Rengöra kristallkrona | Så rengör du en kristallkrona


Är du ute efter att skaffa en kristallkrona så finns en stort utbud på sajten https://www.lyster.se/.

En kristallkrona skapar ett mäktigt speglande ljus i det rum som den hänger i. I alla fall om kristallerna hålls efter och är putsade. Om man inte tar hand om kronan är risken att den tappar sin glans. Många drar sig för rengöring eftersom man tror att det är väldigt svårt. Men det behöver varken vara svårt eller ta lång tid.

  • Damma ofta

Den grundläggande rengöringen av en kristallkrona sker under veckostädningen. Ta en dammvippa och damma av kristallerna försiktigt. Genom att regelbundet göra detta behöver man inte djuprengöra lika ofta. Det kan mycket väl räcka med att djuprengöra en gång varje nionde månad.

Rengöra kristallkrona på djupet

  1. Välj om rengöring av kristallkronan ska ske på plats eller om den ska monteras ner. Om den ska hänga kvar är en rekommendation att lägga ett paraply under. Det uppfällda paraplyet kommer att fånga upp eventuella kristaller som faller ner utan att de går sönder.
  2. Lägg ut tidningspapper eller handdukar under paraplyet. Det är bra för att fånga upp smutsigt vätska vid rengöringen.
  3. Om man istället väljer att ta ner kristallkrononan för att rengöra den kan man lägga den på handdukar som ligger utbredda på golvet. När den läggs ner ska man lägga ner den sakta och medsols. Därmed kommer alla kristaller att lägga sig åt samma håll vilket underlättar rengöringsprocessen. Låt den alltid bli helt torr innan den hängs upp – vänta alltså några dagar.
  4. Vid nedmontering av kristallkronan är det en stark rekommendation att markera varje bit och rita upp hur den satt ihop. Det kan se enkelt ut när man tar isär den – men bli betydligt svårare när man ska sätta ihop den.
  5. Damma av först. Då får du bort en hel del damm och smuts som annars skulle fastna på trasan.
  6. Se till att stänga av strömmen. I och med att en kristallkrona lättast rengörs med vatten och vatten kan vara strömledande är det viktigt att stänga av strömmen innan man påbörjar arbetet.
  7. Putsa kristallerna med bomullshandskar. Man kan självklart ha en vanlig bomullstrasa men det går betydligt fortare med dessa handskar. Därmed kan man putsa kristallerna med händerna snabbt och effektivt. De allra största prismorna och eventuella armar kan behöva torkas av med trasa.
  8. Glöm inte glödlampan! Det är lätt att glömma glödlampan som lätt drar till sig både smuts och damm. Men gör ren den med en helt torr trasa. Risken är annars att lampan går sönder.

Lycka till!

kristallkrona

28 Apr 2017