Så här gör du rent din skärbräda


Så här gör du rent din skärbräda. Skärbrädan fyller en väldigt viktig funktion i köket. Dels så skyddar den bänkskivorna från fula hack och märken, dels så räddar den även knivarna som används och dels så handlar det även - numera - om en estetisk fördel. En snygg skärbräda i trä ger hela köket ett lyft och är, till skillnad mot en i plast, något som man gärna kan lämna framme. Frågan är hur man rengör en sådan?

Många väljer bort en skärbräda i trä av rent hygieniska skäl. Man väljer plast då en sådan inte alls blir lika smutsig och full av bakterier som en modell i trä gärna blir. Detta stämmer emellertid inte riktigt överens med verkligheten. Rätt skött så kan en skärbräda i trä vara betydligt mer hygienisk än vad motsvarande alternativ i plast är. Förklaringen till detta ligger i att A) bakterier trivs betydligt sämre i trä än i plast och B) skårorna som bildas när du skär för djupt med kniven självläker i trä - i plast så är de alltid kvar. Det är också i dessa skåror som bakterier frodas som allra bäst.

Två enkla sätt att rengöra en skärbräda i trä

Det vi säger är inte att plastskärbrädor helt ska ersättas av modeller i trä. Vi säger bara att man med fördel kan kombinera dessa. Då det kommer till vissa livsmedel - rå kyckling och fisk - så finns det heller inga alternativ: i samband med att du hantera sådana så ska du alltid använda plastskärbrädor som kan köras i diskmaskinen efteråt. Det ska du aldrig göra med en skärbräda i trä. Den ska istället rengöras på annat vis. Lämpligen då enligt dessa två metoder:

Alternativ ett - citron och salt:

Börja med att torka av din skärbräda med en trasa och se till att alla rester försvinner. Skär sedan en citron på mitten och ta ena änden och gnugga den mot ytan. Häll därefter på grovt salt och låt det dra i ungefär en halvtimme. Därefter tar du den andra halvan av citronen och gnuggar bort allt salt innan du sköljer av med vatten. Enkelt, inte sant?

Alternativ två - Ättika och bakpulver.

Gör exakt som ovan, men avsluta allting med att blanda lite ättika och bakpulver som du lägger på brädan. Ta en citonhalva, gnugga in och skölj av. Detta ger en lite djupare rengöring och kan med fördel göras någon gång i månaden.

Att underhålla sin skärbräda i trä handlar om mer än bara daglig rengöring. För att träet ska hålla sig snyggt och åldras på ett vackert sätt så krävs det lite ansträngning från din sida. Först och främst så ska du - precis som gällande alla andra saker gjorda av trä, exempelvis ditt golv - undvika vatten. Blötlägg aldrig en skärbräda i trä på samma sätt som du gör med plast. Det torkar ut träet och gör att det spricker och får fula fläckar.

Återfuktning ska ske genom olja. Här fungerar det bra med egentligen vilken olja som helst. Vanlig matlagningsolja exempelvis. Smörj in, låt stå över natten, torka av - du har en skärbräda som ser helt ny ut. Lycka till!

17 Nov 2021