Så fixar du vårstädningen


Om du inte redan tagit hand din vårstädning redan är det hög tid att börja tänka på det nu, för snart är ju sommaren här på allvar. I den här artikeln kommer vi att ge smarta tips om hur du snabbt får bostaden ren och snygg inför de ljusa månaderna för året. Smuts och damm syns ju mycket tydligare då…

Vi är medvetna om att många har en stressig vardag, med arbete och familj och så vidare, och att tiden inte alltid räcker till. Men hinner du inte med själv finns det många företag som kan hjälpa till med hemstädningen. Bor du till exempel i Stockholm har du alla möjligheter att hitta en bra hemstädservice till förmånligt pris. Dessutom gäller det så kallade RUT-avdraget för denna typ av tjänster, vilket gör att hemstädningen blir väldig överkomlig.

Men här fokuserar vi i första hand på hur du kan ta hand om vårstädningen själv.

Vi tar det område för område:

Dammsuga golvet och mattan

Så städar du köket

Rengör diskbänk och kylskåp ordentligt. En våt mikrofiberduk brukar räcka för att få fettfläckar och bakterier från rostfria ytor men skulle det inte göra det kan du använda diskmedel eller såpa. Samma rengöringsteknik gäller inuti kylskåpet. Här är det förstås viktigt att du är noggrann och rensar ordentligt bland matvarorna. Ett knep för att få bort dålig lukt är att låta en dagstidning ligga i kylskåpet under ett dygn.

Har du skärbrädor som är gjorda av trä är ett bra tips  att skrubba av dem med salt och en diskborste.

Ugnen kan du spraya invändigt med två delar såpa och en del vatten. Slå sedan på ugnen till 100-150 grader och låt den stå på i cirka tjugo minuter. Därefter kan du använda en svamp för att enkelt torka bort den ingrodda smutsen.

En liknande teknik kan användas för rengöring av mikrovågsugnen, men där ställer man skål med vatten och citronsaft och kör ugnen i två minuter på full effekt. Därefter kan man använda en våt svamp för att torka av.

Så städar du badrummet

Här är ofta ingrodd smuts i badkaret den svåraste nöten att knäcka. Det problemet kan du lösa genom att hälla salt på en citronhalva och skrubba. Finns det rostfläckar i badkaret kan du avlägsna dessa med en svamp med vinsyra på.

Avloppet är ett annat område som kan vara jobbigt att ta sig an. Här rekommenderar vi handrensing med en vaskrensare eller en vanlig diskborste. Därefter kan du spola avloppet med kokande vatten; för att få maximal effekt av spolningen kan du blanda i lite vinäger (cirka 50 milliliter) och lite bakpulver.

Toalettstolen och tvättstället är det inga konstigheter med. Använda såpa eller vanligt diskmedel för att rengöra dessa. Citronsyra kan användas för att få bort infärgningar på stolen.

Så städar du golv och mattor

En torr mikrofibermopp är tillräckligt för att tvätta golvet i de flesta fall. I svåra (smutsiga) fall kan man ha en våt mopp lite såpa. Har gummisulor lämnat svarta fläckor på golvet kan du använda ett radergummi för att få bort dem. Mattorna sopas med skurduk som är väl urvriden.

Behöver du hjälp med vårstädningen kan vi rekommendera ett besök på denna sida: www.storstädningstockholm.biz.

15 Jun 2017