Så fick städare utan erfarenhet 30 000 kr i lön


Städare är ett yrke med relativt låg lön. När tidningen Kommunalarbetaren sammanställde genomsnittslönen för städare runt om i Sverige landade siffran i de flesta kommuner på mellan 21 500-23 500 kr. Visserligen spelar erfarenhet och var i landet man jobbar in men något högavlönat yrke är det knappast. Det är ytterst få som får 30 000 kr – men det fick ett par städare i Uppsala. En händelse som uppmärksammades av media och fick facket att bli starkt upprörda.

Händelsen utspelade sig år 2010 då kommunen bestämde sig för att skapa en ”skräpdebatt”. Fyra ungdomar valdes ut som fick jobbet ”superstädare”. Fyra timmar varje dag skulle de städa upp gator och torg i Uppsala och sedan skulle de blogga om sina upplevelser. Exakt hur lång tid det förväntades ta att blogga framgick inte men de fick betalt för 8 timmar varje dag. Efter en månad skulle lönen betalas ut på 30 000 kr.

När ungdomarna intervjuades visade det sig även att de hade genomfört exakt samma jobb till betydligt lägre lön. En av tjejerna säger till media att hon kunnat göra det för en tredjedel dvs. 10 000 kr.

städerska

Medellön 19 300

Samma år som detta ”experiment” genomfördes hade städare i Uppsala en medellön på 19 300 kr. Detta enligt facket Kommunal. Siffran gäller därmed enbart kommunalt anställda och inte de flertal städföretag i Uppsala som vänder sig mot privatpersoner och erbjuder hemstädning, flyttstädning och liknande. En del statistik visar att medellönen är högre för de som utför hemstädning mot de som utför kommunal städning. Men det skiljer ändå inte mer än någon tusenlapp. Med tanke på att ungdomarna fick 30 000 kr utan erfarenhet och längre utbildning var det många som blev upprörda.

Kristina Solid, som då var ordförande i den lokala Kommunalsektionen, kommenterade händelsen med ”Det är rent ut sagt för jäkligt”

Pressade priser och löner

Det kan tyckas vara lockande att erbjuda 30 000 kr för ett städjobb. Men samtidigt kan det alltså ge en extremt skev bild av verkligheten. Sju år efter att denna händelse inträffade erbjöd flera städföretag hemstädning i Uppsala för ca 175-185 kr timmen efter RUT-avdrag. Det innebär att städare som utför hemstädningen får ca 20-23 000 kr per månad. Visserligen kan det tillkomma vissa OB-tillägg men det handlar ändå inte om högre löner. En del kritiker mot ungdomsprojektet menade därmed att kommunen skapade en felaktig bild av städbranschen.

25 Nov 2017