Så rengör du markiser


Markiser ger skön skugga, ett angenämare inomhusklimat och skyddar mot viss insyn - men hur rengör du markiser på bästa sätt och hur kan då få bort den smuts som förfular intrycket av denna exteriöra detalj? Vi visar hur du ska gå tillväga för att få rena markiser igen.

Markiser har åter seglat upp som ett självklart val gällande solskydd. Det är lätt att förstå varför. Markiser är estetiskt tilltalande, de är – idag – lätta att manövrera, de går att anpassa till husets estetik och de är idag även anpassade efter ett nordiskt klimat; något som gör att de håller betydligt längre än vad föregående modeller gjorde.

Ett led i hållbarhet och livslängd är emellertid skötsel, underhåll och det faktum att man måste rengöra sina markiser. Smuts, avgaser och annat skräp kommer obönhörligt att solka ner dina markiser och genom detta också dels ge en kortare livslängd och dels också förfula intrycket av hela ditt hus. Lyckligtvis så är det inte alltför svårt att rengöra markiser och vi tänkte rada upp några gångbara tips kring detta. Vi ska - för sakens skull - även visa hur du absolut i n t e ska agera.

Skaffa markis i Stockholm

Undvik ångtvätt, tvättmaskin och högtryckstvätt

Vi börjar med vad du ska undvika. Många har börjat förenkla rengöringen av markiser genom att använda exempelvis ång- eller högtryckstvätt. Vi skulle inte rekommendera detta då dessa maskiner kommer att förkorta livslängden snarare än att göra dina markiser hållbara för framtiden. Det som sker är att fibrerna i duken påverkas negativt och att – vid ångtvätt – värmen kan krympa hela duken. Detsamma gäller för tvättmaskinen.

Vi ska även säga att du inte behöver några starka rengöringsmedel för att få en markis ren. Det räcker med att använda hårdtvål eller tvålflingor (som båda finns i välsorterade affärer). Tänk på att exempelvis såpa, klorin eller rengöringsmedel för ditt tralldäck kommer att gå ganska hårt åt den skyddande beläggning som finns på markisen. Skadas denna så kommer livslängden att förkortas avsevärt. Undvik!

Så här rengör du markiser på bästa sätt

Okej, nu vet du hur du inte ska göra och vad du ska undvika i samband med att du rengör markiser. Den rätta vägen att gå är istället den som följer:

  1. Börja med att fälla ut din markis och håll fronten lågt. Det ger ett bättre fall som leder bort vattnet.
  2. Har din markis en kappa? Den kan du med fördel rengöra separat. Ta loss den den och placera den på en plan yta varpå du spolar av den och använder en svamp frö att få bort smutsen.
  3. Ta en vanlig trädgårdsslang och spola av duken. Se till att hela ytan får vatten över sig – det rinner bort som en följd av fallet på fronten.
  4. Använd en mjuk borste och en hårdtvål – alternativt tvålflingor – och gnugga ut tillsammans med ljummet vatten.
  5. Skölj av din markis och låt den sedan vara kvar i sitt utfällda läge för att soltorkas.
  6. Passa även på att rengöra stativ och andra metalldetaljer. Det räcker med en mjuk borste, ljummet vatten och diskmedel för att få metallen skinande igen. För mindre, mer svåråtkomliga ytor, kan en tandborste vara ett bra verktyg.

Svårare än då är det inte att få rena, fräscha och estetiskt tilltalande markiser igen. Vi ska dock även säga att detta är ett projekt som bör göras två gånger per år och gärna då i samband med höst- och vårstädning. Tänk även på att välja en dag då solen skiner för att kunna dra nytta av solskenet i samband med torkningen. Här kan du läsa mer om det är så att du önskar dig markiser i Hägersten: https://www.markiserhägersten.se.

16 Sep 2019