Tips för att rengöra strykjärn


Att titt som tätt rengöra sitt strykjärn är ett måste. Ett smutsigt strykjärn lämnar fläckar och förstör dina kläder och övriga textilier. För många så innebär ett sådant strykjärn ett besök på återvinningsstationen där man kastar bort det för att sedan dra vidare till Ica Maxi i jakt på ett nytt. Totalt onödigt.

Det enda som krävs är en rejäl rengöring och det gamla strykjärnet kommer att vara till belåtenhet igen. För att rengöra ett strykjärn finns det några olika metoder och vi tänkte snabbt gå igenom några av dessa.

strykjärn

Olika sätt att rengöra ett strykjärn

För många så är tid en bristvara och man har i och med dessa inte lust att spendera timmar på att polera upp ett strykjärn till dugligt skick igen. Man kanske heller inte har någon lust att köpa en massa dyra - och starka - kemikalier enkom för att få rent ett gammalt strykjärn.

Ingen av dessa dubier behöver finnas; det är enklare än så att få rent strykjärnet och det behövs heller inga starka produkter som sliter på miljön. Här är våra tips på hur du ska gå tillväga för att vara säker på att skjortan du stryker innan jobbet ska vara hel, ren och snygg samt ge ifrån sig en härlig doft:

  • Den snabba metoden: Den snabba metoden att rengöra ett strykjärn handlar om att använda sig av Ättika. Ättika är för övrigt ett återkommande livsmedel då det handlar om att rengöra saker och ting och detta då det är ytterst effektivt för att ta bort lukt, för att lösa upp och kalkavlagringar och för att få bort fett. Det passar alltså utmärkt i samband med att göra rent ett strykjärn då dessa komponenter ofta syns och måste tas bort. Vi ska även säga att Ättika har en ganska stark doft och att du i och med detta kan öppna ett fönster i samband med den här metoden. Med det sagt, så här gör du: Häll i en matsked ättika i vatten och rör om. Häll sedan ner blandningen i strykjärnet (där du normalt häller vatten) och sätt igång ångan till dess att allt vatten är borta. Fyll därefter på med vanligt vatten och upprepa ännu en gång. Nu är insidan på strykjärnet rent och återstår gör utsidan. Denna rengör du antingen med hjälp av en trasa eller med tops som du pillrar in i hålen. Tänk på att låta järnet svalna innan du sätter igång.
  • Den långsamma metoden: Även här kommer du att behöva ättika , men här handlar det om låta spriten dra in och riktigt marinera strykjärnet. Det gör att det blir rent mer på djupet och mer långsiktigt. Det hela är enkelt: du fyller strykjärnet med vatten och häller i lite ättika. Därefter kan du gå till din tv och slå på en film som är två timmar lång innan du återvänder till strykjärnet och häller bort vatten/ättika. Var noga med att skölja ur behållaren så att dina kläder slipper dofta ättika nästa gång du stryker.

Svårare än så är det inte att få ett rent strykjärn. Skulle du ha bruna fläckar eller något annat förfulande på ditt strykjärn så kan du först fukta en trasa i ättika och därefter doppa den i lite bakpulver för att sedan stryka trasan som en skjorta. Det som nu sker är att blandningen av ättika och bakpulver börjar lösa upp fläckarna på strykjärnet och att detta kommer att se som nytt ut igen.

  • Tilläggas bör att alla strykjärn skiljer sig åt och att en del redan har självrengörande funktioner. Var således noga med att läsa på kring skötsel och rengöring av ditt specifika strykjärn.

Läs mer om städning på https://www.städfirmaörebro.se

26 Aug 2019