Vad en saneringsfirma kan göra


Oroar du dig för att det kan finns radon i ditt hus? Då kan du be en saneringsfirma komma och göra mätningar så att du säkert vet att det finns eller inte finns och om det finns, bör du åtgärda det, så det inte finns där längre.  Radon, asbest, mögel, vad är det? Varför bör man ens bry sig? Både asbest och radon är radioaktiva ämnen som inte är bra och som i bästa fall ger dig hosta och astma, och i värsta fall ger cancer och livshotande sjukdomar. Och det är sjukdomar som ingen vill ha. Då är det bästa man kan göra är att avlägsna alla spår av det.

Vad en saneringfirma gör

En bra början för att bli av med radonet – om det ens finns i ditt hus – är att googla "radonsanering" och sedan skriva in den ort där du bor. Då skriver du "radonsanering Stockholm", eller "radonsanering Malmö", så att du får några förslag av google på sådana som utför radonsaneringar på din ort. Sedan kommer någon bra saneringsfirma som du har valt och som du har förtroende för, och mäter radonhalten i ditt hus och runt huset. Om de då kommer på att det finns radon i ditt hus, så kan du be om offert innan de sätter igång så att du inte får en obehaglig överraskning när du ska betala fakturan. är det också en seruös saneringsfirma bör de komma efteråt och säkerställa att det inte finns något radon kvar när saneringen är över.

Varför en mätning?

Eftersom radon inte syns och heller inte luktar, är det omöjligt på egen hand att märka om det finns radon i eller runt huste eller inte. För att upptäcka radon, behövs det experter som har specialutrustning som kan upptäcka radonet. Radon är en radioaktiv ädelgas som i bästa falla kan ge hosta eller möjligtvis astma, men som i värsta fall ger cancer. Den kan leda till livshotande sjukdomar och bör avlägsnas om det är möjligt. Finns det radon i blåbetongen och blåbetongen är själva grunden eller konstruktionen av huset, kan det vara omöjligt att avlägsna det, men man kan bygga in den så att den inte skadar de boende.

Här finns några bra sätt som en sanerignsfirma kan lösa det hela på. Antingen river man ut själva materialet, och bygger då luftslussar så att man isolerar själva rummet där radonet finns. Man kan även installera riktiga ventiler som leder bort radonet och sedan kan man även bygga in radonet och på så sätt isolera radonet i huset. Här kan du läsa mer om radonsaneringar: https://www.radonsanering.se.

14 Jun 2019