Se till din flytt och flyttstädning sker korrekt


Många som flyttar gör detta utan att ta någon hjälp. Det är ett alternativ som har både för- och nackdelar. Den stora fördelen ligger i det rent ekonomiska. Oavsett hur man vrider och vänder på det så är det billigare att hyra en egen flyttbil, leja några vänner och ta hand om all packning och allt bärande själv. Likaså då det kommer till den obligatoriska flyttstädningen. Det kostar pengar att anlita en städfirma.

En annan fördel med att flytta på egen hand ligger i att man själv har ansvar, kontroll och att man därigenom också är mer noggrann. Man behandlar sitt bohag med stor försiktighet och man ser till att ingenting går sönder. Dessutom så gäller den egna hemförsäkringen också. Skulle någonting gå sönder så täcker hemförsäkringen kostnaderna - ofta med ett tak dock - och man är genom detta säker. Vill man ha extra trygghet så kan man också teckna en flyttförsäkring. Då finns ingen ersättningsbegränsning.

Nackdelarna med att flytta på egen hand är ganska givna. Det är jobbigt att genomföra en flytt. Väldigt många saker måste göras både före-, under och efter en flytt. Planeringen innan är ofta avgörande för hur det färdiga resultat blir och ju fler missar som sker, desto mindre tid får man på sig att klara av den flyttstädning som ska göras. Detta gör att många är beredda att betala för professionell flytthjälp. Något som inte ska göras utan att man först undersöker de alternativ som finns.

En seriös flyttfirma ger utrymme för flyttstädning

För det första så bör man vara medveten om att vissa flyttföretag inte håller den klass man kan förvänta sig rent kvalitetsmässigt. Det finns många oseriösa företag på marknaden och det är inte helt lätt att veta hur man ska agera för att separera dessa agnar från vetet.

Vi tänkte ge några tips kring hur man kan göra för att säkerställa en högre kvalitet och hur man hittar en seriös aktör inom flyttbranschen:

 • Försäkring. Hemförsäkringen gäller väl? Ja, om du flyttar på egen hand. Väljer du en flyttfirma så täcker inte din hemförsäkring några eventuella skador. Det är istället flyttfirmans försäkring som ska göra det. Problemet är att många saknar ansvarsförsäkring och att man som kund i och med detta kan hamna i väldigt prekära situationer om olyckan är framme. Att det även finns en trafikförsäkring bör också kollas upp.
 • Bohag 2010. Bohag 2010 är en bestämmelse sluten mellan flyttbranschen och Konsumentverket. Ett flyttföretag som följer dessa riktlinjer ger också bättre jobb där man tar ansvar genom hela kedjan. Det är även fördelaktigt sett till betalningen då det finns tydliga direktiv att förhålla sig inom detta. Priserna får, exempelvis, inte överstiga 15% av det ungefärliga pris ni avtalat om. Det sker inga överraskningar vad gäller totalsumman alltså. Gällande betalning så ska du se till att få ett skriftligt avtal och du ska se till att företaget har F-skatt. Vill du använda Rut-avdraget så är det en förutsättning. Betala aldrig svarta pengar heller och undvik gärna kontanter: begär alltid kvitto.
 • Referenser. Se till att få några nummer till tidigare kunder. Vilka vet bättre om hur ett företag arbetar än de som anlitat företaget i fråga tidigare? Om det inte finns några sådana så är det läge att dra öronen åt sig. Där finns det en del frågetecken.

Dessa punkter kan hjälpa dig att göra ett bättre val. Kolla även hur exempelvis hemsidorna ser ut och om man kan erbjuda speciella lösningar - exempelvis tunga lyft. Det ger indikationer på en högre kvalitet. https://peterakare.se är ett exempel på en flyttfirma som erbjuder den möjligheten och som även i övrigt uppfyller de krav du har rätt att ställa.

Anlitar du en flyttfirma så ger du dig också en enklare väg till flyttstädningen. Det arbetet kan sätta igång nästan i exakt samma stund som den sista kartongen lämnat bostaden. Något som också kan behövas då det arbetet kräver både tid, precision och tålamod.

En sista sak angående en flyttfirma: se till att de, så att säga, håller på etiketten. Att smuts kommer att dras in i samband med en flytt är ofrånkomligt. Ingen kan begära att de som bär ska av- och på skor vid varje passering in i bostaden. Skor är även något som skyddar. Däremot kan man begära att de är försiktiga. Golv, bänkskivor, skåpluckor och andra ytskikt får inte skadas. Det kan påverka exempelvis köpeskillingen. Den som ska flytta in vill göra detta i den bostad han har besiktigat - inte en som har en massa nya skador. Rätt flyttfirma jobbar effektivt, men utan att skada ytskikt.

Använd Rut-avdraget och få en bekväm flytt

Som vi sa ovan så är flyttstädningen det som sätter pricken över i:et. Den måste göras - och den måste vara noggrann. En flyttstädning innebär att allting i din bostad ska städas och detta grundligt. Det tar tid. Räkna åtminstone med en arbetsdag - beroende på hur pass stor din bostad är samt hur hårt smutsade ytor det handlar om. Vi kan här nämna att ett exempelvis följande saker inkluderas i en flyttstädning för att ge ett hum om vilket projekt det handlar om:

 • Alla ytor ska rengöras. Det gäller från golv till tak och där exempelvis garderober och lådor ska städas och torkas.
 • Golvbrunnar och avlopp ska rensas.
 • Fönster ska putsas. Detta från alla sidor och där du även ska torka mellan.
 • Kyl ska rengöras - frys ska frostas ur och städas.
 • Ugn och spis samt alla ugnspannor ska vara klinisk rena.
 • Toalett och handfat ska vara rengjorda.
 • Vask ska vara ordentligt städad.
 • Kakel och klinker ska vara skinande rena

Allt detta är bara ett axplock av vad som ska genomföras i samband med att flyttstädning. Ser man bara till hur lång tid det tar att putsa fönster eller rengöra en ugn så förstår man också varför man behöver varje sekund till sitt förfogande - och varför en flyttfirma kan vara en god idé.

Ett annat alternativ är naturligtvis att ta hjälp även med flyttstädningen. Det går - precis som vid en flyttfirma - att använda Rut-avdraget för. Att låta professionella företag sköta båda dessa detaljer ger dig en mest bekväma flytt du kan tänka dig.

Det kostar naturligtvis pengar, men det kan definitivt vara värt det. Du kan flytta in i den nya bostaden med ett leende på läpparna och samtidigt lämna över nycklarna till de nya ägarna av din gamla bostad med ett gott samvete. Vissa saker är, helt enkelt, värda att betala för.

7 Sep 2020