Så tar du hand om din torra hud i coronatider


Så tar du hand om din torra hud i coronatider. Idag så har många sett vikten av god handhygien. Vi tvättar händerna mer frekvent än vanligt och vi använder dessutom handsprit för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning. Det är bra, men det har även en negativ sida. Många upplever torr hud som en följd av denna ökade tvättning. Vad göra?

Från Folkhälsomyndigheten så är det tydliga rådet att vi ska tvätta våra händer. Det är den enskilt största insatsen vi kan göra för att förhindra en mer intensiv spridning av Covid-19. I kombination med handspritning och att hålla avstånd till andra människor så är detta egentligen det som gemene man kan göra. Och - en viktig sak som man inte kan trycka nog hårt på: undvik att ta dig i ansiktet.

Det idoga tvättandet av våra händer är bra, men det öppnar även upp för andra problem. Många får torra händer, sprickor och eksem som en följd av detta. Vattnet och tvålen som används tar bort bakterier och smuts - men de tar även bort den naturliga oljan som finns i vår hud. Det leder till att vi blir torrare och adderar man dessutom vårt nordiska klimat till detta så blir det hela etter värre.

Lyckligtvis så finns det saker och åtgärder som kan förhindra detta. Vi tittar närmare på några av dessa och hoppas att du hittar en lösning som passar dig och din unika hud. Här måste vi även peka på det uppenbara: den torra huden du har är en ganska liten uppoffring som förhoppningsvis inte pågår allt för länge. Vi får, helt enkelt, ta en smäll för laget i den här frågan.

Tips för att lindra besvären med torr hud

Med det sagt så följer några tips som kan hjälpa dig tillbaka till en mer normal hud:

  • Välj rätt tvål: Många väljer idag en antibakteriell tvål snarare än en vanlig sådan. Det är naturlig att man gör så - men mycket tyder på att detta val bidrar till att händerna blir torrare. Väldigt lite tyder även på att en sådan tvål är effektivare mot bakterier och - i det här fallet - Corona-viruset. Det handlar i så all om en marginell skillnad. Välj således med gott samvete en tvål som är lite mildare och mer skonsam mot dina händer.
  • Klappa - inte gnugga: Hur vi torkar händerna påverkar också. Det vanliga är att vi torkar händerna med hjälp av papper eller en handduk och där vi gnuggar bort allt vatten. Det leder till ökad torrhet. Ett gångbart tips är att istället klappa händerna mot varandra för att få bort all fukt. Man kan även återfukta med hjälp av en handkräm och göra detta medan handen fortfarande har viss fukt kvar - det stänger in vätan och det är något som ger mindre torrhet.
  • Återfukta! Det givna är att du ska återfukta dina händer. Det är naturligt och du kan med fördel välja en fetare handkräm än den som du normalt använder. Vaselin är en annan lösning som fungerar utmärkt. Du ska försöka undvika handkrämer som har en massa ingredienser som riskerar att irritera din hud. Läser du på en innehållsförteckning och ser att det står skrivet retinol eller någonting med anti-age så är det tydliga indikationer på att denna produkt inte är för dig - i det läge som är nu. Detsamma gäller allergener och starka dofter.
  • Använd natten för vila: Huden måste få en chans att återhämta sig. Det sker bäst under natten. Se till att smörja in händerna ordentligt innan du går och lägger dig. Vill du ha ytterligare effekt av den kräm du väljer så kan du med fördel använda ett par tunna bomullsvantar. Det stänger in all fukt. Om du har problem med sprickor så kan du sätta plåster över dessa under dagarna.
7 Apr 2020