Dessa material bäst att tvätta fönster med


Är det dags att putsa fönster? Gjorde du det inte nyss, kanske du tänker, men tidne går snabbt och putsade du dem precis innan jul, är det dags på nytt. Hur ofta man bör tvätta fönster, beror på till exempel hur nära du bor en motorväg, om du bor på landet eller mitt i storstaden, om du bor på bottenvåningen, eller högt uppe i ett flerfarmiljshus, om du bor i villa eller radhus i ett område där trafiken inte är så tät. Bor man på landet, i en villa, kan man behöva rengöra fönster endast två gånger per år; på vintern och en gång på sommaren. Bor man i Stockholm, behöver man tvätta dem säkert minst en gång i kvartalet.

Dessa material är bäst tvätta fönster med

Du behöver:

2 hinkar med vatten

Lite diskmedel eller såpa

2 rena trasor

1 fönsterskrapa

Fyll den ena hinken med ljummet vatten och lägg i några droppar diskmedel, eller miljövänlig såpa. Ta först en blöt och ren trasa och torka rent hela fönstret. Ta sedan skrapan och för den över fönstret, antingen från vänster till höger och dra den omlott så att det inte bildas en rand av vatten plus rengöringsmedel. Eller så drar du fönsterskrapan längs med fönster uppifrån och ner och likadant tills du har skrapat av hela fönstret. Se upp så att inte rengöringsmedel plus vatten bildar ränder på fönsterglaset.

Den andra hinken är till för resten i fönstret

Till sist tar du den andra hinken, och lägger i lite diskmedel eller miljövänlig såpa. Sedan bör du ta den andra rena trasna och torka av fönsterbåge och fönsterkarm med den andra trasan och skölj den i den andra hinken. Den kommer att bli smutsigare snabbare än hinken som du använder till själva putsningen av fönsterglaset. Om du har en trasa med frotté, kommer du att få med mer av smutsen än om du använder en trasa av bomull. Frottén tar med sig smutsen på ett mer effektivt sätt, så har du frottétrasor kan du med fördel använda den. När du väljer fönsterskrapa, ta en som har en med silikon.

Använd inte medel för fönsterputs

Det är onödigt att använda kemikalier som påstås vara effektiva för fönsterputs. Då är det bättre med vanligt och miljövänligt diskmedel eller såpa. Det som förhindrar ränder på fönster är sättet som du använder fönsterskrapan på. Här är det viktigt att se till att när du tvättar, ser till att ta bort ränderna. Eller så anlitar du proffsen till det jobbet, så kan du göra roligare saker än att bekymra dig över ränder på fönster. 

5 Apr 2019