Tips för en effektiv städning av vardagsrummet


Är det dags för en större städning igen? Bara man planerar städningen strategiskt och vet vad man ska göra är chanserna goda att den går mycket fort och blir välgjord. När det kommer till vardagsrummet är städningen ganska blandad. Det handlar delvis om att göra rent textilier, men också om att putsa och rengöra blanka och hårda ytor samt prydnader. I den här texten ger vi tips kring hur du kan tackla din städning i vardagsrummet på enklast möjliga vis. 

Städa badrummet

Fixa gardinerna

Gardinerna står för en stor del av helhetsintrycket i vardagsrummet. Således är dessa viktiga att hålla fräscha och rena. Ett enkelt tips är att börja med att dammsuga dem. Bor du nära en större trafikerad väg, till exempel i centrala Stockholm, är det kanske bättre att slänga in dem i tvätten på en gång. Även om luften i Stockholm är rent sett ur ett internationellt perspektiv, blir det lätt smutsigt om du har haft fönstret öppet mycket. 

Gör övriga textilier dammfria

Prydnadskuddar, plädar, mattor och andra textilier blir lätt dammiga ganska fort. Mattorna behöver dammsugas eller tas ut och skakas eller piskas, medan övriga textilier ofta är lite lättare för att få dammfria. Med dem kan det räcka att bara ta upp och skaka dem lite för att fräscha upp dem. Tänk på att göra det här innan du dammsuger golvet – annars blir din städning lite mer omständlig. Tvätta eventuellt, om det behövs. Glöm bara inte att följa information på tvättrådslappen. 

Vaser

De flesta av oss har många vaser som står i vardagsrummet. Som bekant solkar blomvattnet ner vaserna ganska rejält. Ett tips för att råda bot på det här är att skaka okokt ris tillsammans med lite ättika inne i vasen. Skaka kraftigt. Ett annat kemikaliefritt alternativ är att använda sig av varmt vatten och bikarbonat. För riktigt tuffa fläckar kan du lösa maskindiskmedel i vatten och låta stå över natten. 

Glöm inte detta

  • Putsa fönster

Att putsa fönster behöver man göra med jämna mellanrum. I Stockholm eller i centrala delar av andra större städer kan man behöva göra det särskilt ofta.

  • Torka av persienner

Persienner blir lätt dammiga. Att torka av dem snabbt gör mer än man tror för vardagsrummet. Även persiennerna kan bli lite skitigare av att bo centralt i en större stad (till exempel Stockholm eller Göteborg).

  • Kolla ventilationskanaler och filter

Vid behov kan du rengöra eller byta dessa.

  • Duscha växterna

Växterna kan behöva en frisk dusch ibland. Det kan också vara läge på att titta på att plantera om dem, eller köpa nya. Tyckte du detta tog andan ur dig? Vill du hellre anlita en städfirma som utför städningen i Stockholm hemma hos dig?

21 Jun 2018