Städguide när du ska flytta


När man flyttar och ska bereda bostaden för nästa hyresgäst, eller ägare av bostaden är det som bekant mycket viktigt att man gör den så trevlig man bara kan. Den ska ju vara tom, om ni inte har kommit överens om annat. Det är inte okej att lämna kvar saker som man inte har kommit överens om att man ska lämna kvar. När du flyttar in i en ny bostad; villa, lägenhet eller radhus, då vill ju du inte flytta in i den förra ägarens kvarlämnade smuts, eller hur? På samma sätt är det ju för den som ska flytta in i din bostad – hen vill inte ha med dina gamla saker, eller otvättade inredning att göra.

Därför är det så viktigt med att rengör sin bostad innan man flyttar ut. Så hur gör man? Hur rengör man sin bostad så att den som flyttar in inte känner att hen behöver bo bland dina saker, eller din otvättade inredning? Varför inte göra en hel lista med saker som du bör rengöra? Då kan du bocka av den i tur och ordning, som du har rengjort alla detaljer, så vet du att du inte har glömt något. 

Flyttstädning

I köket:

 1. Här ska du rengöra alla vitvaror; såsom kyl och frys. Töm dem först. Ta ut alla hyllor och luckor. Diska och låt torka. Ta en mjuk trasa och diskmedel och torka rent alla kylens och frysens väggar, tak och ”golv”. Torka rent utanpå, på kylens och frysens dörr och handtag.
 2. Rengör spisen och ugnen. Rengör spisens ovansida, alla plattor och bakom spisen. Skruva isär ugnsluckan och rengör mellan luckorna. Torka rent i luckan under ugnen.
 3. Rengör alla köksskåp; torka rent med en trasa inuti och ovanpå. Samt torka alla skåpdörrar, plus knoppar.

I badrummet:

 1. Här ska toalettstolen rengöras ordentligt, både inuti och utanpå, samt toalettringen. 
 2. Handfatet ska rengöras ordentligt, kran och blandare. 
 3. Badkaret ska rengöras utan och innanför, rengör blandaren och alla rör ordentligt.
 4. Golvet ska rengöras, samt golvbrunnen.
 5. Väggarna och kaklet ska rengöras.
 6. Torka av badrumsskåp.
 7. Glöm inte armaturen i badrummet; torka av element, utanpå, innanför och bakom. Torka av badrumslampan.

I alla rum:

 1. Alla fönster ska rengöras, samt alla fönsterbrädor och -karmar utanför
 2. Alla garderober ska rengöras inuti och utanpå, och ovanför garderoberna
 3. Alla golv ska rengöras, samt alla golvlister
 4. Alla innerdörrar ska rengöras samt alla dörrlister och dörrkarmar
 5. Alla vägguttag ska rengöras.
 6. Alla element ska rengöras ovanpå, under och bakom

Om du tycker detta är för mycket att tänka på och du inte har tid till detta är det viktigt att du anlitar en städfirma som gör arbetet. Skulle du själv göra arbetet, och hyresvärden inte skulle godkänna det, då hamnar du ändå på att betala för städningen av en städfirma, så varför inte göra det och bespara dig en massa besvär? Läs mer här om ett städföretag som utför flyttstädning i Uppsala: http://www.flyttstädninguppsala.net.

20 May 2018