Så får du en helt ren bostad


När du ska flytta handlar det om att ordna för logistiken av dina saker och möbler, inklusive dig själv och din familj (om du har någon). Sedan när det är ordnat handlar det om att rengöra din gamla bostad, från tak till golv. Varför inte städa i den ordningen, börja med att dammsuga taket. Rengör först dammsugarmunstycket så att du inte i misstag tar med dig smuts till taket. Dammsug extra nog i alla hörn. Har du packat ner allting? Du kan gott och väl städa en del innan allt är borta. Man kan alltid börja packa i ett rum och ställa lådorna i mitten av rummet. Ordna sedan så att möblerna också ställs i närheten av lådorna. Titta på tapeterna, finns det fläckar på dem? Om du hittar något, ta en mjuk svamp, lite diskmedel på den och rengör tapeten så försvinner smutsen.

I köket

Så rengör du kyl och frys

Alla vitvaror ska rengöras i köket. Ta ur allt som finns i kylskåpet. Diska alla hyllor, lådor och galler. Torka sedan med en fuktig trasa och diskmedel i hela kylskåpet. Glöm inte dörren och listen kring dörren. Där brukar det samlas en massa smuts. Gör likadant i frysen. Kom ihåg att du måste stänga av frysen och torka bort allt vatten som bildas när du stänger av frysen. Diska alla hyllor, torka rent med trasa och diskmedel.

Så rengör du spisen

Spruta rengöringsmedel på spisplattorna, låt det verka. Ta sedan en svamp med räfflor och rengör hela spisen. Spraya rengöring även inne i ugnen. Låt även det verka. Ta stålull och rengör hela ugnen inuti.

Torka rent alla köksskåp och luckor

Torka ovanpå dörrar. Rengör arbete- och diskbänk. Rengör diskhon med stålull. Rengör även under diskhon och spraya med rengöringsmedel. Ta sedan en svamp och gör rent, torka sedan torrt med en trasa.

I badrummet

I badrummet är det viktigt att rengöra toalettstol och toalettring. Och under toalettstolen. Spraya rengöringsmedel på handfat toalettstol och i den. Spraya badkar och dusch med rengöringsmedel. Låt verka en stund. Ta sedan en svamp och gör rent med den. Torka sedan torrt med en trasa. Rengör kaklet på samma sätt; spraya med rengöringsmedel, gör rent med svampen och torka sedan rent med en trasa.

I varje rum

I varje rum ska alla garderober torkas rena. Torka även garderobsdörrarna . Rengör fönster, och fönsterbrädor plus fönsterbåge och -lister. Torka även fönsterkarmarna utanpå. Skaffa en riktig fönstertvätt som du sprutar på fönster. Ta en mjuk svamp och torka rent. Ta sedan en fönsterskrapa och torka torrt. Dra omlott på fönstret för att undvika ränder. Torka till sist av fönsterbåge, fönsterbräda och -karmar.

Tyckte du det var för mycket för att ta in? Om du blev trött bara av att läsa om allt du borde göra, varför inte anlita en städfirma för din flyttstädning i Norrtälje?

11 Jun 2018