Sopmaskiner - Frågor & Svar


Sopmaskiner – frågor och svar

En sopmaskin är ett bra redskap när en större yta ska städas. Det går snabbt, är ergonomiskt och effektivt. Samtidigt är det en maskin man ofta inte är särskilt bekant med om man inte jobbar inom städbranschen eller redan äger en av någon anledning. I den här texten vill vi samla vanliga frågor och svar till dig som funderar på att köpa en sopmaskin, eller som bara vill lära dig mer om dem.

Vad drivs en sopmaskin av?

Sopmaskiner kan drivas på flera olika sätt. Till exempel finns det hand-, gasol-, bensin- och batteridrivna sopmaskiner. Även sopmaskiner som går på diesel kan man stöta på både den svenska och den internationella marknaden. De som är handdrivna används ofta för lite mindre ytor, medan de andra brukar användas på ytor som är större än 250 – 350 kvadratmeter.

Vad kostar en sopmaskin?

En fråga som är mycket svår att ge ett rakt svar på. Det beror helt enkelt på vad dina behov är. Ska du städa en mycket stor yta regelbundet med den, behöver du sannolikt en sopmaskin med en kapacitet utöver det vanliga. Med det följer också ett högre pris. En manuell sopmaskin ligger ofta runt någonstans mellan 1 000 till 1 500 kronor, men det finns sopmaskiner till både lägre och högre priser än detta. Samtidigt finns det bensindrivna sopmaskiner till priser som går över 7 000 – 8 000 kronor.

Vilken sopmaskin passar mig bäst?

När du ska välja en sopmaskin är det bra att först och främst utgå ifrån dina behov. Om det är mindre områden du ska städa kan det räcka med en billigare handdriven sopmaskin, som också har lite lägre kapacitet. Har du istället stora områden du ska rengöra kan det vara läge att införskaffa en sopmaskin med driv. Till exempel en med gasol- eller bensindrift. Dessa kan sticka iväg ganska mycket i pris, beroende på modell och arbetskapacitet. Ekonomin är en viktig faktor, och ingen vill nog betala mer än vad man behöver.

Var brukar en sopmaskin användas?

Sopmaskiner används normalt sett på större ytor som behöver städas snabbt, och där människor ofta rör sig. Till exempel kan det handla om:

  • Stora verkstäder
  • Stall
  • Fastigheter
  • Parkeringar
  • Villor med stor asfalterad yta runt omkring
  • I andra offentliga miljöer

Kan en sopmaskin köras på våta ytor?

Det beror på modell. De flesta sopmaskiner är inte utformade för att användas på våta underlag. Det här beror främst på borstarna. Det finns dock modeller av vissa varumärken där borstarna är snedställda, vilket gör att körning på vått underlag blir betydligt enklare. Det bästa är att helt enkelt höra med företaget du ska köpa sopmaskinen för att vara säker.

3 Aug 2017