Så rengör du din mobil från bakterier


Så rengör du din mobil från bakterier. Intresset för desinfektion och rengöring är stort i dagsläget och detta givetvis av förklarliga skäl. Corona-viruset har vänt världens vardag upp-och-ner och så kommer det också att vara för en oöverskådlig framtid. Vår insats består i att hejda epidemins framfart och det gör vi bäst genom att hålla hårt på vår hygien och att vara restriktiva gällande möten med andra människor.

Vi tvättar händerna, vi håller efter i våra hem, vi nyser- och hostar i armvecken och vi jobbar - i den mån det är möjligt - hemifrån. Det räcker långt, men här ska vi även titta närmare på hur man rengör andra saker och tar bort bakterier från dessa. Mobilen är det föremål som används absolut mest i vardagen och klart står att denna tekniska pryl är en bakteriehärd utan dess like. Därför måste den rengöras och det är något som måste ske dagligen.

Hur ska man då göra? Först och främst så ska vi inte sprida en massa oro i onödan. Gällande Covid-19 så finns det motsträviga uppgifter kring hur smittan sprids och om föremål - exempelvis mobilen - kan vara smittspridande. Vissa hävdar att ytkontakt kan sprida smitta - andra säger det motsatta. Klart står emellertid att det definitivt inte skadar att rengöra mobilen från bakterier. Även om Covid-19 inte skulle spridas genom ytkontakt så får du definitivt bort en del andra bakterier och annat smuts.

En intressant detalj i sammanhanget är att en underökning visar att en vanlig mobil kan ha 35 gånger så mycket bakterier som en toalettsits. Värt att veta, eller hur? Vår prylhygien kan definitivt bli bättre.

Använd mikrofiberduk för rengöring av skärmen

En mobiltelefon är känslig och måste också hanteras varsamt. Gällande rengöring så bör man hålla viss försiktighet. Ser man till skärmen så rekommenderas att man använder sig av en mikrofiberduk som du fuktar lite lätt. Det kan även fungera bra med samma typ av näsdukar som du använder för att rengöra dina glasögon. Om du skulle ha en svårt smutsad skärm så kan du prova att doppa - försiktigt - duken i lite vatten utspätt med tvål innan. Det ger effekt.

Ett annat sätt att rengöra mobilen handlar om att plocka isär den och komma åt mer på djupet. Det behöver inte ske lika frekvent som gällande skärmen. Ta bort mobilskalet och rengör med lite diskmedel, handsprit eller tvål- och vatten. Återigen dock: var försiktig så att den inte tar skada.

Ny teknik - solariedöda alla bakterier

Det finns även andra metoder som kan fungera. En ny teknik som lanserats innebär att man låter mobilen, så att säga, sola solarium. Med hjälp av UV-ljus så kan du - enligt företaget som säljer lösningen - ta bort 99% av alla bakterier som finns på skärmen. Det kanske låter som en utopi, men faktum är att det rent teoretisk är en fungerande metodik. Särskilda UV-lampor används även inom andra områden - sjukvården, exempelvis - för att ta bort bakterier. Värt att prova, med andra ord.

Video - Så rengör du din mobil från bakterier

 

Sunt förnuft räcker längst

Varifrån kommer då alla bakterier som hamnar på din mobil? Vi försöker knyta ihop säcken på ett logiskt och elegant sätt här. Det mesta handlar om din egen handhygien. De flesta bakterier som kommer på mobilen härleder från dina händer och dina fingrar. Det gör att du - genom att tvätta händerna och sprita dem med jämna mellanrum - också kan påverka detta i en positivt riktning.

Du kan även tänka över var du lägger din mobil - undvik allmänna ytor och exempelvis handfat på toaletter. Ska du ringa så kan ett headset vara en bra lösning som minskar kontakten mellan hand och skärm. På det stora hela dock: se till att hålla en god handhygien och kombinera detta med regelbunden rengöring med en mikrofiberduk. Det räcker långt!

7 Apr 2020