Tvätta skor i tvättmaskin - så gör du


Tvätta skor i tvättmaskin - så gör du. Att skor blir smutsiga är naturligt då det trots allt är de som först möter smutsen som finns på gatan. Dessutom så blir odören ofta ett problem då det kommer till skor. Man kan säga mycket om fötter, men särskilt gott luktar de sällan. Frågan är om man kan tvätta skor i exempelvis tvättmaskinen och därigenom få dem både rena och fria från lukt?

Svaret är ja. Det går utmärkt att tvätta skor i tvättmaskinen. Naturligtvis lite här beroende på vilka skor man har också, men handlar det om vanliga tygskor eller sneakers så finns det sällan några problem. Det man ska tänka på är att alltid läsa skötsel- och tvättanvisningar innan man sätter igång. Dock: även om det står exempelvis handtvätt så kan man ofta tvätta sina skor i maskin. Hemligheten då är att köra på 30 grader snarare än 40.

I samband med att man tvättar sina skor i tvättmaskinen så är det viktigt att man skyddar maskinens trumma. Att låta ett par skor för någon tusenlapp förstöra en tvättmaskin för åtskilliga tusenlappar är, helt enkelt, ingen smart affär att göra. Det är emellertid inte speciellt svårt att skydda trumman: använd en tvättpåse och se gärna till att tvätta exempelvis handdukar samtidigt som du tvättar dina skor.

Torka skorna på rätt sätt

Torkning ska aldrig ske i torktumlaren. Hettan kommer att få limmet att släppa och gummit att tappa form. Lufttorkning är bäst och om du vill påskynda processen så kan du stoppa vanliga tidningspapper i skorna. Ställ skorna i solen eller på en torr, varm plats och låt dem torka rejält innan du sätter tillbaka skosnören igen. Skosnören kan nämligen med fördel tvättas separat och då gärna för hand med hjälp av tvättmedel och en tandborste som du bara gnuggar bort alla fläckar med. Just skosnören och rena sådana gör under för hur din sko ser ut.

En viktig del - oavsett vilka skor du har - gällande tvättning och rengöring handlar om goda vanor och rutiner. Vänta aldrig för länge, se till att borsta av skorna med jämna mellanrum och se till att få bort fläckar innan de hinner sätta sig på djupet.

Så får du bort dålig lukt

Skor luktar ofta illa och speciellt träningsskor har en förmåga att verkligen stinka. Även om man använder doftbollar så kan lukten sitta kvar i både tyg och sula. Hur kan man parera detta? Enkelt! Det första du ska göra är att plocka ur sulan och tvätta den för hand. Du kan med fördel använda diskborste och vanligt diskmedel. Då du är klar så ska du låta sulan handtorka. Om inte så riskerar den att krympa.

Gällande vanliga skon så är bikarbonat en nyckel för att få bort odör. Lägg i några matskedar i respektive sko och placera dem sedan i en påse varpå du lägger in allting i frysen. Låt stå så länge som möjligt - men minst ett dygn - och du kommer att känna att dina skor luktar som nya igen.

13 Nov 2021