Så här rengör du bilbältet


Så här rengör du bilbältet. En bil mår bra av regelbunden rengöring och detta av flera skäl. Dels så blir det trivsammare att köra. Man mår bättre och blir gladare i en ren bil. Dels så handlar det även om att förhindra sjukdom. Baciller och bakterier sprids på ett tydligt sätt inne i en kupé och genom aircondition så kan en hel familj snabbt bli sjuk om bilen inte hålls efter rent hygieniskt. Dessutom finns ekonomiska skäl också: en fräsch bil som underhållits genom regelbunden städning har ett högre marknadsvärde.

Varje enskild del i bilen bör rengöras - och med lite olika tekniker. Ser man exempelvis till säkerhetsbälte så ska ett sådant behandlas lite annorlunda än vad gäller övriga delar inne i kupén. Detta av rena säkerhetsskäl. Ett säkerhetsbälte fyller en livsviktig funktion och det är också tillverkat av ett material som inte får ta skada. Av den anledningen kan man heller inte använda vad som helst i samband med rengöring. Dessutom bör man kolla vad som rekommenderas av den tillverkare som bilen är gjord av.

Rent generellt så är emellertid såpavatten att rekommendera i samband med rengöring av bilbältet. Ta en liten skål med ljummet vatten med lite såpa i, använd en trasa och gnugga över bältet - detta med speciellt fokus på de delar som har exempelvis synliga fläckar. Torka av med en handduk efteråt. Ett bonustips - för att behålla elasticiteten i bältet - är att smörja med lite vinylspray efteråt.

Ta dig tid att rengöra bilen invändigt

Nyckeln till att lyckas med att rengöra en bil invändigt är att se till att man har tiden på sin sida. Som vid all städning och all typ av rengöring så är tiden avgörande kring både hur det färdiga resultatet blir - och kring huruvida ditt eget humör hålls på en bra nivå.

Ett tips i detta är att ta en tripp till en bilhall. Se det som en liten utflykt och se det, framförallt, som ett sätt att få använda riktigt bra hjälpmedel. Dammsugaren du kan låna där håller en avsevärt mycket högre kvalitet än den du har stående i skrubben hemma - och den är också enklare att hantera. Börja med att ta ut alla mattor ur bilen och rengör dessa. Gå sedan vidare till ratt och säten innan du ger dig på instrumentbrädan och växelspaken.

Har du barn så är du säkerligen medveten om att det kan finnas en del spill och kladd - både i deras barnstolar och under dessa. Var metodisk här: plocka ur och rengör alla dessa saker var för sig och använd gärna exempelvis Vanish för att få tyget rent. Skinnsäten - om du har sådana - kan du torka av som vanligt och sedan använda läderbalsam för att få den där härliga lystern igen.

Det viktiga är att du med jämna mellanrum de facto rengör din bil även invändigt. Att den blir smutsig är en underdrift och ju oftare du tar dig tid att rengöra den - desto mer pengar kommer du att få i samband med en vidareförsäljning. Detta alltså utöver alla andra fördelar som finns.

10 Nov 2021