Putsa fönster med ättika


Så länge det har funnits fönster så har det också funnits problem med fönsterputsningen och frågan som nu är på tapeten är om det går att putsa fönster med ättika? Ja, fler och fler har börjat använda sig av just den metoden och som svar på frågan så kan vi säga att det går alldeles utmärkt och att just detta lilla husmorsknep de facto fungerar bättre än de flesta andra. Hur kan man då putsa fönster med ättika och varför är just den metoden att föredra framför andra?

Hemligheten ligger i att ättika är ett perfekt livsmedel då det kommer till att lösa upp smuts och i synnerhet fett - två detaljer som ofta syns just på fönster. Istället för att investera i ett dyrt rengöringsmedel så kan med således med fördel öppna sitt skafferi, ta fram lite ättika och hälla ner några matskedar i hinken. Tillsammans med några droppar diskmedel så gör det susen.

En annan viktig detalj - och anledning till att man kan putsa fönster med ättika - handlar om syran som finns. I många fall så har privatpersoner inga problem med att få bort smuts från rutorna, istället så handlar det om att vattnet ligger kvar, rinner ned och bildar fula små rännilar som är svåra att få bort.

Genom att använda ättika och dra nytta av syran som finns i så torkar vattnet snabbare och därmed så minimeras risken för små streck, flammor och rinnande spår. Kort sagt: att putsa fönster med ättika som en verksam ingrediens i vattnet är verkligen ingen dum idé. Tvärtom: det kan göra en ganska svår företeelse väldigt rolig.

Putsa fönster med rätt redskap

Det viktigaste vid fönsterputsning handlar emellertid om att använda sig av rätt redskap och att hitta rätt teknik. Många gör fel i detta och får därmed ett sämre resultat än förväntat. Vårt råd är att du ser till att ha rent, varmt vatten (med ättika och diskmedel i) i en hink, att du har en fönsterraka som inte är uttorkad och sliten samt att du har torra, rena handdukar/trasor till hands. Du bör även ha en tvättsvamp av en större modell för att riktigt komma åt alla fläckar.

Vid själva putsningen så är det viktigt att du A) använder rikligt med vatten (se till att täcka golven innan - speciellt om det är trägolv) och att du jobbar metodiskt och bestämt. Börja uppifrån och ned och dra rakan med fast hand från topp till botten av fönstret innan du torkar av den och börjar om. Tänk på att torka och putsa alla sidor av rutan; det innebär - i många fall - att fönstret måste öppnas invändigt. Byt vatten med jämna mellanrum. För att få torrt längs sidorna så kan du använda antingen hushållspapper eller en handduk.

Tidningspapper - en metod med brister

Husmorstipset framför alla då det kommer till att putsa fönster handlar om att använda tidningspapper för att torka av rutorna och glaset. Är då det en gångbar metod och något att ta med sig in i vår moderna tid? Nej, vi skulle säga att det finns bättre tips att hänge sig åt. Förr var tidningspapper och trycksvärta av en annan modell och den kunde på ett tydligare sätt binda åt sig smuts.

Idag så trycker man tidningar annorlunda och därmed så har också den tidigare effektiviteten i samband med fönsterputsning försvunnit. Har du inte en samling av dagstidningar från 80-talet att använda så är det också troligt att denna metod kommer att göra dig väldigt besviken (och väldigt svart om fingrarna). Vi skulle säga att det bästa husmorsknepet i samband med fönsterputsning är det vi ovan gått igenom. Det vill säga: putsa dina fönster med ättika!

Repiga fönster kan kräva byte

Märker du ändå att fönstren aldrig ser riktigt rena ut då de har blivit repiga och slitna? Repigt glas, slitna och uttorkade träkarmar ger ett ovårdat intryck och går inte att få helt rena och snygga hur mycket du än putsar. Det kan vara så att det är dags att byta fönster helt och hållet om du märker att du aldrig blir nöjd med resultatet. Det kommer dels att göra det lättare att städa och du kommer att spara stora pengar på uppvärmningen då mycket värme läcker ut genom fönstren. Nya fönster med isolerglas är rätt väg att gå. Kontakta en fönstermontör idag för att få en offert.

23 Aug 2019