Slarva inte med flyttstädningen


En flyttstädning är inte som en vanlig storstädning. Nu krävs det att man tar hänsyn till helt nya typer av utrymmen som man kanske inte ens har tänkt på förut. Det här inkluderar bland annat att noga granska innertaken efter spindelväv och dylikt smuts. Ventilationsöppningar och vattenlåset hör heller inte till de vanligaste typerna av städning.

Många väljer ofta att anlita städhjälp för sin flyttstädning. Det här är särskilt vanligt i större städer som Stockholm och Göteborg, där konkurrensen är hårdare och därmed drar ner priserna en del. Särskilt Stockholm har ett stort utbud av firmor av detta slag.

Men för den som istället vill skona plånboken genom att göra jobbet själv finns det en hel del saker man bör tänka på.

Rengör kakelvägg

Städningen ska vara perfekt

Perfekt. Många bittra flyttstädare får vända tillbaka efter att de fått klagomål på städningen. När man äntligen börjar känna sig klar med de största flyttmomenten och börjar slappna av kan det vara en riktig kalldusch att behöva åka tillbaka för att göra om städningen.

Det är därför bra att börja flyttstädningen så tidigt som möjligt för att inte behöva stressa sig igenom den. Det är visserligen svårt att städa ordentligt när möblerna fortfarande står i lägenheten, men det finns faktiskt saker man kan börja med i god tid.

  • Innertaken – Innertaken är hos de allra flesta inte utsmyckade (och framför allt inte möblerade). Som nämnt i inledningen kan man börja ta bort spindelväv och liknande smuts. Man kan även börja städa vid ventilationsöppningarna. Bor du i en riktigt gammal eller dåligt isolerad lägenhet (tänk ungefär fastigheterna i Gamla stan i Stockholm), visa respekt mot grannarna och städa inte kring ventilationen allt för sent på kvällen.
  • Köket – Oftast så flyttar man ju inte med köket i Sverige (kan förekomma mer frekvent i andra länder), och det kan därför vara läge att se till så att köket är rent och snyggt. Att kontrollera att ugnen är igenbeckad och rengöra plåtarna kan man göra med mycket god framförhållning. Läs mer: städtips kök.
  • Badrummet – Badrummet är också en del av huset vars inredning i de allra flesta fall lämnas kvar. Ibland kan ju badkaret tas bort, en trend som är vanlig i bland annat Stockholm där många av badrummen är trånga och små - det är dock ändå extremt sällan man flyttar med badkaret. Att tänka på är att om du har exempelvis tvättmaskin eller torktumlare som ska överlåtas till köparen, i såna fall ska de rengöras både ut- och invändigt. Se även till att gå igenom alla ytor och att alla kranar glänser. Läs mer: städtips badrum.
15 Apr 2016