Så städar du badrummet bäst


Att städa kan väl alla göra? Det förekommer att en del tror att det är något som kommer av sig självt, men här rekommenderar vi att tänka igenom hur man städar och studera hur professionella städare går till väga när de städar. Man kan faktiskt städa mer eller mindre effektivt. Har man gjort det några gånger, sitter städningen och rengöringen i ryggen. Har man inte gjort det, är det bara att göra en checklista. Då är det bara sedan att bocka av checklistan. Det är en enorm tillfredsställelse att se en lång lista och när man är färdig se att hela listan är bockad. På samma sätt kan man göra i resten av bostaden. Gör listor på det du ser i varje rum och bocka sedan av lsitan. När du är klar mned alla listor kan du gott och väl räkna med att du har ett rent hem.

Städa badrummet

I badrummet

Rengöring av toastolen

Ta först av toaringen. Ställ den till exempel i duschen. Ta en tom sprayflaska och fyll den med två tredjedelar vatten och miljövänlig såpa i resten. Spraya på toaringen som du har ställt i duschen. Låt den vara en stund. Spraya av såpavattnet på stoastolen och inne i stolen. Ta en svamp är avsedd för toastolen – ha olika redskap som du använder för toastolen och som du använder för handfatet, dusch och badkar. Använd redskapen avsedda för toastolen. Torka rent, uppifrån och ner. Avsuta med att ta några tag i toastolen med en toaborste. Torka till sist torrt hela toastolen med en trasa, avsedd för toastolen. Rengör sedan toaringen som du har ställt i duschen. Torka rent först med svampen för toastolen. När det är gjort kan du sedan torka torrt med trasan avsedd för detta. Ställ sedan tillbaka toaringen i toastolen.

Rengöring av handfat

Spraya först i handfat, på kanterna och kranarna med såpavattnet. Ta sedan en mjuk svamp som du har avsedd för handfatet och rengör hela handfatet och kanterna, och kranarna. Avsluta med att torka torrt med en trasa. 

Rengöring av spegel

Ta en tom sprayflaska och fyll två tredjedelar med vatten och en tredjdedelar med ättikssprit. Spraya sedan med ättiksblandningen på spegeln. Torka rent med en mjuk svamp, och torka sedan torrt med en fönsterskrapa på spegeln. Torka med drag som går omlott för att inte få fula ränder på spegeln. Du kan göra likadant om du har fönster i badrummet. Använd då samma redskap och rengöringsmedel och samma tillvägagångssätt.

Rengöring av dusch och badkar

Spraya på först med såpablandningen på duschstället och badkaret. Ta sedan en mjuk svamp som är avsedd för dusch och badkar. Spruta på blandare i badkar och dusch och rengör kranarna. Torka sedan torrt med en trasa.

Rengör badrumsgolvet

Ta en hink och häll varmt vatten i hinken. Häll i en korkfull med grön såpa i hinken. Ta sedan en trasa och en borste. Dränk först trasan i hinken och vrid ur den. Torka sedan hela golvet med trasan. Ta även och torka rent på rör i badrummet. Sedan är du klar.

Du vet väl att du inte måste göra detta? Om du hellre vill, kan du anlita en professionell städfirma som kommer och gör detta. De nya reglerna som kom i och med i år, gör det möjligt att få göra RUT-avdrag även om man bor i en hyreslägenhet. Det innebär att vem som helst kan få göra avdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaderna.

28 Jun 2018