Så ska du städa köket


Är det dags att städa hemma? De flesta brukar bara torka av diskbänk och diska under veckorna, men inte hinna städa sin lägenhet eller villa. De flesta brukar bara hinna städa under helgerna, så därför vill man kanske inte spendera hela dagen under helgen. Därför kommer här en kort guide på hur du kan städa på ett effektivt sätt.

Det är ju viktigt att städa köket. Det är där all maten förvaras och tillagas. Många skadeinsekter kan dras till ett smutsigt kök som flugor till en sockerbit. Det är viktigt att inte lämna matrester kvar, i disken, eller på bordet. Därför är det viktigt att skölja av disk och torka av matborden. Har man en bordsduk bör de skakas av efter varje måltid. Förutom det dagliga städandet bör man rengöra mer ordentligt varje vecka.

Skafferi och kylskåp

Då bör man torka av skafferiets hyllor, torka av kylskåpshyllorna. Många tänker inte på att det kan bli smuligt och fullt med fläckar i kylskåpet. Det är viktigt att med jämna mellanrum torka av hyllor och lådor i skafferiet för att behålla maten fräsch. Passa samtidigt på och släng gammal mat. Då får du en bättre lukt i kylskåpet. Ta loss hyllor i kylskåpets dörr. Diska dem och ställ så de kan torka. Torka av alla andra hyllor. Diska även lådorna och ställ dem för torkning.

Spis och ugn

Förutom att alltid torka av spisen efter varje gång som du har använt den, bör du varje vecka rengöra och torka av spisen mer ordentligt. Då tar du värmeknapparna (om du har sådana). Du rengör på utsidan av spisen. Spraya i ugnen med ett medel som löser fett. Låt det står och dra. Torka sedan bort med stålull alla fettfläckar, torka sedan med en disktrasa bort det som kommer ur stålullen. Skölj trasan ordentligt och torka rent i hela ugnen.

Fönsterbrädor och golv

På vardagarna behöver du inte torka av fönsterbrädor, men det bör du göra i din veckostädning. Torka även av fläkten ovanför spisen. När du har torkat av spis, ugn, fläkt och fönsterbrädor bör du dammsuga och ta med vatten och såpa på golvet så du får bort alla fläckar vid diskbänken och spisen. Torka även kökskåpen med en ren trasa och rengöringsmedel.

Sopor

När du städar är det viktigt att slänga alla slag sopor som samlas i köket. Passa på att rengöra under diskbänken. Där samlar det sig ofta smuts och matrester. Sortera så gott det går, glas för sig, plåt och aluminium för sig, pappkartonger för sig och så vidare. 

19 Jan 2018