Så kan du vårstäda i vinter!


Nu när det är sista dagen på året, kan det vara dags att börja planera för våren. Det är ingen dum idé att städa ur det gamla och ta in det som är nytt. Vad är då bättre än att göra en riktig vårstädning mitt i vintern? Då man slänger ut allt gammalt damm och dammar av mattor, filtar, täcken, lakan, bordsdukar och lägger in dem i garderoben och tar fram allt som påminner om våren och ser fram emot att ljuset återvänder igen.

Det kan ju vara lite för tidigt mitt i vintern att tvätta fönster, och det kan man gott och väl skjuta upp till senare i vår. Desto mer kan man ta bort julgardiner och städa undan granen, julsaker, tomtar och troll, men spara gärna alla adventstjärnor och låt dem hänga kvar eftersom det fortfarande är ganska mörkt. Dem kan man ha som extra belysning och mer ljus mår vi alla bara bra av.

Börja med köket...

Det är alltid klokt att börja i köket när man ska vårstäda. Eftersom det är så nära inpå jul, tänker vi att du säkert har julstädat och redan har det tipp topp där hemma. Ändå hinner det samlas en del skräp här och där när man är många och alla är hemma. Det kan liggar damm på golvet och julpapper, remsor, band och småsaker hr och där. Ta vara på det julpapper som du vill spara, men släng resten. Har du tagit ner julgardinerna kan du hänga upp nya och fräscha. Ta bort alla juldukar och lägg på nya och ljusa som du kan ha hela våren sedan.

...sedan badrummet

I badrummet är det inte så mycket att ta bot julsaker, förutom en och annan ljusstake och julblomma (?) kanske. Har man blomsterarrangemang som är juliga, kan man bara ta bort tomtarna, eller de röda banden så påminner de genast mycket mindre om julen och fortsätter vara snygga. Dem kan man ha kvar precis som det är. I badum är det sedan att spreja på med rengöringsmedel i hadnfat, dusch, toastol, toaring och badkar. Sedan tar man olika trasor till handfat, badkar och toaletten. Här är et mycket viktigt att inte torka handfat och badkar med samma trasa som man har torkat toastolen med. Så gör det till en vana att alltid ha olika trasor till de olika badrumsporslinen.

Städa undan i  vardagsrum...

Här kan det finnas mest att städa. Det eftersom de flesta av oss, brukar ha de flesta julsaker i vardagsrum. Ta bort allt som påminner om julen. Lägg undan dem i en särskilt låda som man kan placera i förrådet sedan. Lägg i silkespapper sådant som är särskilt känsliga. Har man julsaker av porslin, behöver de läggas i silkespapper, liksom dekorationer i julgranen. Har man haft julgransljus så lägger man ljusen en och en i särskild förpackning och lägger sladdarna längst ner i förpackningen. Sedan slänger man granen. Ta med en sopkvast och sopa undan allt barr som har kommit efter granen och dammsug sedan hela vardagsrummet; blombrädor, golvet, hyllor, soffor och överallt där man har tagit bort juldekorationerna. Där kan man även torka med rengöringsmedel och en trasa.

... och till sist sovrummet

När man väl är färdig med vardagsrummet, och fått bort alla julsaker, granen och torkat bort allt damm och dammsugit golvet, soffor, fåtöljer och mattor är det sedan dags för sovrummet. Även här är det bra  om man torkar rent på fönsterbrädor och dammsuger golvet, byter lakan och torkar med en ren trasa och rengöringsmedel på alla ytor. Sedan är det bara att pusta ut och klappa sig själv på axeln för att man har vårstädat. Jobbigt? Tråkigt? Ja, det kan det vara. Då kan man i stället anlita en städfirma som gör jobbet istället. Och det är inte heller fel!

30 Dec 2019