Tips för att bli av med kvalster i sängen


Varje gång du lägger dig så har du sällskap av miljoner bakterier och mikrofiber - vi tänkte ge tips om hur du blir av med kvalster i sängen och även andra otrevliga små kryp.

Du gillar kanske att sova ensam och du ser verkligen fram emot att krypa ned i sängen på kvällen. I och med att du - liksom alla andra - även tillbringar en ansenlig del av ditt liv i just sängen så har du således också ganska många stunder att se framemot. Frågan är bara om du verkligen är ensam i din säng? Dessvärre inte. I din säng så samlas det miljoner av olika bakterier och mikrofiber och dessa kommer också att hamna på din kropp.

I vissa fall kan det innebära att du exponeras för sjukdomar, i andra så handlar det om nödvändiga småkryp som de facto skyddar dig från att bli sjuk. Det handlar alltså om både skada och nytta och om att du - genom att agera på ett korrekt sätt - kan separera det goda från det onda.

Varför har du kvalster i sängen?

Kvalster är ett av de kryp som du vill bli av med. Kvalster är ett mikroskpoiskt djur tillhörande spindelsläktet och i din säng finns det ungefär 1.5 miljoner stycken som samtliga kryper omkring på sina åtta ben, utrustade med hullingar, och livnär sig på att äta upp rester av din hud och på att suga upp din svett. Inte särskilt trevligt, men det är inte det som du riskerar att bli sjuk av. Istället så handlar det om avföringen från kvalster och det är en av de största allergener som finns i världen.

Är du överkänslig och lider av exempelvis astma, täppt näsa, kliande ögon, rinnande näsa eller lätt får eksem så kan det vara så att kvalstren i din säng är boven i dramat och att du måste göra deras liv svårare. Varför sängen då? Kvalster älskar varma, fuktiga och mörka miljöer - en säng är således en perfekt miljö för dem att vistas i.

Så blir du av med kvalster i sängen

Om du lider av ovan nämnda besvär så är den bästa lösningen att först och främst bli kvitt med lejonparten av de kvalster som finns i din säng så att du slutar att andas in avföringspartiklarna nattetid. Det kan dock - åtminstone vid exempelvis astma - krävas läkemedel också.

Klart står emellertid att färre kvalster i sovrummet kommer att ge ett lättare liv och därför så tänkte vi några tips för att bli av med kvalster i sängen. Håll till godo!

  1. Sluta bädda! Ja, faktiskt. Den slarviga är vinnaren i detta lotteri. Faktum är att kvalster trivs som allra bäst i mörka miljöer och att du - genom att låta bli att bädda på morgonen - kan skapa vantrivsel för spindeldjuret. Bädda hellre iordning din säng då du kommer hem från jobbet än direkt efter uppstigning. Fräsch luft och solljus är kvalstrens mardröm!
  2. Vädra! Gör det till en vana att vädra ur dina sängkläder.
  3. Tvätta sängkläderna i 60 grader. Idag kan man då rent även vid 40 grader, men just gällande sängkläder så rekommenderas även fortsatt 60 grader då denna temperatur dödar kvalster - och vissa bakterier. Tvätta mer frekvent än vad du (förmodligen) gör i dagsläget. Ungefär var fjortonde dag bör maskinen fyllas med sängkläder. Kuddar och täcken behöver också tvättas mer regelbundet, men där räcker det med en gång i månaden.
  4. Rensa! Försök att hålla sovrummet rent från onödiga textilier som exempelvis mattor, kuddar och filtar.
  5. Håll rent! Dammsug golven och torka efteråt åtminstone en gång i veckan.
  6. Kvalsterskydd. Om problemen fortfarande kvarstår så finns det speciella kvalsterskydd att köpa. Dessa stänger kvalstren ute från sängkläderna och det finns både kuddar, täcken och lakan att investera i.
6 Sep 2019