Så löser du stopp i avloppet


Ättika och bikarbonat - så löser du stopp i avloppet. Ja, det behöver faktiskt inte vara svårare än. De flesta stopp handlar om fett, om matrester och om allehanda saker som kommit att blandas ihop och fastna i avloppet. För att dessa ska lösas upp så är ättika och bikarbonat rena dundermedicinen.

Stopp i avloppet är irriterande och då det dessutom kan föra med sig en viss odör så är det också något som påverkar inomhusmiljön. Detta i kombination med att man vet att det handlar om ganska äckliga saker i samband med rengöring gör att många drar sig från att ta tag i problemet. Det behöver man inte göra. För att få bukt med denna problematik så kan du göra enligt följande och slippa bli smutsig om händerna, slippa känna doften, slippa skruva i rör och slippa ta på dig förklädet:

  • Ta en kopp och blanda bikarbonat och salt
  • Häll det i avloppet.
  • Häll ner några centiliter ättika i samma avlopp. Nu kommer det att fräsa och leva om ett tag; detta som en följd av den kemiska reaktion som bidrar till att stoppet försvinner. Var beredd på detta oljud.
  • Koka upp vatten och häll sedan detta rakt ned i avloppet - var försiktigt så att det inte skvätter. En vattenkokare är att föredra i och med att den ofta har en pip att hälla ur.
  • Spola vatten och kontrollera att det flödar som det ska.

rengöra avlopp

Vid svårare stopp - kontakta en rörmokare

Den här metoden fungerar ofta alldeles utmärkt, men vi ska även säga att alla stopp inte är lika lätta att bli av med. Vissa stopp kan kräva att du använder dig av en vaskrensare. Om så är fallet så kan du börja med att hälla vatten i diskhon, tejpa för avrinningshålet och sedan lägga vaskrensaren mot golvet på hon. Börja därefter att röra den upp och ner - ganska kraftigt - till dess att stoppet släppt.

Vissa stopp kräver ännu mer än så. Då är tipset att du ringer en rörmokare - i synnerhet om det handlar om stopp som återkommer i en jämn takt. Det är inte normalt utan då handlar det ofta om ett symptom på något värre. Det kan innebära att något fastnat eller att rören och ledningar inuti huskroppen är i ett särskilt dåligt skick. Oavsett vilket så finns det lösningar på detta och vi visar tre metoder som en rörmokare kan ge råd om:

  • Stamspolning. Har någonting fastnat i stammarna - rören och ledningarna - så kan stoppet spolas bort med hjälp av hett vatten i hårt tryck. Det kan vara exempelvis en råtta eller något annat skadedjur. Problemet är snabbt åtgärdat och kostnaden låg.
  • Relining. Är stammarna hårt ansatta så kan en relining vara lösningen. En relining har kommit fram som ett bra komplement till stambytet - som förr var det enda alternativet. Med hjälp av hårdplast som sprutas in i stammarna så får man också nya rör inuti; detta ingrepp kräver inte alls lika stora uppoffringar och är avsevärt mycket billigare. Det mesta tyder på att det här är framtidens melodi.
  • Stambyte. Stammarna måste bytas ut och det innebär att man måste riva ut väggar på toaletten - i vissa fall även i köket - för att komma åt. Det kostar pengar och det innebär att er familj kommer att tvingas leva i ett byggkaos under en period. I vissa fall finns det emellertid inget alternativ än just ett stambyte. Då är det bara att bita ihop. Det kunde vart värre. Med det menar vi att om du inte A) ringt en rörmokare och B) genomfört ett stambyte så skulle du kunnat få en omfattande vattenskada som haft potential att förstöra ert hus. Det är ett sämre alternativ, eller hur?
4 Oct 2019