Så rengör du gjutjärnspannan


Vi har alla stått och tittat ner i den efter användning och funderat hur vi ska få den ren - vi tänkte därför göra slag i saken och berätta en gång för alla: så rengör du gjutjärnspannan.

Gjutjärnspannan är speciell i förhållande till mer moderna stekpannor. Detta syns vid rengöring och det kanske framförallt känns då du håller den i handen: en gjutjärnspanna väger avsevärt mycket mer än en panna med teflon.

Gjutjärnspannan är ett bättre val

Varför ska man då välja en gjutjärnspanna då den är svår att rengöra och dessutom tung att hålla i? Av den enkla anledningen att den ger betydligt bättre smak till det du tillagar. Dessutom så håller den i princip - och genom rätt skötsel - i flera hundra år (och blir bara bättre med tiden).

En annan sak som talar till gjutjärnspannans fördel ligger i att en teflonpanna kan avsöndra giftiga ämnen och kemikalier som kan vara skadliga och till och med cancerframkallande. Det måste man hålla koll på. Så fort en spricka syns eller där det yttersta lagret börjat synas så är det dags att åka till miljöstationen och vinka adjö till en teflonpanna; en sådan kan vara farlig och bör inte längre användas.

Sett ur ett ekonomiskt perspektiv så är således en gjutjärnspanna - som håller i hundra år, minst - att föredra framför panna av teflon vars livslängd är ytterst begränsad och som dessutom spricker vid alltför höga temperaturer. Fördel gjutjärn alltså. Men hur är det med rengöringen och finns det några tips som vi kan ge?

Undvik diskmedel och fräscha upp gjutjärnspannan

Det stora misstaget som folk gör då de ska rengöra gjutjärnspannan är att man häller i en massa diskmedel. Det är ett stort fel. Detta då diskmedel kan skada ytan och därmed också A) ge smak till maten och B) förkorta livslängden. Man kan emellertid förstå varför folk häller diskmedel i sin gjutjärnspanna och detta av den enkla anledningen att saker bränns fast. En panna av gjutjärn blir extremt het och det gör att olika saker lätt fastnar och blir svåra att få bort. Man tar alltså diskmedel, häller i och fyller på med vatten. Det gör inte saken bättre.

En annan sak som många undviker är att hälla vatten i gjutjärnspannan efter användning; något man avstår från då vattnet kommer att skapa ett inferno av rök och att det kommer att spridas en odör i hela köket. Om detta kan vi säga att man bör hälla vatten i en gjutjärnspanna och att man bör göra det så snart som möjligt efter användning. Håll dig under fläkten bara så att inte brandlarmet går.

Vatten alltså. Är det allt som krävs för att rengöra en gjutjärnspanna? I princip ja, men man kan även ta till några andra knep för att få den ren på djupet. Att koka upp lite vatten och samtidigt hälla i lite flingsalt är ett husmorsknep som rekommenderas. Då vattnet svalnat så gnuggar du med den gula sidan på en tvättsvamp och vips så försvinner alla beläggningar.

rengöra stekpanna

Så sköter du gjutjärnspannan

En gjutjärnspanna blir bara bättre med åren, men det är också något som kräver underhåll. Att rengöra på ovan nämnda sätt är en del av underhållet. Att torka ur med hushållspapper efter varje användning är en annan sak som måste göras. Det viktigaste är emellertid att olja in pannan och få den där härligt, fettglänsande ytan som varje välskött gjutjärnspanna har.

Det är inte speciellt avancerat att olja in den heller. Häll några droppar matolja i pannan och gnugga runt med lite hushållspapper. Har du stekt lök eller exempelvis pannkaka så behöver du heller inte diska ur pannan. Där räcker den med att torka av den med hushållspapper och låta det feta dra in till nästa användning.

4 Oct 2019