Så här rengör du marmor


Så här rengör du marmor. Marmor är ett material som verkligen signalerar lyx och lite guldkant i tillvaron. Har man exempelvis marmorskivor i köket så visar man att man har lite koll på läget, att man prioriterat hemmet och att man väljer de tidlösa, klassiska lösningarna. Marmor är ett hårt naturmaterial. Men, detta ska inte förväxlas med att det klarar av vad som helst. Hårdheten till trots så är nämligen marmor känsligt och det är något man måste tänka på. Inte minst i samband med rengöring.

Om det är något som ska undvikas i närheten av marmor så är det syra. Syra skapar en reaktion på marmor - och dessutom en ganska kraftfull sådan. Rent krasst kan man jämföra den erosion som sker i samband med mötet mellan marmor och syra som att stenen äts upp.

Minsta spill eller oaktsamhet med syra i köket kan få ödesdigra konsekvenser. Du kanske skär en citron och lämnar skalet på bänkskivan, du kanske spiller lite tomat eller också så skvätter du vinäger i samband med att du lagar mat. Allt detta kan leda till väldigt fula fläckar som beror på den frätning syran i dessa livsmedel sätter igång.

Samtidigt - och som en fördel med marmor - är att det handlar om ett naturmaterial. Varje bänkskiva och varje kakelplatta som tillverkas i marmor är unikt och skapade av naturen. Det gör att man på ett annat sätt kan acceptera även fläckar: det är ett imperfekt material och varje fläck är också en följd av att livet haft sin stilla gång.

Rengör marmor på ett enkelt sätt

Därmed naturligtvis inte sagt att man inte ska undvika att spilla saker på en marmorskiva och därmed heller inte sagt att man inte ska hålla efter och rengöra ytan. Tvärtom! Har du valt marmor så har du också valt en exklusiv lösning och betalat en ansenlig summa för detta. Den investeringen ska du också se till att den blir lönsam.

Det bästa tipset i detta och den bästa vägen att skapa en marmorskiva som håller över tid - och som ser fräsch ut - är att skapa sunda rutiner. Att rengöra skivan dagligen och efter varje användning är nyckeln till hållbarhet och till att lyckas få marmorn att åldras på ett vackert sätt. Det viktiga i detta är att använda rätt produkter.

Vis av det vi ovan gått igenom så vet du nu att syra och marmor inte alls passar bra ihop. Detta innebär att det rengöringsmedel du använder inte under några som helst omständigheter ska vara surt. Undvik de citronbaserade alternativen som finns i hyllan i din lokala butik. Likaså ska du även undvika produkter som utlovar en slipande effekt. Dessa kommer att göra ytan både matt, livlös och även fläckig.

Fokusera istället på en gammal klassiker i form av såpa. Såpa är perfekt att använda för att rengöra marmor och du får dels bort all smuts - och dels också lite extra skydd. Du kan använda en vanlig trasa för att torka av ytan med. Ett bonustips, speciellt för dig med barn, är att måttbeställa glas och placera en skiva vid spisen. Denna kommer effektivt att fånga upp det mesta av det spill som obönhörligen sker just där.

16 Nov 2021