Tips för att rengöra ugn


Alla har erfarenhet av hur en riktigt svårt smutsad ugn ser ut - få har kunskapen som krävs för att rengöra en sådan ugn. Det senare är också anledningen till varför många gör precis vad man inte ska göra: man låter ugnen i fråga vara och man får därmed ännu jobbigare att få den ren i framtiden.

Ju längre smuts får dra in, desto jobbigare blir det att få bort smutsen i fråga. Det brukar, gällande ugnen, visa sig den dagen man ska flytta och då en omfattande flyttstädning måste genomföras. Där och då brukar man ångra att man inte tog tag i saken direkt.

Hur ska man då göra för att få en smutsig ugn ren igen och finns det några knep som alltid fungerar? Det finns definitivt sätt som gör din ugn ren igen och vi tänkte räkna upp några tips som brukar fungera.

städare

Tre olika sätt att rengöra din ugn

Felet många gör - utöver att låta smutsen vara - är att man inte tar sig tiden att rengöra ugnen efter varje användning. Det är också lätt att förstå i och med att man ska servera middagen, äta, ta hand om disken och så vidare - ugnen hamnar långt ner i prioriteringslistan för att sedan glömmas bort. Vårt första råd är att man försöker göra det till en vana att rengöra ugnen efter varje användning och därigenom slippa de massiva insatserna senare.

Vårt andra råd är att man låter bli att frestas av de dyra rengöringsprodukterna som finns på marknaden. Dessa innehåller ofta farliga kemikalier och då det går att få rent genom andra vägar så är det onödigt att utsätta sig själv - och naturen - för dessa. Vår erfarenhet säger dessutom att dessa produkter i de flesta fall lovar mer än de håller. Det går lika bra att rengöra en ugn genom andra metoder. Metoder som vi tänkte gå igenom här nedan och som ser ut som följer:

  • Metod nummer ett - Ättika Ättika används inte enbart för att lägga in grönsaker och gurka. Faktum är att det snarare borde stå en flaska ättika i städskåpet än i skafferiet. Det är nämligen så att just ättika är ett nästintill perfekt medel för allehanda städning. Så även för att rengöra en ugn. Det hela är enkelt: du tar en skål - ugnsfast, såklart - och fyller den med 24% Ättika. Därefter så låter du skålen stå inne i ugnen på 50-gradig värme i ungefär en timme. Då klockan ringer så plockar du ut skålen, sprayar lite vanligt rengöringsmedel inne i ugnen och torkar av med en fuktig trasa. Klart!
  • Metod nummer två - Såpa. Det är dags att såpan får en liten renässans igen och detta av den enkla anledningen att medlet i fråga har få konkurrenter. Vad gäller rengöring av en ugn så är såpa blandat med vatten en riktigt bra metod att använda sig av - speciellt för hårt smutsade ugnar. Ta två delar flytande såpa och blanda med en del vatten i en vanlig sprayflaska. Spruta lösningen in i ugnen (kan naturligtvis användas som avslutning även vid tips ett ovan) och sätt sedan ugnen på 150 grader. Låt stå och dra i ungefär en kvart innan du torkar av med en trasa. Låt ugnen svalna först så att du inte bränner händerna.
  • Metod nummer tre - Bikarbonat och vinäger/ättika. Är din ugn riktigt illa åtgången och extremt hårt smutsad så är bikarbonat det du ska använda dig av och enligt följande upplägg: Blanda bikarbonat och lite vatten till en smet - en slags pasta - och smeta denna över de områden som är värst. Fyll därefter vinäger eller ättika (återigen) i en sprayflaska och spruta in i ugnen. En kemisk reaktion kommer att uppstå där det bubbler, fräser och skvätter lite - helt ofarligt. Då det verkat en stund så tar du en trasa och torkar rent. Så lätt är det att rengöra en ugn.

Video - Så rengör du ugnen

 

Rengöra ugn - undvik detta

Vi nämnde ovan att de starka kemikalier och rengöringsmedel som finns på marknaden kan vara lockande att prova. Är det starkt så kommer det också att fungera, eller? Det finns vissa saker att tänka på om du frestas att köpa ett starkare rengöringsmedel för att rengöra din ugn.

Nummer ett är att du ser till att läsa instruktionerna noggrant. Vissa medel är frätande och ska inte komma i kontakt med din hud. Använd handskar i samband med appliceringen. Att medlet kan vara frätande leder oss till den andra saken att ha i åtanke: klarar din ugn verkligen av denna typ av rengöring? I vissa fall så kan den faktiskt ta skada. Vårt råd är att du läser på kring just din modell och försöker hitta fakta om hur du rengör just din ugn. I värsta fall så kan du ringa tillverkaren för vidare vägledning.

En tredje sak att tänka på är att vädra under tiden rengöring pågår. Många pekar på att man upplever andningssvårigheter i samband med att rengöringsmedlet verkar och att lukten kan sitta kvar under en längre tid. Använd gärna ett andningsskydd och, som sagt, se till att vädra ur ordentligt.

I sann Per Morberg-anda så finns det även de som förespråkar att man rengör sina ugnsplåtar med hjälp av en högtryckstvätt. Detta kan fungera, men se då till att använda varmt vatten snarare än kallt. Ställ dig äen frågan om det verkligen är värt det? Tänk på hur mycket vatten som går åt och hur vår miljö påverkas av detta. Det finns andra sätt att få en ren ugn och rena plåtar!


Uppdaterad: 23 augusti 2021

26 Aug 2019