Ta bort kalk i badrum


Ta bort kalk i badrum - är det ens möjligt att göra på egen hand eller krävs det speciella städmaskiner för att få kakel och fogar fina igen? Ja, det går utmärkt att ta bort kalk i badrum på egen hand och nej, det kommer inte att krävas några speciella verktyg, redskap eller starka kemikalier för att få skinande rent. Med våra knep skapar du åter ett fräscht, inbjudande och hygieniskt badrum igen.

Kalk har en förmåga att sprida sig och speciellt om det handlar om fuktiga ytor som exempelvis badrummet. Det mesta av dessa kalkavlagringar är väl synliga och kan lägga sig som en hinna över kakelplattor, vid fogarna, under duschmunstycke och kran samt synas i toalettstolen. Kalk är något som gör att ett badrum känns ohygieniskt och ofräscht; något som man definitivt inte vill ha - vare sig det handlar om vardagen eller någon bjudning i hemmet.

Det synliga kalket är emellertid bara en sak att tala om. Det finns även kalkavlagringar som inte syns på samma tydliga sätt, men som definitivt måste tas bort med jämna mellanrum. Exempel på detta handlar om tvättmaskinen i badrummet eller om vattenkokare, kaffebryggare och diskmaskin i köket. Fastnar kalk där - vilket det gör - så minskar effekten av maskinen i fråga. Dessutom - vid vattenkokare och kaffebryggare - så avger kalk en viss konstig bismak.

Nej, kalk ska tas bort och gärna så snabbt som möjligt. Med våra tips kan du åter få ett fräscht badrum igen och det bästa av allt är att det inte krävs så mycket ansträngning från din sida.

badrum

Så tar du bort kalk i badrummet

Vi nämnde att det inte kommer att krävas några starka kemikalier för att ta bort kalket. Det är annars det vanligaste misstaget som gemene man begår; man tar för givet att all sorts smuts och alla avlagringar kommer att behöva extremt starka - och dyra - rengöringsmedel. Det är inte bara kostsamt för den egna ekonomin, det kostar även på i det långa loppet och med hela våra miljö i åtanke.

Det troliga är att du redan har de produkter som krävs i ditt hem, men att dessa kanske inte ligger i städskåpet. Mer troligt är att de står i skafferiet eller på din köksbänk. Vår erfarenhet säger nämligen att ättika och vinäger är de bästa sätten att bli av med kalkavlagringar och att detta även gäller de absolut värsta fläckarna. Vi visar hur!

Två tips för att få fräscht i badrummet

För att få bort kalkavlagringar från kranar så rekommenderas att du använder dig av vinäger. Fyll en flaska med varmt vatten och med häfften vinäger. Spraya sedan över kranen och låt det dra i några minuter innan du använder en svamp för att gnugga rent. Skölj av med vatten som avslutning. Vilken typ av kran du har är emellertid avgörande. Det här tipset fungerar inte på kranar i exempelvis guld - där kan vinäger göra så att ytan repas, skadas eller blir flammig. Om det skulle handla om extremt tuffa avlagringar av kalk så kan du med fördel ta vinäger och hälla i en kökshandduk som du sedan lindar runt hela kranen. Låt det stå på det sättet över natten och du kommer - efter att du torkat av - inte att tro dina ögon: kranen är som fabriksny igen.

Vårt andra tips riktar sig mer mot kakel och fogar och de avlagringar av kalk som fastnar där. Även här kan du använda en sprayflaska och fylla den till hälften med vatten. Nu fyller du istället på med ättika snarare än vinäger. Ättika är rena dundermedicinen mot kalk och du behöver bara spruta runt i duschen/längs kaklet innan du borstar bort avlagringarna med hjälp av en hårdare borste. För en mer grundlig rengöring så kan du använda en tandborste för fogarna. Avsluta med att skölja av.

Se till att förebygga

Det avslutande tipset som vi ger handlar om att förebygga. Kalk kommer att synas med jämna mellanrum, det ligger i sakens natur. Ditt jobb blir att, så att säga, mota Olle i grind och förhindra att avlagringarna blir för hårda och starka. De tips vi gått igenom kan hjälpa dig med detta. Se till att ha en flaska med vinäger/vatten och en med ättika/vatten och använd dessa några gånger i veckan. Det sparar dig dels en massa tid och ger dig dels också ett fräschare badrum hela tiden. Kör hårt!

1 Oct 2019