Tvätta dunjacka och kläder på rätt sätt


Att tvätta dunjacka och kläder på rätt sätt har många fördelar. Utöver det faktum att plaggen i fråga blir rena - på riktigt och på djupet - så kommer även rätt tvätt att förlänga livslängden. Något som är en klar ekonomisk fördel, med tanke på att exempelvis en dunjacka är långt ifrån gratis. Hur ser det ut i en vanlig familj gällande tvätten egentligen? Det normala är att man har en, möjligen två, stycken tvättkorgar dit man lägger sina kläder så fort de använts. Detta oavsett om de är smutsiga och oavsett om de är svarta, vita eller i någon färg.

Redan där har man gjort många fel. Våra vanor måste ändras i denna fråga. Dels så behöver man definitivt inte tvätta kläder som inte är smutsiga. Att de har använts är inte synonymt med smuts och i många fall så räcker det med att hänga ut plaggen i fråga på vädring för att de ska kännas fräscha igen. Det sparar dels på klädernas livslängd då det inte nöts ut lika fort som om de tvättas efter varje användning.

Dels så finns också miljömässiga fördelar. Att tvätta innebär att vi sliter på vår miljö genom en ökad elanvändning. Dessutom kostar det pengar - både att köra maskinen och att köpa exempelvis tvättmedel. Regel nummer ett är alltså att tvätta lite mer sällan.

Gör det enklare för dig att tvätta

Den andra regeln handlar om att förenkla. Istället för en- eller två tvättkorgar så rekommenderas fyra stycken. En tvättkorg för vanlig kulörtvätt i 40 grader. En för vittvätt - riktig vittvätt. En för 60 grader och avslutninsgvis en tvättkorg för känsliga plagg. Man kan även överväga att använda en extra korg för exempelvis rosa och röda plagg - detta då dessa har en förmåga att färga av sig ganska rejält.

Att ha fler tvättkorgar - givet yta, förstås - gör det enklare att tvätta och att skapa bättre rutiner för vad som ska tvättas under en vanlig vecka.

Val av tvättmedel ska även det nämnas. Här bör man ha tre stycken olika varianter: ett för vittvätt, ett för kulör och ett tvättmedel anpassat för de mer delikata plaggen. Komplettera här gärna med ett tvättmedel som tar bort odör.

Tvätta träningskläder i lägre värme

Detta kan framförallt användas då det handlar om ett tvätta träningskläder. Plagg som ska tvättas i 60 grader. Eller? Nej, här tänker många helt fel. Träningskläder är plagg som tillverkas av syntetiska material och för att de ska hålla så länge som möjligt så kan man med fördel tvätta dem i 30 grader. Då det sällan handlar om fläckar utan lukt och odör så kommer ett speciellt tvättmedel väl till pass att använda. Du får bort lukten - och förlänger samtidigt livslängden.

Finare plagg - använd en tvättpåse

Vad gäller finare plagg av ull och siden så är det viktigt att först läsa om det rekommenderas handtvätt. Om det är möjligt att tvätta i maskin så ska du köra maskinens ullprogram och du kan med fördel använda ett tvättmedel utan enzymer - det förlänger livslängden och gör att kvaliteten bibehålls. Se även till att använda en tvättpåse!

Så tvättar du din dunjacka

En dunjacka är en investering för livet och en livräddare att använda under vår kalla vinter. Tvättningen av en dunjacka får många att backa undan då en sådan brukar innebära att jackan tappar sin form totalt. Hemligheten till att lyckas ligger i att tvätta jackan så lite som möjligt. Tvättar man den för ofta så tappar dunen sin spänst och jackan blir i och med detta pösig och formlös. Återigen så är ett regelbundet vädrande en bra idé.

Vid en tvätt så kan man - precis som vid tvätt av känsliga plagg - använda tvättmedel utan enzymer då sådana torkar ut dunen och tar bort fettet som finns naturligt i dessa. Tvätta i den temperatur som rekommenderas och kör gärna ett extra sköljprogram så att alla tvättrester försvinner. Då du ska torka jackan så vänder du den ut och in och lägger den i tumlaren tillsammans med tre- fyra tennisbollar. Kör ett program och pausa detta med jämna mellanrum för att skaka jackan så att dunen sprids ut. Använd alltid en låg temperatur. Lycka till!

12 Nov 2021