Svar på frågor om städning i hemmet


Kan man få hjälp med städning i hemmet och vad kan man få hjälp med i städväg? Behöver man röja undan i hemmet innan städaren kommer? Ska man själv stå för städverktyg och rengöringsmedel?

Om man känner att man inte kan hålla efter städningen i hemmet på ett sätt som man önskar, så kan man fundera över om man ska ta hjälp av en städfirma istället. Kanske har man inte tiden, inte orken eller lusten att sköta om städningen själv, och då kan det vara en bra lösning att anlita någon annan till det istället. Det första man bör tänka ut är vad man vill ha hjälp med och hur ofta man vill ha det utfört. Sedan letar man upp ett par städfirmor som finns i närområdet. Man kan fråga grannar, vänner och släkt om de har någon att rekommendera. Efter kontakt bokas en tid då städfirman kommer och tittar på hemmet och får informationen om vad som ska utföras och hur ofta. De ger en offert och besked om när de kan komma, och efter det fattar man ett beslut gällande vem man ska välja för städningen.

Hur en städning är upplagd

Innan man anlitar städfirman går man igenom vem som står för vad gällande städverktyg och rengöringsmedel. En städfirma brukar vilja använda egna medel men brukar uppskatta om det finns en dammsugare, svabb och hink på plats som man kan använda. Avtorkning av samtliga ytor, som fönsterhyllor, bänkar, bord och golv, brukar vara grunden i en hemstädning. Kanske vill man även att ugn, spis och mikro ska rengöras. Badrum med toalett, dusch och badkar brukar också rengöras vid varje tillfälle. Och fönster kanske man önskar få rengjorda en eller två gånger per år. Men man kan få rengjort i stort sett vad man önskar.

Förberedelser inför besök

Då man vet om att städfirman ska komma är det en god idé att se till att de ytor som ska rengöras är tillgängliga. Man kanske inte behöver ta bort mattor från golven, men man förkortar absolut städtiden om man plockar undan kläder, tidningar, disk med mera så detta inte är i vägen för städningen. Finns det djur i hemmet så är det bra ifall de är instängda i ett avtalat rum eller i en bur. Man kan också gå en sväng med sin hund eller katt, under själva städningen, om de finns i hushållet.

24 Jun 2020