Rengöra fogar och kakel


Att rengöra fogar och kakel är inte speciellt svårt och kräver inte så mycket ansträngning. Åtminstone inte om man gör det regelbundet. Det stora problemet - som gör att projektet tar längre tid än vad det borde göra - är att man väntar in i det sista och sätter igång först då kalk, smuts och svartmögel börjar synas och då kaklet, helt enkelt, är riktigt ingrott och skitigt.

Det första och bästa tips vi kan ge är således att lägga sig lite i framkant och jobba mer förebyggande. Vi tänkte strax ge några tips på hur du kan rengöra fogar och kakel och dessa tips har en stor fördel i att de är miljövänliga. Ett av de bästa handlar om ättika och innan vi visar hur det går till så ska vi återkoppla till hur du arbetar förebyggande. Du fyller en flaska med vatten och med ättika och du har den stående i ditt badrum.

Efter varje dusch - eller åtminstone med väldigt jämna mellanrum - så sprayar du lösningen över kakel och mellan fogarna. Ättikan gör dels att svartmögel försvinner och det tar dessutom bort kalkavlagringar. Smutsen får du bort genom att skölja av kaklet efter att du sprayat. Enkelt va? Det här kan du även göra i köket och på andra områden där du har kakelplattor uppsatta.

rengöra kakel

Använd ättika för att rengöra fogar och kakel

Ättika var det och principen är densamma även vid hårdare smutsat kakel och skitigare fogar. Skillnaden är att du kommer att få arbeta avsevärt mycket hårdare om det grott in och att du även kommer att få inkludera en hård borste för att få riktigt rent. Alltså: du fyller en sprayflaska med hälften vatten och hälften ättika och så sprutar du kakel och fogar. Därefter så är det bara att sätta igång att gnugga med borsten och få bort all smuts och alla avlagringar.

Ett tips är att använda ett munskydd. Ättika kan lukta ganska rejält och i exempelvis badrum så kan ventilationen göra att luften står still; det kan innebära att du känner yrsel och upplever att det blir tungt att andas. Munskydd är bra och ännu bättre är det om du öppnar några fönster i samband med städningen.

Fogarna kan vara lurigare att komma åt med borsten. Tur då att det förmodligen finns en typ av borste i ditt hem som är alldeles perfekt även för detta ändamål. Du kan nämligen med fördel använda dig av en tandborste för att få rent mellan kakelplattorna. Se till att byta ut denna innan du borstar tänderna bara.

Ättika - även för kranar och textilier

Ättika. Det vore möjligen bättre om detta livsmedel ställdes på städavdelningen i butiken snarare än bland matvarorna. Det är nämligen så att ättika fungerar utmärkt vid nästan all typ av städning.

Ska du rengöra toaletten från avlagringar - använd ättika. Vill du få glänsande kranar i köket - prova ättika. Behöver duschmunstycket rengöras från avlagringar? Just det - ättika. Ska du exempelvis rengöra ditt duschdraperi från svartmögel så är det bara att lägga det i ättika i några timmar och därefter tvätta det enligt anvisningarna så blir det skinande rent igen.

Ättika är medicinen mot allehanda smuts och avlagringar som syns och förfular i ditt badrum. Som sagt: ha en sprayflaska laddad med ättika och vatten och du kan förebygga och hålla efter på ett bättre sätt. Lycka till!

1 Oct 2019