av badrummet känns fräscht, inbjudande, hygieniskt och välstädat.

Tyvärr gäller även det motsatta. Det spelar ingen roll hur välstädat du har på golvet, i toaletten eller i handfatet - är din duschvägg smutsig, full av avlagringar eller på något annat sätt ser solkig ut så kommer den känslan att vara genomgående och löpa som en röd tråd genom hela badrummet.

Lyckligtvis så är det inte så svårt att rengöra en duschvägg och genom detta skapa en mer inbjudande plats - både för dig, din familj och för eventuella gäster. Vi visar hur.

Så här rengör du duschväggen

Fler och fler väljer duschväggar av glas och man gör detta av den enkla anledningen att hela badrummet känns både fräschare och att det upplevs som större. Glas är tacksamt sett till det senare, men glas som material kräver även mer omsorg. Att jämföra med dina fönster och den skillnad rena sådana kan göra för hela intrycket av ditt hem. Du ökar ljusinsläpp, du får bättre sikt och du - och dina gäster - ser hemmet som avsevärt mycket renare.

Badrummet är en plats där kalk, mögel och smuts trivs utmärkt. Detta som en direkt följd av fukten. Därför måste man också lägga sig i framkant och inse att exempelvis en duschvägg behöver rengöras betydligt mer frekvent än vad fallet är med fönstren i huset.

Det är inte speciellt svårt, det är definitivt inte ansträngande och det krävs vare sig starka kemikalier eller dyra rengöringsmedel för att rengöra en duschvägg av glas. Det enda som krävs är vatten och ättika. Ättika är ett universalmedel då det kommer till städning i allmänhet och städning i badrummet i synnerhet. Gällande en duschvägg så gör du så här:

  • Börja med att blanda ättika i en sprayflaska tillsammans med vatten. Om du tycker att ättika doftar lite för fränt och starkt så kan du droppa i lite diskmedel också. Diskmedel kan även vara fördelaktigt om din duschvägg är hårt smutsad.
  • Spraya ättika över glaset. Låt detta dra i några minuter innan du tar en blöt svamp och gnuggar runt. Ta därefter en fönsterskrapa och dra av all vätska från glaset. Jobba uppifrån och ned och torka av fönsterskrapan med en torr handduk efter varje våd du dragit. Svårare än så är det inte att rengöra en duschvägg.

Använd ättika även inne i duschen

Glaset på din duschvägg är - mer eller mindre - transparent och det gör att man kan se in i duschen. Det innebär att du även måste hålla rent där inne. Det gäller dels att skapa ordning på allt från tvål till rakhyvlar, schampo och balsam. Ett råd här är att investera i lite djupare kärl för förvaring som döljer så mycket som möjligt och som, i och med detta, ger ett bättre intryck.

Det andra rådet gäller emellertid rengöring. Hur ofta städar du din dusch och hur ofta går du lös på kakel och fogar? Det allmänna svaret på den frågan är: Alltför sällan.

Det går dessbättre utmärkt att använda ättika även för kakel och för fogar och enligt nästan samma modell som ovan. Spraya med ättika, låt dra och använd därefter en borste för att rengöra på djupet. Mellan fogarna - som är smala och svåra att penetrera - så kan en tandborste rekommenderas. Använd en mjukare sådan som inte river i fogen. Skölj med duschmunstycket och låt torka. Voila - du har ett badrum som ser ut att vara i nyskick igen!

1 Oct 2019